26.1 C
București
joi, 25 iulie 2024

Breviar

200 euro, ajutor pentru familiile nou -constituite

Senatul a aprobat ieri proiectul de lege potrivit caruia familiile constituite incepand cu data de 1 ianuarie 2007 vor beneficia de un sprijin financiar din partea statului. Este vorba de echivalentul a 200 de euro, suma ce se va acorda in cazul in care fiecare dintre soti se afla la prima casatorie, iar domiciliul sau resedinta este in Romania, indiferent de cetatenia persoanelor. Vor primi respectivul sprijin financiar si cetatenii a caror legatura a fost oficializata de autoritatile competente de pe teritoriul altor tari, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori de comandantii de nave. Eliberarea banilor se va face in baza unei cereri si a dispozitiei scrise a primarului. Potrivit estimarilor Guvernului, in 2007 vor beneficia de prevederile acestei legi aproximativ 65.000 de familii nou constituite, iar efortul financiar este prognozat a fi in jur de 50 milioane RON.

Poluare cu petrol in portul Constanta

In dana 64 a portului Constanta a avut loc ieri o poluare accidentala cu petrol ca urmare a coliziunii unei macarale plutitoare cu bratul unei macarale de pe cheu, acesta din urma prabusindu-se peste impingatorul Izvorul Mare 1 si conducand la scufundarea acestuia. Ca urmare, s-au scurs aproximativ 700 litri de produs petrolier (amestec ulei cu motorina), provenit din sala masinilor. Specialistii Directiei Apelor Dobrogea Litoral au actionat imediat pentru a izola intreaga zona poluata. Dupa finalizarea operatiunilor de cautare a victimelor, va incepe curatarea zonei cu nave tip DEPOL.

Tramvaiele din Iasi vor fi dotate cu cutii negre

Regia de Transport Public Iasi a anuntat o masura care va revolutiona transportul electric mondial. Tramvaiele din Iasi vor fi dotate cu cutii negre asemanatoare celor din dotarea avioanelor si elicopterelor. Dispozitivul va inregistra parametri precum intensitatea curentului absorbit de motoare, tensiunea, curentul absorbit de patine, viteza de deplasare a tramvaiului, toate acestea relationate la timp. „In cazul in care s-ar produce un accident, vom putea sti exact cat timp a actionat vatmanul frana de picior, cea electrodinamica sau cea electrostatica. De fapt, vom sti ora, minutul si secunda. Totodata, aceasta cutie neagra serveste si la diagnoza, adica inainte de revizia tramvaielor ne poate arata ce nu functioneaza cum trebuie si unde trebuie sa intervenim”, a declarat Cristian Stoica, directorul de investitii al RA Transport Public Iasi. Masura a fost luata dupa ce un tramvai care cobora Dealul Copoului a fost scapat de sub control si a avariat alte doua tramvaie incarcate cu pasageri. Pretul unui singur dispozitiv este de aproximativ 5 milioane de lei vechi. Cutia neagra va fi proiectata de specialistii Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” si ai Laboratorului de Expertiza Criminalistica, in colaborare cu Regia de Transport Public Iasi.

Femeile insarcinate nu vor fi obligate sa faca teste la angajare

Firmele nu vor mai avea voie sa ceara candidatelor la angajare efectuarea testelor de graviditate. Guvernul a adoptat ieri o lege imbunatatita a egalitatii de sanse intre femei si barbati, in care figureaza si interdictia mentionata. Totodata, angajatorii nu-si vor putea obliga salariatele femei sa semneze angajamente potrivit carora nu vor naste pe durata desfasurarii relatiilor contractuale de munca.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă