10.3 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024

Breviar

Gabriel Liiceanu a fost decorat cu Crucea Federala de Merit

Ieri, ambasadorul Germaniei, Wilfried Gruber, l-a decorat pe filozoful, scriitorul si editorul Gabriel Liiceanu cu Crucea de Merit Clasa I a Ordinului de Merit al R.F. Germania, decoratie conferita de presedintele federal Horst Kohler.
Decoratia i-a fost conferita cunoscutului om de cultura roman pentru „angajamentul indelungat… pentru binele relatiilor germano-romane”. Gabriel Liiceanu s-a implicat in promovarea in Romania a filozofiei germane, importanta traducerilor sale din Heidegger fiind recunoscuta in lumea academica si in afara ei. Ca fost bursier al Fundatiei „Alexander von Humboldt”, Gabriel Liiceanu este unul dintre sustinatorii activi ai schimbului academic si stiintific intre Germania si Romania.

Sanctiuni pentru presedintii comisiilor de bacalaureat care au absentat

Mihail Hardau, ministrul Educatiei si Cercetarii, considera ca presedintii comisiilor de bacalaureat care nu s-au prezentat la examen sunt iresponsabili si este hotarat sa ii sanctioneze. „Este de neacceptat ceea ce s-a intamplat. Am schimbat de nu stiu cate ori listele cu presedintii comisiilor de examen si cred ca aproape in toate judetele au fost probleme. Este inadmisibil ca un cadru didactic sa accepte statutul de presedinte de comisie si apoi sa nu se prezinte la examen”, spune ministrul Hardau.
Pe langa sanctiunile promise, care nu se stie foarte bine in ce vor consta, din toamna ministrul va interzice ca in comisiile de examen sa se inscrie cadre didactice care au creat probleme in sesiunile anterioare. Absente ale presedintilor comisiilor de examen s-au intalnit prin mai toate judetele, in unele zone, cum este Galatiul, chiar aproape un sfert neajungand in prima zi de examen.
Motivul principal pare a fi plata proasta pentru respectiva activitate, care se ridica la 7 milioane de lei pentru cele trei saptamani de activitate din timpul bacalaureatului.

Peste 27.000 de contestatii la testele nationale

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, la nivel national s-au depus 27.042 de contestatii privind notele obtinute la testele nationale.
Din totalul contestatiilor, aproape 50% (13.321) s-au depus la Limba si literatura romana, peste 30% (9.465) la Matematica si restul la celelalte discipline, si anume: 2.718 la Geografia Romaniei, 1.350 la Istoria romanilor si 184 la limba si literatura materna (134 la maghiara si 54 la germana). Cele mai multe contestatii s-au depus in Bucuresti (3.111), Capitala fiind urmata de judetele Constanta (1.500), Galati (1428), Hunedoara (1.322), Iasi (1.102), Suceava (1.060) etc. Cele mai putine contestatii, sub 200, s-au inregistrat in Salaj (133), Calarasi (185) si Satu Mare (190), in celelalte judete existand intre 200 si 1.000 de contestatii.
Astazi, lucrarile recorectate vor fi aduse in judetele de unde au fost preluate, rezultatele finale urmand a fi afisate maine.

Cele mai citite

Cinci bărbați îl dau în judecată pe Donald Trump pentru declarațiile acestuia de la dezbaterea din 10 septembrie cu Kamala Harris

Cinci afro-americani şi hispanici - condamnaţi pe nedrept pentru violarea unei femei care făcea jogging în New York în 1989 pe când erau minori...

Inaugurare parc fotovoltaic de 50 MW cu baterii de stocare

Un nou parc fotovoltaic cu o putere instalată de peste 50 MW în panouri fotovoltaice, plus 20MWh stocare în baterii, a fost inaugurat. La...

Tragedie în Brazilia! Nouă membri ai unei echipe de canotaj au murit într-un accident rutier

Nouă membri din cadrul unei echipe de canotaj din Brazilia și-au pierdut viața într-un accident tragic pe autostrada BR-376, în apropiere de Guaratuba. Echipa de...
Ultima oră
Pe aceeași temă