21.1 C
București
vineri, 5 iulie 2024
AcasăSpecialBookfest de criza: multe titluri, putine vedete

Bookfest de criza: multe titluri, putine vedete

» Potential de hit au "Jurnalul" Oanei Pellea, "Insemnarile…" lui Michnik, "Atlasul de mitocanie urbana" si o carte care probeaza existenta generalului Pacepa.

» La capitolul evenimente, trebuie mentionata prezenta lui Adam Michnik si a lui Martin Page intr-o editie partial lipsita de sarmul vedetelor de afara.

» Mircea Cartarescu va lansa cartea unui activist ateu, Richard Dawkins, iar Emil Hurezeanu, memoriile gay ale criticului Ion Negoitescu.

Spre deosebire de anii trecuti, editurile nu se mai arunca la evenimente si lansari fastuoase si aproape deloc la invitati straini de marca. "Antologia rusinii", de la Humanitas, aduna texte cu laude inchinate lui Ceausescu si regimului comunist, stranse de Virgil Ierunca (in corul laudatorilor apar nume surprinzatoare, ca Radu Beligan, Amza Pellea, George Emil Pallade, Henri Coanda). "Fata in fata cu Generalul Pacepa" este o carte realizata de Lucia Hossu-Longin in urma unor convorbiri cu fostul sef al Securitatii din Romania. Generalul traieste sub identitate secreta, mult timp speculandu-se ca el nu ar mai fi in viata. Cartea dovedeste ca e inca printre noi.

Carti cool – ultimul Palahniuk, Will Self si Ballard
La lansarea "Strajii dragonilor", o reeditare a memoriilor gay ale lui Ion Negoitescu, va vorbi, printre altii, Emil Hurezeanu, care l-a cunoscut pe celebrul critic. Mircea Cartarescu va vorbi la "Ceasornicarul orb" al lui Richard Dawkins, un om de stiinta nonconformist, devenit ulterior cel mai cunoscut activist al ateismului. Iar "O poveste de dragoste, poate" va fi lansata in prezenta autorului Martin Page. In topul realizat cu ajutorul cititorilor de blogul "Bookiseala", "Jurnalul" Oanei Pellea (care deja se vinde foarte bine in librarii) este estimat a avea cel mai mare succes la targ, secondat de Volumul 1 al "Operelor cumplite" de Florin Piersic Jr., o carte care aduna incercarile literare ale actorului, o parte din ele fiind deja publicate in revistele Max si Eva. Amatorii de voyeurisme din viata lui Piersic Jr. vor fi frustrati, cartea fiind de fictiune.

 

Polirom vine cu invitatul cel mai faimos al acestei editii, disidentul polonez Adam Michnik, aflat intr-un turneu de promovare a cartii sale "Marturisirile unui disident convertit". Tot la Bookfest, cititorii vor avea ocazia sa-l intalneasca pe Eugen Istodor, care, prin "Dictionarul ideilor fixe", ne propune o radiografie a societatii de azi. Cei interesati de fenomenul crizei economice vor putea  cauta raspunsuri in "Capitalismul incotro? Criza economica, mersul ideilor, institutii", de Daniel Daianu. Din titlurile straine, il mentionam pe J.M.G. Le Clezio ("Ritornela foamei"), precum si cartea-eveniment descoperita acum un an "si hipopotamii au fiert in bazinul lor", de Jack Kerouac si William Burroughs, sau prima traducere integrala a "Summa Theologica", de Toma d’Aquino. La capitolul cool – "Rant", de Chuck Palahniuk, "Maretele maimute", de Will Self, si "Nopti de cocaina", de J.G. Ballard.

Roman proarab scris de un musulman de stanga
Conform blogului "Bookiseala", succese ar putea deveni si biografia lui Marquez, "O viata", semnata de Gerard Martin si aparuta la Litera International, precum si "Ultimul papa", de Luis Miguel Rocha, de la Tritonic, care speculeaza despre moartea misterioasa a Papei Paul I in 1978. Editura Art aduce la targ un posibil hit, "Atlasul de mitocanie urbana", o initiativa destul de dubioasa (dar de impact) a unui post de radio care a antologat tipologiile umane ale nesimtirii din Romania. Din evenimentele ICR, trebuie bifata lansarea unui album extraordinar, "Cel ce se pedepseste singur. stefan Bertalan, Florin Mitroi, Ion Grigorescu. Arta in anii ‘80-‘90", carte in care curatorul Erwin Kessler documenteaza creatia celor trei artisti, toti cu un demers neobisnuit de etic pentru Romania, marginali si fara aere de primadone antisistem. Fantasy-ul vinde in continuare.

