20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialBET-FI a schimbat iar prefixul

BET-FI a schimbat iar prefixul

» Indicele societatilor de investitii financiare (SIFS) a inchis sub pragul de 35.000 de puncte. Urmatoarea oprire ar putea fi la 33.400 daca vestile proaste din SUA continua.
» Lipsa strainilor de la BVB se simte si in topurile brokerilor. Intercapital, o societate de retail pentru investitorii autohtoni, a reusit ca in luna iunie sa incheie pe prima pozitie.
» Din 4 august, titlurile de stat vor fi, in sfarsit, listate la bursa. Dincolo de aportul la lichiditatea zilnica, acestea ofera un refugiu in perioadele de corectie, dar si cash-ul necesar pentru achizitii de actiuni cand trendul se inverseaza.

Indicele care urmareste evolutia celor cinci SIF-uri a inchis saptamana cu un nou record negativ: valoarea de la finalul sedintei de vineri a coborat la 34.983 de puncte,   minim istoric ce duce scaderea  din acest an la 55,53%.  Firavele reveniri din timpul saptamanii au confirmat, odata in plus ca  in momentele de raliu pe pietele externe, actiunile romanesti, lideri la scaderi pana acum, cresc mult mai timid.  Pe de alta parte, cand vine vorba din nou de corectii, BVB este printre primele iar amploarea scaderilor este mai mare. Saptamana trecuta, motorul revenirii pietelor a fost anuntarea unor rezultate mai bune decat estimarile, din sectorul fiananciar de peste ocean. A fost trecut insa cu vederea faptul ca analistii marilor case de brokeraj fortasera putin nota, iar pierderile estimate de acestia erau poate exagerate. Companiile financiare au raportat doar pierderi… mari (nu dramatic de mari), suficient pentru un raliu bursier de 3 zile, pe motiv ca rezultatele semestriale sunt mai bune decat estimarile, adica bancile  n-au pierdut chiar atat de mult. De marti s-a revenit insa la normal, cu scaderi mai ample, dovada ca entuziasmul investitorilor nu mai poate fi intretinut usor. 

 

Problema mare cu care se confrunta finantatorii de retail din SUA o reprezinta insa ipotecile de rang doi. Multi au batut la usa bancii in momentul in care pretul caselor crescuse foarte mult, solicitand o suplimentare a creditului vechi, din moment ce pretul imobilului era "acoperitor". Daca cei care au ipotecile de rang unu asupra imobilului in cauza, pot spera sa mai recupereze ceva, in cazul in care debitorii capoteaza si chiar daca valoarea caselor scade accelerat, bancile cu ipoteci de rang doi prin portofolii au mari sanse sa ramana cu pierderile integral in brate. Din acest motiv, pana nu asistam la o schimbare de trend pe piata imobiliara, sectorul financiar nu se va insanatosi prea curand, iar corectiile pe care le sufera actiunile bancare vor trage mai departe bursele in jos.

Ce legatura are BVB cu piata imobiliara americana? Nu are nici in clin nici in maneca; avem insa de-a face cu sentimentul investitional, importat din SUA in cea mai mare parte. Iar vesti mai proaste, care sa influenteze bursele, putem furniza si singuri. Nu trebuie sa cautati prea mult ca sa gasiti exemple: intentia Guvernului de a majora, din octombrie, salariul minim pe economie, raportul de tara deloc optimist pe justitie si posibilitatea, deocamdata teoretica, de a copia modelul bulgaresc la sanctiuni din partea UE, daca nu apar progrese mai hotarate.

Faptul ca banii strainilor nu mai injecteaza vigoare in cotatiile actiunilor romanesti se vede foarte bine si din topurile brokerilor, societatile autohtone capatand treptat ponderi din ce in ce mai mari in economia tranzactiilor (Intercapital Invest s-a clasat in iunie pe prima pozitie, rod al unei strategii inteligente de focalizare pe retail si a perfectionarii sistemelor de tranzactionare online, dar si a unor tranzactii speciale intermediate, pentru actiunile Policolor).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă