Compania americana Bechtel a reusit sa aprinda spiritele in Transilvania, prin aducerea pe santier a peste 100 de muncitori turci.
In timp ce Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj refuza sa mai ajute compania in cautarea de personal, acuzand Bechtel de rea-vointa la angajarea romanilor, reprezentantii sindicatelor arata cu degetul spre diferentele enorme dintre conditiile de salarizare oferite turcilor si romanilor. Presedintele filialei Cluj a Cartel Alfa, Grigore Pop, a declarat ca salariile sunt intre 3,5 si 8 ori mai mari pentru muncitorii turci, care au statutul de angajati detasati in Romania ai companiei turce Enka. "Enka nu este acreditata sa opereze astfel de activitati in tara noastra, numai Bechtel este, iar intre cele doua firme nu exista nici macar un contract comercial", a spus Pop. El a explicat ca, legal, turcii ar trebui sa lucreze in Romania cu permise de munca de tip A, si nu de tip B, cum au in acest moment. Pop a spus ca "in calitate de lider sindical am sa adresez o intrebare oficiala Ministerului Muncii, care cred ca a gresit eliberand astfel de permise de munca".
Pe de alta parte, si directorul AJOFM Cluj anunta ca nu va mai organiza pe viitor burse de joburi pentru Bechtel. Potrivit directorului AJOFM Cluj, Daniel Don, in urma selectiilor anterioare, compania a angajat doar un numar infim de persoane. "Am facut chiar un test cu un candidat care corespundea tuturor cerintelor, dar care nu a fost angajat, astfel ca am ajuns la concluzia ca exista alte interese, probabil de a aduce personal din Turcia", a conchis Don.
In replica, purtatorul de cuvant al Bechtel, Bogdan Sgarcitu, a spus ca "ponderea strainilor se va diminua, iar noi vom continua sa angajam personal din Romania".