 

Dupa Tolkien si Rawling, este randul unei scriitoare germane sa faca valuri – e vorba de Stephenie Meyer si seria "Amurg". Impreuna cu fanii, RAO lanseaza ultimul volum din ciclu, "Zori de zi". Curtea Veche lanseaza doi ministri, unul pe functie, altul de domeniul trecutului: Theodor "Toader" Paleologu si Adrian Cioroianu. Primul, cu o colectie de eseuri publicate in ziare (nu lipsesc pagini memorialistice privindu-l pe Alexandru Paleologu), iar cel de-al doilea, cu o ambitioasa sinteza geopolitica despre spatiul ex-sovietic, "Geopolitica Matrioskai" (Volumul 1). Printre aceste lansari isi va face loc si volumul de eseuri al lui Vaclav Havel, "Pe scurt, va rog!". De la Vellant, trebuie semnalat albumul "Arta la zid", care aduna grafitti-urile si stencil-urile misteriosului artist londonez Bansky, iar de la Editura Trei, o carte nonfiction, "Yakuza Moon" (Shoko Tendo), care descrie mafia japoneza din perspectiva unui insider insolit, autoarea fiind fiica unui sef yakuza, precum si un roman proarab, "Sirenele Bagdadului" (Yasmina Khadra).

 Autorul, arab traitor in Franta stangii gauchiste, este un activist al cauzei musulmane si un contestatar inversunat al "dreptatii" americanilor sau evreilor in zona Orientului Mijlociu. Acest roman este despre conflictul din Irak, din perspectiva unui tanar arab venit in Bagdad de la tara.

TIFF la Bookfest
In cadrul evenimentelor speciale sunt incluse concerte si cateva proiectii de filme de la Festivalul TIFF, care vor fi prezentate in Pavilionul 13.
» Miercuri
Filme: "Involuntar", Suedia – ora 13.00; "Ape tulburi", Norvegia – 15.00; Concert The Amsterdams – ora 18.00
» Joi
Filme: "Vin imediat", Islanda – 13.00; "Sora Katiei", Olanda – 15.00; Premiile Uniunii Scriitorilor – ora 18.00
» Vineri
Filme: "Higher Force", Islanda – ora 13.00; "Cumplit de fericit", Danemarca – 15.00; Concert Alexandrina – ora 18.00
» Sambata
Filme: "Kidz In Da Hood", Suedia – ora 11.00; "Intotdeauna", Slovenia – ora 13.00; "Mamut", coproductie – ora 15.00; Concert Byron – 18.00
» Duminica
Filme: "The Letter For The King", Olanda – ora 11.00; "Noaptea alba a nuntii", Islanda – 13.00; Concert Grimus – ora 16.00.

» Desi sunt mai putine lansari decat la editiile precedente, aceasta editie  are mai multe titluri – 25.000 de exemplare in 130 de standuri, intinse pe 13.700 mp, cat au cele cinci pavilioane. Pe langa lansari, publicul va putea urmari decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor si filme din cadrul TIFF. Biletul costa 5 lei.

Cele mai citite

Ultima probă din cadrul Bacalaureatului se desfășoară astăzi

Elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale vor susţine astăzi proba de Limba...

Alegeri UK (exit–poll): Victorie istorică a laburiștilor britanici

Keir Starmer pe cale de a deveni cel mai puternic prim-ministru britanic de la Tony Blair încoace Partidul Laburist al lui Keir Starmer se îndreaptă...

Victorie zdrobitoare în Marea Britanie pentru Partidul Laburist

În urma momentului în care Big Ben a anunțat ora 22.00 din data de 4 iulie 2024, votarea pentru noua putere s-a încheiat. Laburiștii...
Ultima oră
Pe aceeași temă