10.3 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024

Breviar

Aeroportul Craiova ar putea intra in circuitul european

Aeroportul International Craiova a fost introdus in lista prioritatilor identificate de Romania impreuna cu Uniunea Europeana, care urmeaza a fi realizate pana in 2016, ca urmare a modificarii de catre un grup de senatori a Anexei 3 din Legea 203/2003.
La baza acestei legi au stat liniile directoare pentru reteaua transeuropeana, aprobata de europeni si de romani in negocierile de aderare. Anexa 3 cuprinde lista aeroporturilor romanesti care intra in circuitul international si in proiectele de dezvoltare-modernizare.
Acestea sunt: Arad, Bucuresti-Baneasa, Bucuresti-Henri Coanda, Bacau, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Oradea, Sibiu, Suceava, Timisoara. Initiatorii legii au introdus in lista si aeroportul Craiova, ca o necesitate pentru dezvoltarea regionala, dar si pentru ca prin excluderea din lista de prioritati aeroportul ar fi lipsit de proiecte de finantare. Propunerea legislativa a fost adoptata de Senat, fiind acum la Camera Deputatilor.

Consultanti britanici pentru Fondul Proprietatea

Compania britanica Cordea Savills, parte a grupului Savills, specializat in afaceri imobiliare, a castigat licitatia organizata de Fondul Proprietatea pentru selectarea consultantului strategic. Savills este una dintre cele mai cunoscute firme internationale in domeniul imobiliar, avand un capital social de 850 milioane de lire sterline.
Compania este listata la Bursa din Londra si ofera servicii de consultanta financiara atat pentru clienti privati, cat si pentru clienti institutionali. Principala atributie a consultantului strategic Cordea Savills va fi intocmirea strategiei de investitii a Fondului Proprietatea, strategie ce va fi asumata de catre viitorul administrator al Fondului.
Procesul de selectare a fost initiat pe data de 18 martie 2006. Fondul Proprietatea are in portofoliu actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind in momentul de fata de 3,9 miliarde de euro.

Mina Aninoasa va fi transformata in Muzeul Mineritului

Mina Aninoasa a fost inchisa ieri, aceasta urmand sa fie transformata in muzeu. Ultima tona de carbune extrasa din Exploatarea Miniera Aninoasa a fost adusa la suprafata ieri, la ora 11.00, momentul marcand inchiderea acestei mine, care a functionat din 1871.
Decizia inchiderii exploatarii fusese luata inca din 2002, pe motive strict economice. „Pentru noi, din punct de vedere economic, mina a inceput sa nu mai fie eficienta din 1999-2000. Am facut un program de inchidere pe masura epuizarii capacitatii de productie”, a declarat directorul Companiei Nationale a Huilei Petrosani, Daniel Surulescu.
Mina Aninoasa va deveni Muzeul Mineritului in urmatorii ani, potrivit unui program finantat de Banca Mondiala. Metoda aleasa pentru inchiderea minei permite insa continuarea exploatarii, astfel incat continuarea activitatii la Aninoasa nu este exclusa.

Cele mai citite

Summit-ul BRICS 2024: Premierul indian, Narendra Modi, i-a spus lui Vladimir Putin, că dorește pacea în Ucraina

Rusia va găzdui, până joi, aproximativ douăzeci de lideri la Kazan, pe Volga Summitul BRICS reunește 22 de lideri, inclusiv președintele chinez Xi Jinping, care...

O lovitură israeliană a vizat suburbiile sudice ale Beirutului

O lovitură israeliană a vizat luni cartierul Ouzai, în suburbiile sudice ale Beirutului, la scurt timp după ce armata israeliană le-a cerut locuitorilor din...

Angelina Jolie, prezentă la premiera filmului Maria, alături de noul iubit

Angelina Jolie a fost recent prezentă la premiera filmului "Maria" în cadrul Festivalului de Film de la Londra, unde a fost însoțită de noul...
Ultima oră
Pe aceeași temă