Comisia Europeană va declanşa procedura de infringement împotriva Franţei pentru violarea legislaţiei europene în cazul expulzărilor de ţigani români şi bulgari, a declarat marţi comisarul european pentru Justiţie şi Drepturile Cetăţenilor Viviane Reding, citata de Agerpres.
În conferinţa de presă a executivului UE, Reding a declarat că procedura de infringement este motivată de transpunerea insuficientă de către Franţa a directivei europene privind libera circulaţie şi de „aplicarea discriminatorie” a acestei legi europene.
Reprezentanta CE a adăugat că declaraţiile oficialilor francezi care au pus la îndoială rolul CE de gardian al tratatelor UE sunt o „ruşine”.
„Îmi exprim regretul că angajamentele politice ale autorităţilor franceze sunt contrazise de o circulară administrativă emisă de acelaşi guvern. Am luat notă de declaraţiile secretarului de stat francez pentru afaceri europene Pierre Lellouche de ieri, care au pus sub semnul întrebării rolul Comisiei de gardian al Tratatelor. Afirmaţiile lui sunt o ruşine. Discriminarea pe motive de etnie nu îşi are locul în Uniunea Europeană”, a spus Reding, într-o declaraţie extrem de virulentă la adresa Franţei.
Ea a menţionat că cele două circulare emise de Ministerul francez de Interne, ca şi celelalte documente relevante privind măsurile luate de Franţa în cazul ţiganilor în ultimele săptămâni, fac obiectul analizei juridice finale de către serviciile specializate ale Comisiei Europene, care ar putea fi încheiată în câteva zile.
Reding a spus că Franţa a fost duplicitară în această privinţă în dialogul cu autorităţile europene şi ca în săptămânile următoare ar trebui începută procedura de infringement.
Autorităţile franceze, „uimite” de afirmaţiile Bruxelles-ului
Parisul s-a declarat uimit de afirmaţiile Bruxelles-ului pe tema posibilei deschideri a procedurii de infringement, dar a spus că refuză „polemica”.
Decizia Comisiei Europene survine la scurt timp după ce ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux a semnat o nouă circulară privind taberele ilegale, care prevede demolarea lor indiferent naţionalitatea sau etnia ocupanţilor, după polemica provocată de un document intern care viza în principal evacuarea rromilor, potrivit ziare.com.
La rândul său, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a respins luni criticile vizând politica Parisului faţă de rromi, afirmând că ţara sa nu are lecţii de primit şi că este un stat „suveran”.
„Suntem pe punctul de a face un proces european Franţei pentru modul în care este redactată o circulară”, a declarat Lellouche, pe un ton iritat, la o reuniune de la Bruxelles.
„Franţa este o mare ţară suverană. Nu suntem la şcoală. Aplicăm legea franceză”, a subliniat secretarul de stat francez pentru afaceri europene. „Nu am intenţia să fiu tratat, în numele Franţei, ca un baieţel”, a adăugat el, referindu-se la criticile europene în legătură cu circulara cu pricina.
Documentul, semnat la 5 august dar publicat mai tarziu, precizează că „300 tabere ilegale vor trebui evacuate in trei luni, mai ales cele ale rromilor”. Europenii au protestat faţă de exprimarea „mai ales cele ale rromilor”, afirmând că nicio categorie de populaţie nu poate fi vizată în Europa din cauza originii sale etnice.
În condiţiile în care documentul a generat o polemică aprinsă, ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a semnat, luni, o nouă directivă care prevede demolarea taberelor ilegale indiferent naţionalitatea sau etnia ocupanţilor lor.