5.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSpecialBursa a stagnat în prima parte a zilei

Bursa a stagnat în prima parte a zilei

Tranzacţiile încheiate în prima parte a zilei pe bursa de la Bucureşti au vizat în principal acţiunile Fondul Proprietatea (FP) şi BRD – Groupe Societe Generale (BRD), într-o piaţă care a stagnat, informează Mediafax.

Indicele BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, erau în urcare cu 0,1% la jumătatea şedinţei, la fel ca în deschidere. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Schimburile cu acţiuni au totalizat 26 milioane de lei (5,84 milioane de euro) până la ora 14:00.

Rulajul pe acţiunile Fondul Proprietatea s-a ridicat la 15 milioane de lei, iar preţul a scăzut cu 0,3%. Un pachet de 9,83 milioane de acţiuni FP a fost transferat cu puţin timp înainte de mijlocul şedinţei. Tranzacţia, de 8,8 milioane de lei, a fost perfectată foarte aproape de preţul din piaţă.

O lichiditate ridicată au consemnat şi titlurile BRD, de 5,9 milioane de lei. Cotaţia instituţiei de credit a scăzut cu 0,1%, după ce luni a închis în urcare cu 1,8%.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,7%, în urmă unor operaţiuni de 1 milion de lei.

Creşterea acţiunilor OMV Petrom a susţinut avansul indicelui BET NG, al sectorului energetic, cu 0,3%, în timp ce BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,2%.

Indicele BET XT a crescut cu 0,1%, iar BET BK au coborât cu 0,1%, în contextul declinului titlurilor Erste Group Bank (EBS), proprietarul BCR, cu 0,9%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni erau în creştere uşoară la mijlocul zilei, aproape de maximul ultimilor şapte ani, în timp ce creditorii instituţionali ai Greciei analizează planul de reformă transmis de guvernul de la Atena în cadrul acordului încheiat vineri pentru extinderea sprijinului financiar.

Grecia a trimis către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, o lista cu reforme, document care trebuie aprobat de către creditorii săi înainte de semnarea extinderii pachetului de ajutor financiar.

Investitorii aşteaptă marţi şi discursul preşedintelui Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen, pentru indicii referitoare la momentul în care instituţia va decide să crească dobânda de politică monetară. Yellen va fi audiată de către Comisia bancară a Senatului american în legătură cu economia SUA, politica monetară şi perspectivele economice globale.

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 0,2%, în timp ce DAX (Frankfurt) şi CAC 40 (Paris) au coborât cu 0,1%.

Cele mai citite

Ciolacu cere explicații de la șeful Transgaz pentru achiziția de iPhone-uri

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că îl va chema la explicații pe Ion Sterian, șeful Transgaz, după ce compania a achiziționat iPhone-uri...

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...

Klaus Iohannis rămâne jupânul României

Coaliția de guvernare a decis: comasarea europarlamentarelor cu cele locale. Fiindcă totul se face cu „poporul și pentru popor” – nu-i așa? – liderii...
Ultima oră
Pe aceeași temă