10.3 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024

Breviar

Ranfluari in derulare

Echipele de muncitori au terminat prima etapa a programului de ranfluare. Podul mobil a fost scos la suprafata, astfel ca in zona au fost aduse doua macarale gigant pentru a ridica impingatorul vinovat de producerea accidentului. Directorul firmei care executa lucrarile, Valentin Plohod, a declarat ca primul pas a fost taierea in doua bucati a drumului de rulare a podului fix. La ora inchiderii editiei, impingatorul a fost adus aproape de linia de suprafata, urmand ca pana la lasarea serii muncitorii sa asigure epava.

A murit de leptospiroza

Un barbat in varsta de 50 de ani a murit, la sfarsitul saptamanii trecute, rapus de leptospiroza, o boala infectioasa caracterizata prin febra, frisoane, mialgii, afectarea capilarelor, ficatului, rinichilor, sistemului nervos central. Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta, dr. Stela Halichidis, barbatul venise in judetul Constanta pentru a pescui. Se pare ca asa s-a si imbolnavit. Leptospiroza se poate transmite si pe cale hidrica – la contactul cu apa contaminata cu urina animalelor bolnave, in timpul scaldatului, pescuitului, folosirii apei din bazinele de suprafata. „Pacientul a fost internat in institutia noastra, insa dupa trei zile a fost trimis la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta pentru un consult chirurgical deoarece acuza dureri abdominale puternice.

Examene si pentru cei din scolile de arte si meserii

Probele practice din cadrul examenului de certificare a competentelor la scoala de arte si meserii – nivelul 1 s-a finalizat ieri in toate cele 28 de centre de testare.
Este vorba despre 33 de calificari in 16 domenii de pregatire profesionala la care au participat 3.300 de elevi. Comisia Judeteana condusa de inspectorul scolar general adjunct, prof. Steluta Andrei, a monitorizat derularea probelor pe parcursul perioadei 26-28 iunie, constatand o buna pregatire a candidatilor in conditiile impuse de metodologie. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, inspector Marinela Mrejeru, a declarat ca rezultatele bune obtinute de candidati se datoreaza si simularilor probelor de examen desfasurate in perioada 29 aprilie-2 iunie, in cadrul carora acestia s-au familiarizat cu conditiile de examen si au exersat tematica recomandata de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Incepand de azi, 29 iunie, si pana in data de 1 iulie se va derula proba de sustinere a proiectului realizat de candidatii absolventi ai anului de completare – nivelul 2 de calificare. Inspectorul de imagine al ISJ Constanta a mai afirmat ca acestia s-au pregatit in 30 de calificari si sustin probele in 27 de centre de examen stabilite de Inspectoratul Solar Judetean Constanta. Rezultatele finale vor fi afisate pe data de 2 iulie.

Promovabilitate de 100% la postliceala

Absolventii scolilor postliceale au sustinut in aceasta perioada examenul de absolvire. Testarile s-au organizat si derulat in sase centre si au participat 250 de candidati apartinand invatamantului de stat si particular pe 13 calificari. Examenele au constat in probe practice, scrise si de sustinere a proiectelor.
Comisia Judeteana, condusa de inspectorul scolar general adjunct prof. Steluta Andrei, a monitorizat derularea probelor in perioada 19-24 iunie. Procentul de promovabilitate a fost de 100%. Pe langa aceasta serie de tineri absolventi, 120 de elevi ai Scolii Postliceale din domeniul sanitar, calificarea „asistent medical generalist”, vor sustine examenul de absolvire in perioada 14- 26 august.

Protocoale pentru bac

Redactorii cotidianului nostru au primit o serie de sesizari din partea parintilor cu privire la sumele exorbitante solicitate acestora pentru asa-zisele protocoale destinate cadrelor didactice supraveghetoare si corectoare in cadrul examenului de bacalaureat.
Spre exemplu, o mamica a reclamat ca la Colegiul National „Mircea cel Batran” fiecarui elev i s-a solicitat suma de 3 milioane de lei vechi pentru acest procol, cu toate ca Ministerul Educatiei si Cercetarii a interzis strangerea de fonduri. Seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Constanta, prof. Narciz Amza, a precizat ca pana la ora actuala nu a primit sesizari de acest gen si nici nu a descoperit nereguli.
„In cazul in care aflam ca s-au strans fonduri pentru examenul de bacalaureat, se va alcatui o comisie de cercetare care va ancheta cazul. In functie de gravitatea celor descoperite se vor lua si masurile necesare, conform legislatiei in vigoare”, a explicat inspectorul scolar general, prof. Narciz Amza.

Sprijin pentru exportatori

Agentii economici constanteni au la dispozitie noi oferte bancare. Eximbank Sucursala Constanta lanseaza in aceasta saptamana trei noi produse pentru intreprinderile mici si mijlocii care efectueaza operatiuni de export. Acestea sunt: microgarantia, compensatia de dobanda si garantia de export pentru marfuri generale. Reprezentantii bancii spun ca toate aceste ajutoare fac parte din categoria ajutoarelor de stat permise. Prezentarea tuturor acestor noi produse va avea loc maine, la sediul sucursalei constantene.

Inmatriculari cu… certificat fiscal

Pentru a elimina orice divergente intre angajatii agentiilor fiscale si contribuabilii care sunt posesori ai mijloacelor de transport, conducerea Serviciului Publice de Impozite, Taxe si alte Venituri ale Bugetului Local care apartine de Consiliul Local al Municipiului Constanta anunta ca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, indiferent de perioada de detinere, contribuabilii au obligatia de a declara bunul dobandit la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale pe a carei raza isi ai domiciliul. In vederea instrainarii unui mijloc de transport, proprietarul are obligatia sa solicite compartimentului de specialitate in raza caruia se afla inregistrat bunul respectiv un certificat fiscal care sa ateste faptul ca nu figureaza cu debite la bugetul local. Prin urmare, agentiile fiscale din cadrul SPITBVL Constanta vor acorda vize doar pe acele fise de inmatriculare ale autovehiculelor care au anexat certificatul fiscal.

Cele mai citite

Ciucă acuză un blat al PSD cu AUR: Mutarea a 10-20 de voturi/secție de votare pentru Simion

Nu este lipsit de relevanță cu cine câștigă, spune liderul PNL, Nicolae Ciucă, despre o posibilă victorie a lui Marcel Ciolacu în fața lui...

O lovitură israeliană a vizat suburbiile sudice ale Beirutului

O lovitură israeliană a vizat luni cartierul Ouzai, în suburbiile sudice ale Beirutului, la scurt timp după ce armata israeliană le-a cerut locuitorilor din...

Ciucă acuză un blat al PSD cu AUR: Mutarea a 10-20 de voturi/secție de votare pentru Simion

Nu este lipsit de relevanță cu cine câștigă, spune liderul PNL, Nicolae Ciucă, despre o posibilă victorie a lui Marcel Ciolacu în fața lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă