23.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialBulgaria: Opoziţia contestă în justiţie validitatea scrutinului prezidenţial din octombrie

Bulgaria: Opoziţia contestă în justiţie validitatea scrutinului prezidenţial din octombrie

Mai mulţi deputaţi ai opoziţiei din Bulgaria au atacat, astăzi, în justiţie, validitatea rezultatelor alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul lui octombrie şi au cerut anularea lor, din cauza viciilor de procedură, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Rosen Plevneliev, candidatul partidului guvernamental la putere GERB, a câştigat cel de-al doilea tur de scrutin din 30 octombrie cu 52,58 % din sufragii, devansându-l pe candidatul socialist Ivailo Kalfin, care a obţinut 47,42 % din voturi, potrivit rezultatelor oficiale.

Organizarea scrutinului a fost totuşi marcată de nereguli, existând suspiciuni referitoare la cumpărarea de voturi, intimidarea alegătorilor şi alte practici de corupţie, denunţate de către observatorii internaţionali.

Circa 71 de parlamentari ai partidului socialist, ai partidului minorităii turce MDL şi ai ultranaţionaliştilor din Ataka i-au cerut Curţii Constituţionale bulgare să declare scrutinul neconstituţional şi să anuleze rezultatele. În demersul lor, ei se sprijină pe un document de 18 pagini, în care sunt înregistrate numeroase nereguli în procesul electoral, a declarat deputatul socialist Mihail Mikov.

Curtea Constituţională are legal dreptul de a anula orice scrutin în termen de o lună de la vot. În acest caz, nu i-au mai rămas decât 15 zile pentru a lua o hotărâre.

Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă