7 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialBelgia construieste o inchisoare in sediul NATO

Belgia construieste o inchisoare in sediul NATO

» Belgia va construi o inchisoare pe terenul pe care se afla astazi cartierul general al Aliantei Nord-Atlantice (NATO).

» Cu totul, Belgia va construi 11 inchisori in urmatorii sapte ani, sapte din acestea fiind noi, iar patru fiind menite a inlocui penitenciare care actualmente sunt considerate vetuste si supraaglomerate.

Aglomerarea in penitenciare este atat de mare, incat guvernul belgian a anuntat recent ca studiaza posibilitatea de a inchiria spatiu in inchisori olandeze. In momentul de fata, aproape 10.000 de detinuti se ingramadesc in inchisorile belgiene pe 8.400 de paturi. Guvernul cauta, asadar, ca prin construirea de noi inchisori sa ajunga la un total de 10.000 de paturi. Costul global al construirii celor 11 noi inchisori nu a fost destainuit, insa din anumite detalii ajunse in presa belgiana reiese ca in medie trebuie tinut cont de un pret de 150.000 euro pe celula. Inchisoarea care va fi construita pe terenul pe care se afla sediul NATO va fi inceputa abia dupa 2015, anul in care Alianta se va muta pe un teren situat exact vizavi de sediul actual si deci de viitoarea inchisoare. Pana atunci, Belgia ar dori sa inchirieze 300 de celule in Olanda. Scotia inchiriaza deja celule in penitenciarele olandeze. Olanda a oferit Belgiei spatiu pe cateva din inchisorile sale plutitoare, amenajate pe vapoare speciale.

In ciuda crizei economice actuale, sectorul construirii inchisorilor pare, asadar, a fi in plina expansiune. In Marea Britanie, de asemenea, guvernul urmareste extinderea retelei de penitenciare, avand in vedere si avantajele economice pe care le-ar aduce activitatea de constructii din acest sector. Astfel, Ministerul britanic al Justitiei a contactat luna trecuta autoritatile din comitatul Cheshire in vederea obtinerii acordului pentru construirea unei inchisori intr-un loc definit de catre expertii ministerului ca fiind propice pentru asta. Propunerea  mentioneaza faptul ca penitenciarul ar "gazdui" 2.500 de condamnati, proiectul putand genera pentru intreaga regiune profituri de 15 milioane de lire sterline pe an (17 milioane euro) si putand duce la crearea a 1.000 de locuri de munca.

 

Observatorul International al Inchisorilor, o organizatie creata in 1990, care militeaza pentru respectarea drepturilor detinutilor si care publica periodic rapoarte si studii despre conditiile de detentie in inchisorile lumii, remarca recent ca, daca este adevarat ca prin construirea de noi inchisori s-ar ajunge teoretic la o descongestionare a penitenciarelor suprapopulate, in schimb obsesia securitara pare sa le creeze detinutilor care vor fi transferati in noile inchisori conditii de detentie mult mai dure decat in inchisorile imbatranite de astazi, in special in ceea ce priveste posibilitatea de a se deplasa in interiorul penitenciarului.
Construirea de penitenciare pare sa fi devenit un sector prolific intr-asa masura incat recent s-a aflat ca unele banci elvetiene isi sfatuiesc clientii instariti sa investeasca in inchisori din SUA, acesta fiind – asigura ei – un domeniu care in mod sigur nu va fi atins de criza.

Dan Alexe
Dan Alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite

O lovitură israeliană a vizat suburbiile sudice ale Beirutului

O lovitură israeliană a vizat luni cartierul Ouzai, în suburbiile sudice ale Beirutului, la scurt timp după ce armata israeliană le-a cerut locuitorilor din...

Casa Albă: Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova

Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova, chiar dacă a "lucrat energic" în acest sens, a reacţionat luni un purtător de...

Rusia acuză Occidentul de amestec în alegerile din Republica Moldova și respinge acuzațiile ce i se aduc

Rusia a respins acuzaţiile de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova şi a denunţat amestecul occidental în alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă