Deşi suntem în era guvernată de comunicare şi tehnologie, peste 50% dintre români nu au încă acces la Internet. Din această cauză multe persoane, în special cele din mediul rural nu beneficiază de unele facilităţi oferite de internet cum ar fi serviciile de administraţie, găsirea unui loc de muncă, informaţii din domeniul sănătaţii sau comunicarea cu rudele din străinătate.
În acest context, fundaţia Bill & Melinda Gates a donat aproape 27 de milioane de dolari pentru modernizarea informatică a 800 de biblioteci din România realizate prin programul „Biblionet”. Prin implementarea acestui proiect- cea mai are investiţie privată pentru o instituţie publică din România, bibliotecile au fost dotate cu 3.800 de computere cu acces public la internet. De asemenea peste 1190 de bibliotecari au fost instruiţi în folosirea resurselor electronice.
Paul-Andre Baran, directorul programului în România a declarat că până acum, la doi ani după începerea proiectului, s-a constatat o creştere cu 55% a folosirii spaţiului bibliotecilor în oraşele cu sub 10.000 de locuitori. În oraşele mijlocii creşterea a fost de 18% , iar în oraşele mari de 8% . De asemenea numărul abonamentelor a crescut cu 15-35% în localităţile mici.
Bibliotecile publice, puncte de acces la servicii de e-guvernare
„Accesul la informaţie poate schimba vieţile oamenilor”, a fost concluzia la care au ajuns reprezentanţii fundaţiei Bill & Melinda Gates şi cei a fundaţiei IREX care se ocupă de implementarea programului. Bibliotecile publice pot facilita accesul la informaţie şi la serviciile de e-guvernare la o scară naţională, ajungând în mod direct la cetăţeni chiar şi din comunităţile izolate.
„Biblioteca publică, în special în zonele rurale, este de cele mai multe ori unicul centru de acces la calculatoare şi internet pentru comunităţile respective. În măsura în care serviciile guvernamentale devin din ce în ce mai prezente în mediul online şi dezvoltă platforme web pentru a implica cetăţenii în dialogul electronic, bibliotecile publice îşi extind rolul la nivelul comunităţilor sprijinind cetăţenii în accesarea serviciilor de e-guvernare”, a subliniat Paul-Andre Baran.
Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme le-a mulţumit celor de la fundatie pentru implementarea proiectului în România şi a spus că Biblionet este complementar cu sistemul naţional de plată online a taxelor şi impozitelor. Ministrul mai crede că prin intermediul programului se îndeplineşte o funcţie esenţială deoarece se asigură oportunităţi digitale oamenilor.
„Reducerea decalajului digital şi extinderea accesului la reţeaua de internet sunt cei mai importanţi paşi pe care România trebuie să-i realizeze în perioada următoare. Mai mult decât atât, sistemul naţional de plată online a taxelor şi impozitelor recent lansat poate beneficia de acum de sprijinul bibliotecilor publice şi un număr sporit de utilizatori în comunităţi poate accesa din spaţiul bibliotecilor acest serviciu, în faţa unui calculator şi fără a mai fi necesar să pierzi timp la cozi”, a spus ministrul Comunicaţiilor.
În 2008 când s-a început programul Biblionet doar 411 de calculatoare din cele 2.933 de biblioteci publice din România erau conectate la internet. Potrivit unui sondaj Biblionet, 33% dintre respondenţi au afirmat că au intrat pentru prima dată pe internet prin intermediul noului serviciu oferit de bibliotecă şi 80% au declarat că au reuşit să rezolve o problemă personală/profesională folosind calculatoarele disponibile în spaţiul bibliotecilor.
Totodată, Doina Popa, Preşedinta Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România a subliniat faptul că rolul bibliotecilor şi al bibliotecarilor se schimbă într-o lume ce funcţionează pe baza accesului la informaţie. „Mai mult, prin accesul la informaţie, bibliotecile publice îşi recapătă nu doar vizitatorii frecvenţi, ci atrag din ce în ce mai mulţi membri ai comunităţii, conectând milioane de români la oportunităţi educaţionale, economice sau sociale oferite online. Astfel, bibliotecile pot oferi mai mult decât acces la tehnologie, recăpătându-şi şi întărindu-şi rolul ca centre ale comunităţilor, fapt ce trebuie luat în considerare şi de către autorităţile centrale”, a adăugat Popa.
Etape viitoare ale programului
Până în 2014, prin programul Biblionet 2.000 de biblioteci publice vor fi dotate cu echipamente electronice pentru a oferi acces public gratuit la internet, în special în mediul rural, iar aproximativ 3.000 de bibliotecari din toate judeţele vor fi instruiţi să asiste utilizatorii în folosirea calculatorului şi accesarea informaţiilor.
Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani ce îşi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice. Microsoft Corporation va dona software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către bibliotecile selectate în program.