9.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecialBoc, premierul de rezerva

Boc, premierul de rezerva

» Premierul desemnat, Emil Boc, este vazut de politologi, sociologi si economisti ca o solutie riscanta atat pentru economia aflata in criza, cat si pentru viitorul lui Traian Basescu la Cotroceni.

» Cu Boc la sefia Guvernului, Basescu devine practic si premier, jucand riscant cartea prezidentialelor: toate esecurile le va deconta el, nu Boc. Iesirea Romaniei din criza nu mai depinde de premier, dupa ce Stolojan a renuntat, spun economistii.

Analistii economici considera ca Emil Boc are sanse mult mai mici decat Theodor Stolojan sa gestioneze coerent criza economica, dar poate fi salvat de o echipa de specialisti care sa-i traduca pe romaneste economia si finantele. "Renuntarea lui Stolojan este o veste rea, pentru ca el era o garantie ca se va face si ceva economie intr-o perioada atat de dificila", spune Ilie serbanescu. In opinia sa, un premier care nu intelege problemele economice poate crea situatii grave pentru Romania, asa cum a dovedit-o din plin Calin Popescu Tariceanu. "Era bine ca premierul sa fie economist, pentru a intelege dezechilibrele economice. Altfel, il imping toti dintr-o parte in alta si totul devine politizat", crede serbanescu. Economistul Aurelian Dochia considera si el ca Emil Boc nu are pregatirea economica pentru a coordona un guvern pe timp de criza, dar "sansele lui de a se confrunta cu problemele economice care il asteapta depind foarte mult de echipa pe care o va avea in spate".

 

De aceeasi parere este si Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania: "Un prim-ministru nu este un om-orchestra, care sa faca totul de unul singur. Expertiza economica ii poate fi data de specialisti". Intr-adevar, printre primele lucruri anuntate de Emil Boc din postura de proaspat premier desemnat a fost acela ca va infiinta un grup de consultanti si spe-cialisti din domeniul economic, care sa ofere expertiza Executivului. Chiar si asa, economistul Aurelian Dochia este sceptic: "In ultimii 20 de ani, am participat la zeci de astfel de reuniuni ale specialistilor. Au utilitatea lor, dar niciodata un astfel de organism nu a fundamentat o decizie. Iti trebuie ceva mult mai bine integrat si institutionalizat".
Mult mai supus decat Theodor Stolojan, dar lipsit de forta politica si expertiza economica a acestuia, Emil Boc are avantajul ca este un veritabil "om al presedintelui", lucru care ar putea compensa lipsa lui de autoritate in fata PD-L si mai ales a PSD.

 

Dezavantajele lui sunt substantiale, iar Traian Basescu ar putea avea mai mult de suferit decat de castigat din faptul ca devine, practic, si premier al Romaniei, spun analistii. Mai mult, saltul lui Emil Boc din scaunul de primar al Clujului in fotoliul de premier al Romaniei contravine criteriilor anuntate de Traian Basescu. Analistul politic Bogdan Teodorescu sustine ca seful statului s-a grabit numindu-l pe Boc premier, pentru ca nominalizarea sa contrazice tocmai cerintele solicitate de el insusi pentru acest post: competente economice si un premier care sa nu vina din randurile administratiei locale. Singura ratiune in numirea lui Emil Boc este aceea ca Traian Basescu isi doreste "un om in care sa aiba incredere". De aceeasi parere este si Alexandru Radu, profesor de sisteme electorale, care crede ca "Boc nu se deosebeste cu nimic de Stolojan – amandoi fac parte din categoria yes-menilor".

 

Ceea ce unii dispretuiesc la Boc ar putea sa fie tocmai punctul forte al acestuia, mai spune Radu: "El este si mai loial decat Stolojan, nefacand decat sa raspunda ideilor si directivelor presedintelui".
Din aceasta cauza, Alexandru Radu socoteste ca "presedintele va fi si seful Guvernului, iar premierul va fi un bun ascultator". si sociologul Ovidiu Voicu considera ca, tocmai din aceasta cauza, Traian Basescu "va fi tot mai prezent in sedintele de Guvern", iar din cauza lipsei de credibilitate, liderii PSD vor stabili o legatura directa cu seful statului, ignorandu-l pe Boc.

Din punctul de vedere al relatiilor politice formale, Emil Boc are o pozitie mai buna decat Theodor Stolojan, crede Alexandru Radu: "In formula PD-L–PSD, Boc are o pozitie mai importanta, pentru ca este presedintele partidului". Cu toate acestea, profesorul Radu socoteste ca Boc nu are capacitatea de a controla PSD, deoarece "nu are legaturi cu social-democratii, iar ca purtator de cuvant al presedintelui, i-a criticat foarte mult", spre deosebire de Stolojan, care ar fi putut comunica mai bine cu acestia, pentru ca existau mai multe "afinitati". Principalul atu al lui Emil Boc este insa faptul ca "il are in spate pe Traian Basescu", de la seful statul mostenind sefia partidului, iar acum numirea in functia de premier, explica Alexandru Radu.

In plan electoral, singurul care are de pierdut din aceas-ta ecuatie este Traian Basescu. Daca Theodor Stolojan ar fi esuat la guvernare, "vina i-ar fi apartinut in totalitate. In schimb, esecul lui Boc va trece automat in contul lui Traian Basescu, iar toate sagetile vor trece prin Boc si se vor opri in seful statului", explica analistul Bogdan Teodorescu. De aceeasi parere este si sociologul Ovidiu Voicu: Traian Basescu iese pierzator din aceasta situatie fiindca, pentru prima data "pare sa fi aparut un lucru pe care sa nu il mai controleze". Presedintele va avea o putere mai mare cu Boc premier, dar "daca Guvernul nu va merge bine, va trebui sa-si asume responsabilitatea", spune Voicu. Traian Basescu poate avea de castigat din numirea lui Boc numai in cazul in care Guvernul va trece cu bine de perioada dificila, explica profesorul Radu, sau va putea da vina pe PSD pentru eventualele piedici puse Guvernului dirijat de Boc.

Cele mai citite

Creștere de 230% a traficului organic în mai puțin de un an – povestea unei colaborări de succes între Aronia Charlottenburg și Limitless Agency,...

Aronia Charlottenburg, brandul de Aronia nr. 1 în România, a primit în luna octombrie Premiul pentru Excelență în E-commerce la categoria ‘’Produse Organice, Naturale...

Beneficiile economice ale utilizării filtrelor de apă în HoReCa

În industria HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Catering), fiecare detaliu contează – de la ambianța locației, la zâmbetul personalului, până la gustul fiecărei băuturi sau fel...

Veste proastă pentru olteni! Alex Mitriță va rata meciul cu Farul

Universitatea Craiova se pregătește pentru o confruntare dificilă cu Farul Constanța în runda cu numărul 14 din Superliga României, dar vestea proastă pentru olteni...
Ultima oră
Pe aceeași temă