Cel mai longeviv festival competițional de lungmetraje din Capitală, Bucharest International Film Festival (BIFF) oferă cinefililor, între 28 iunie și 2 iulie, o incursiune culturală în specificul și identitatea unor comunități diverse, dar și o minunată călătorie prin arta cinematografică a lumii. Timp de cinci zile, cinematografele Muzeul Ţăranului şi Elvira Popescu vor găzdui proiecții speciale, toate filmele înscrise în competiție fiind difuzate în premieră în România, fără a avea distribuție în țară.
Figuri de referință din generații diferite
“The Secret Scripture”, o producție irlandeză în regia lui Jim Sheridan, deschide ediția din acest an a festivalului. Pelicula aduce în prim-plan două figuri de referință din diferite generații ale cinematografiei: Vanessa Redgrave, distinsă cu numeroase premii, printre care și Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol secundar, și Rooney Mara, nominalizată pentru cea mai bună actriță la Premiul Oscar (2011), la Cannes și la Globul de Aur (2015).
Filmul prezintă povestea lui Roseanne McNulty, o femeie frumoasă si vibrantă în tinerețe, care își petrece cea mai mare parte a vieții închisă într-un spital de -boli mintale din Irlanda rurală, de atât de mult timp încât nimeni nu își mai amintește motivul pentru care a fost internată. Se pare că există însă un jurnal secret, capabil să dezlege misterele acestei povești.
Focus Coreea
În premieră, în cadrul unor proiecţii speciale, cinefilii interesaţi de cinematografia asiatică vor putea vedea filmele a doi regizori sud-coreeni apreciaţi de criticii internaţionali. Unul dintre filme va fi „On The Beach at Night Alone”, regizat de Sang–soo Hong, cu Min-hee Kim, cunoscută şi datorită rolului din filmul ”The Hand-maiden”. Al doilea lungmetraj este “The Net”, regizat de iconicul cineast Kim Ki-duk. Pelicula este o parabolă incomodă referitoare la tensiunile dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord.
Povestea are în centru drama unui pescar nord-coreean ajuns, în urma unui accident, în apele teritoriale ale Coreii de Sud, unde este acuzat de spionaj, apoi supus unui interogatoriu dur. Absurdul și propaganda ce induc suspiciunea dezumanizantă sunt ceea ce regizorul sud-coreean încearcă fără părtinire să denunțe.
Personalități diferite, destin comun
Pentru seara de închidere a festivalului, organizatorii au pregătit filmul “Road to Mandalay”, o coproducție Taiwan, Franța, Germania și Myanmar, regizată de Midi Z și distinsă cu numeroase premii la festivalurile de la Veneția, Toronto, Bruxelles.
Filmul vorbește despre destinele a doi imigranți, Lianqing și Guo, doi oameni cu personalități diferite, dar legați de un destin comun, amândoi în căutarea unei vieți mai bune în Thailanda, o țară cu vise uneori împlinite, dar adesea zdrobite.
Competiție. Juriu prestigios
Juriul BIFF 2017 reunește nume precum Brontis Jodorowsky – actor chilian și director de teatru la Paris, Carla Vulpiani – director de programe la Festivalul Internațional de Film de la Milano, Franziska Petri – actriță de origine germană, aclamată pentru extraordinara interpretare din “Izmena / Betrayal”, în regia lui Kirill Serebrennikov, Laurențiu Damian – regizor de film documentar și de ficțiune, și Paolo Genovese – regizor și scenarist italian, distins în 2016 cu Premiul pentru cel mai bun scenariu în cadrul Festivalului de film Tribeca și Cel mai bun film în cadrul premiilor David di Donatello, pentru filmul “Perfect Strangers”. Li se alătură juriul de critici de film format din Manuela Cernat, Giulia Dobre și Ionuț Mareș.