0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialBisericani, legenda aparitiei Fecioarei Maria in Moldova

Bisericani, legenda aparitiei Fecioarei Maria in Moldova

» Povestea aparitiei Fecioarei Maria intr-un stejar de la Bisericani este consemnata in traditia localitatii si pe o fresca din paraclisul ridicat deasupra locului.

Afirmatia ca Romania este gradina Maicii Domnului, facuta de Papa Ioan Paul al II-lea, in mai 1999, la Bucuresti, a ramas, pentru mine, fara o explicatie concreta, pana la sfarsitul lunii noiembrie a acestui an. Era pe 27 noiembrie si intamplarea a facut ca la Piatra Neamt sa vina, cu probleme legate de niste acte, un nemtean ajuns calugar la Vatican, evident intr-un ordin catolic. Din vorba in vorba, Ioan Cobzaru, asa il cheama, mi-a aratat medalionul Fecioarei Maria facut in urma aparitiei Maicii Domnului in bisericuta manastirii din Rue du Bac din Paris, pe care este scrisa o rugaciune devenita foarte cunoscuta: "O, Marie, zamislita fara de pacat, roaga-te pentru noi care alergam la tine!". Cea careia i se aratase Fecioara, in 1830, la Paris, Ecaterina Labouré, era ridicata la cinstea altarelor si trecuta in calendarul catolic chiar a doua zi, pe 28.

 

Ioan Cobzaru a povestit ca a reusit sa ajunga in patru locuri de pe pamant in care s-a aratat Fecioara Maria, printre care manastirea de pe aceasta strada din Paris, dar si la Medjugorie sau Lourdes. Nu venise la Piatra Neamt cu speranta ca va vedea inca un astfel de loc, dar imi spunea ca afirmatia Papei Ioan Paul al II-lea despre gradina Maicii Domnului avea ca suport, dupa parerea lui, o aparitie a Maicii Domnului la Bisericani, in apropiere. Nu a fost mare lucru sa ajungem, dupa zece kilometri facuti pe asfalt, la locul acesta.
Se spune ca un sihastru din muntii Bisericaniului a hotarat ca, impreuna cu ucenicii sai, sa mearga la Muntele Athos, in Gradina Maicii Domnului, dupa ce tatarii le arsesera lacasul de cult. Numai ca, la scurta vreme dupa ce s-au pornit, calugarii au fost opriti de o aparitie miraculoasa: Fecioara Maria le iesise in cale intr-un stejar de pe marginea drumului.

 

Dialogul, consemnat in viata Cuviosului Iosif, cel care a fost proclamat sfant anul acesta, a fost urmatorul: "«Unde mergeti?". La aceasta minunata vedere ei, au raspuns: «Ne ducem la gradina ta!»; iar Maica Domnului le-a spus atunci: «Intoarceti-va, caci si aici este gradina mea». In amintirea acestei minuni, ei au asezat o icoana cu chipul Maicii Domnului. Mai tarziu, Schitul Cuviosului Iosif s-a numit Schitul Bisericani, adica «al evlaviosilor», pentru ca monahii se rugau aici cu lacrimi si multi se vindecau de boli cu rugaciunea si binecuvantarea Cuviosului Iosif". stiam de aceasta traditie de ceva vreme, dar nu ii dadusem importanta decat dupa ce l-am vazut pe calugarul de la Vatican cum ingenuncheaza si se roaga in fata cioatei si a icoanei din paraclisul de la Bisericani. Mi-a spus dupa aceea cat de bucuros este ca a reusit sa vada inca un loc de pe pamant in care s-a aratat Fecioara Maria.

Am cunoscut Bisericaniul pe vremea in care era doar Sanatoriu TBC. Pe atunci, un misterios calugar batran locuia singur ceva mai la vale de sanatoriu, intr-o casa de peste drum in care ardea permanent o candela. Era stejarul despre care atunci nu stiam nimic. Dupa Revolutie, a fost posibil ca obstea monahala risipita in urma cu mai bine de o suta de ani sa se intoarca in locul pe care l-a pazit acel calugar. Acum, in paraclisul ridicat deasupra stejarului din care nu a ramas decat o cioata, trecand prin pardoseala constructiei si fiind pastrata intr-un cub de sticla, ne este gazda un calugar tanar, care ne povesteste despre stejarul in care a avut loc aparitia si despre icoana miraculoasa amplasata apoi in locul aparitiei. "Sunt vreo treizeci si ceva de ani de cand stejarul a fost taiat, chiar de directoarea sanatoriului de atunci, care a dat ordin sa fie taiat stejarul si care, la 40 de zile de la aceasta, a paralizat pentru ce a facut.

 

In cinstea acestei minuni, Sfantul Iosif, staretul de atunci, a facut aceasta icoana, care este una deosebit de sfanta si facatoare de minuni. Icoana este foarte veche, are peste 400 de ani si a stat in acest stejar foarte mult timp. A fost de foarte multe ori luata sau furata, dar, prin minune dumnezeiasca, venea inapoi. Semn ca aici Maica Domnului, cu gura ei Sfanta si Dumnezeiasca, a spus ca este gradina Ei", ne spune calugarul.

Una dintre marile manastiri
Aflata la mica distanta de Manastirea Bistrita, dar mai retrasa in munte, Manastirea Bisericani convietuieste acum cu Sanatoriul TBC, fiind amplasata, dupa un drum cu serpentine, pe un versant cu expunere la miazazi, o altitudine de circa 650 m si pe care, se spune, ajunge aerul chiar de pe platoul superior al Ceahlaului, cu niste curenti atmosferici. Infiintata cam tot o data cu Manastirea Bistrita, careia se poate sa ii fi fost sihastrie, Manastirea Bisericani ajunge, in secolele XVI-XIX, printre marile manastiri din Moldova, deoarece numarul monahilor ajunge la peste 800. Avea randuiala de slujba achimita, neadormita, cu calugari eruditi, unde s-au tradus din limba greaca si slavona mai multe carti de cult si invatatura duhovniceasca.

 

Dupa reforma agrara din 1864 a lui Al.I. Cuza, Manastirea Bisericani intra intr-un declin, micsorandu-i-se numarul vietuitorilor. Regele Carol I o transforma apoi in penitenciar, iar in anul 1911 in locul ei a luat fiinta un azil pentru oameni bolnavi de tuberculoza, care ulterior a devenit Sanatoriul TBC. In 1998 s-a construit pe locul unde Cuviosului Iosif i s-a aratat Maica Domnului un paraclis cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului", care include si trunchiul stejarului si care a fost sfintit pe 3 octombrie 1999, la implinirea a 500 de ani de la aparitia miraculoasa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă