Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) Sibiu a alocat un buget suplimentar de criza pentru Spitalul Municipal din Medias, unitate medicala ce se confrunta cu o situatie financiara dificila de mai multi ani. Conducerea institutiei a mentionat ca in urma unei rectificari de buget la nivelul CJAS, circa 1,5 miliarde lei au putut fi redirectionati catre unitatea sanitara pentru acoperirea unor datorii curente si pentru aprovizionarea cu medicamente de stricta necesitate, materiale sanitare consumabile si reactivi folositi in procesele de laborator.
„Am primit fonduri in jur de 1,4 miliarde lei, din care circa 550 de milioane de lei vor fi folositi pentru medicamente, iar restul pentru celelalte materiale sanitare si pentru plata facturilor la utilitati. Sumele nu sunt indestulatoare, dar incercam sa ne incadram in aceste limite de cheltuieli. Cu medicamentele nu vom mai avea probleme pana la sfarsitul anului si vom reusi sa acoperim urgentele si situatiile de stricta necesitate ce vor aparea. Vom putea plati si cheltuielile de intretinere din august pana in octombrie si vom putea face si unele lucrari de reparatii curente”, a declarat directorul administrativ al spitalului din Medias, medicul Dorin Nedelcu.
Tot in incinta unitatii sanitare a fost reamenajata si o sala pentru primirea urgentelor medicale, mai ales ca institutia functioneaza ca prim centru de triere sau de asistenta medicala pentru populatia din zona de nord a judetului, circa 120.000 de persoane. Printr-o realocare a echipamentelor medicale aflate la dispozitie, conducerea spitalului a reusit sa detaseze la sala de urgente un aparat EKG, un defibrilator si mai multe piese de mobilier, toate in stare de functionare.
Sumele primite de la CJAS, in afara bugetului anual, au adus ceva liniste si in familiile angajatilor spitalului. Acestia au putut primi cel de-al 13-lea salariu pentru 2004 si tichetele de masa pentru lunile iulie si august 2005. Totusi, din cauza conditiilor generale de lucru, care nu sunt dintre cele mai propice, multi dintre salariatii unitatii medicale au ales alte locuri de munca in strainatate, mult mai bine platite.
Asa s-a ajuns in situatia actuala in care spitalul celui de-al doilea mare oras din judet sa se confrunte cu o lipsa acuta de personal calificat. Astfel, unitatea nu mai are medici ortoped si neurolog de mai multe luni si in plus aceste posturi au fost blocate prin OUG nr. 63/iunie 2005, cu efect pana la sfarsitul anului.