21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialBush vorbeste la Beijing despre libertatea religioasa

Bush vorbeste la Beijing despre libertatea religioasa

» Presedintele SUA, George W. Bush, nu a ocolit in vizita sa la Beijing subiectele delicate, reluand ieri pledoaria pentru libertate religioasa.

Bush a asistat ieri, impreuna cu sotia sa, Laura, la o slujba religioasa intr-o biserica protestanta autorizata de guvernul chinez, biserica Kuanjie din Beijing, o cladire modesta, cu o cruce alba, simpla, pe acoperis. "Am avut o experienta inaltatoare in aceasta biserica. Religia este extrem de importanta pentru mine", a subliniat presedintele american inaintea unei intalniri cu omologul sau chinez, Hu Jintao, caruia i-a multumit pentru includerea acestui moment in programul vizitei in China. Bush s-a aratat impresionat de serviciul religios, in mare parte tradus in engleza, care a inclus si imnul "Amazing Grace" cantat in engleza si in chinezeste de un cor de copii. La iesirea din biserica, presedintele american a pledat pentru extinderea libertatilor religioase, aratand ca "nici un stat, nici un om nu ar trebui sa se teama de influenta dragostei pentru religie", intrucat "Dumnezeu este universal, Dumnezeu este iubire".
Inaintea unei intrevederi cu presedintele chinez, Hu Jintao, liderul american a dat din nou asigurari ca foloseste convorbirile pe care le are cu acesta pentru a discuta "deschis" problema drepturilor omului si a libertatii religioase in China.

"Imi plac conversatiile noastre… relatia noastra este constructiva, importanta si foarte sincera", a subliniat Bush.  Vizita in China a presedintelui american a fost un delicat exercitiu de echilibru, apreciaza agentia Reuters.
Pe de o parte, participarea la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice a fost un semnal de sprijin pentru China, important partener economic si strategic al SUA, dar, pe de alta parte, invocarea unor teme ca drepturile omului si libertatea religioasa i-a satisfacut pe cei care doresc mai multa fermitate in raporturile cu Beijingul.
Presedintele Chinei, Hu Jintao, i-a multumit lui Bush pentru prezenta sa la deschiderea Jocurilor Olimpice, subliniind ca aceasta este o dovada a importantei pe care SUA o acorda relatiilor bilaterale. Washingtonul are nevoie de China in eforturile de stopare a ambitiilor nucleare ale Coreii de Nord si ale Iranului, obiectivele politice si strategice fiind dublate de relatii economice si comerciale importante, aminteste Reuters.

» Politica si sport
Ieri presedintele american a imbinat politica si sportul, avand prilejul sa se destinda si sa se bucure asistand la triumful inotatorului american Michael Phelps, care a cucerit prima sa medalie olimpica de aur, la proba de 400 de metri. "M-am uitat in sus si l-am vazut pe presedintele Bush facand semnul victoriei si fluturand steagul american. A fost fantastic", a declarat Phelps.  Bucuria a fost umbrita de asasinarea sambata, la Beijing, a unui turist american, tatal jucatoarei de volei Elizabeth "Wiz" Bachman, medaliata cu aur olimpic in 2004, impreuna cu echipa.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Cum poate fi îmbunătățit aspectul urechilor cu ajutorul chirurgiei estetice?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă