Arestarea lui Gigi Becali, acuzat de sechestrare de persoane, la mai bine de doua luni de la savarsirea faptei ridica pe zi ce trece tot mai multe semne de intrebare. Procurorii nu pot explica de ce nu l-au ridicat pe patronul Stelei imediat dupa producerea incidentului, cu toate ca au avut la dispozitie cele mai importante probe – imagini video si inregistrarea apelului unui martor la serviciul 112. Mai mult, rapirea a avut loc intr-o zona supravegheata de SIE, care are acolo un sediu de protocol. Pe de alta parte, omul de afaceri nu este la prima iesire violenta. In 1997, Becali a fost acuzat ca ar fi gonit cu bodyguarzii niste proprietari de pe propriile lor terenuri. Cativa ani mai tarziu, doi ziaristi au reclamat ca ar fost insultati, agresati si chiar loviti de patronul Stelei. De fiecare data insa, Becali a scapat nepedepsit.
Politia si parchetul ar fi trebuit sa-i retina si sa propuna arestarea preventiva a membrilor grupului lui George Becali in cel mult una-doua zile de la producerea incidentului din noaptea de 27 ianuarie, cand trei persoane – "hotii" – au fost retinute cu violenta, folosindu-se arme neletale, pe motiv ca au furat masina patronului clubului de fotbal Steaua. "Daca exista vointa – sustine un specialist in domeniul criminalisticii care a dorit sa-si pastreze anonimatul –, anchetatorii ar fi putut actiona imediat, deoarece au fost anuntati de acea altercatie chiar in timpul producerii ei, prin sistemul telefonic de urgenta 112." Pe deasupra, zona unde s-a produs incidentul – respectiv intersectia strazilor Nicolae Titulescu si Dr. Felix – era bine monitorizata cu camere video deoarece acolo se afla nu numai sediile Guvernului Romaniei si ale unor banci, ci mai ales vila de protocol a Serviciului de Informatii Externe.
Acest sediu al spionilor este supravegheat permanent, inclusiv de echipaje mobile care aveau si au obligatia sa "perieze" zona pe un perimetru de cel putin un kilometru. Cu siguranta paznicii SIE au intrat in alerta in momentul in care s-au auzit impuscaturile, afirma specialistul in criminalistica. Primul lucru pe care trebuiau sa faca anchetatorii era sa-l obtina mandatul pentru a valorifica imaginile, iar din imagini putea fi usor recunoscut luptatorul K1 Catalin Zmarandescu, puternic mediatizat de televiziuni (dupa cum se vede si din imaginile puse la dispozitia noastra de catre Parchet).
Bodyguarzii lui Becali, cunostinte vechi ale serviciului "Doi s’un sfert"
Un alt argument al rapiditatii cu care trebuia rezolvat acest caz era faptul ca Zmarandescu era un cunoscut al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate si al DGIPI, serviciul secret al MI, fost UM 0215, deoarece acesta a circulat prin mediile infractionale, cum ar fi clanul Camatarilor, medii care au fost monitorizate de aceste servicii speciale. De la Zmarandescu se putea ajunge imediat la ceilalti, inclusiv la victime, iar cei implicati puteau fi retinuti in scurt timp. Se pune intrebarea legitima: de ce un grup, despre care magistratii spun ca reprezinta pericol social, a fost lasat sa circule liberi pe strazi aproape trei luni, desi le erau cunostinte vechi si li se cunosteau si adresele? De aici suspiciunea ca retinerea si arestarea grupului Becali ar putea fi o razbunare a DGIPI si a Brigazii de Crima Organizata, unde comisarii Cornel serban si Petru Pitcovici, retinuti in urma unui denunt formulat de Gerge Becali, au lucrat circa 12 ani.
Imagini de la judecata lui Becali
Din inregistrarile video, cu hotii adusi pe sus la "judecata" lui Becali, imagini facute publice ieri dupa amiaza, se poate observa ca hotii asculta spasiti lectia pe care le-o preda Becali, flancat de mai multe persoane. Unul dintre hoti chiar zambea, dar pe obrazul altuia se puteau observa urmele unei lovituri. Din imagini, pare ca hotii ar fi fost convocati la o lectie de educatie civica la barul de langa vila lui Becali din Pipera.
Avocatii lui Becali spun ca imaginile ar demonstra tratamentul bun la care au fost supuse victimele, fara a face referire la faptul ca acestea au fost duse acolo impotriva vointei lor. Potrivit avocatilor, judecatorul a vizionat aceste imagini si cu toate acestea a decis arestarea inculpatilor George Becali, Catalin Zmarandescu, stefan Dediu, Nicolae Dumitrascu, Dumitru Beciu pe o perioada de 29 de zile, iar pe inculpatul Marius Geavela.
In afara de imaginile video si de apelul la serviciul de urgenta 112, procurorii au avut si alte probe, si anume interceptari ale unor convorbiri telefonice din care rezulta ca hotii – victime ale lipsirii de libertate – l-au santajat pe Becali. Ei i-au cerut 50.000 de euro ca sa nu inainteze plangeri la politie. De asemenea, din alte interceptari mai rezulta ca hotii au fost invatati cum sa santajeze de catre o alta persoana, inca nenominalizata de anchetatori. Pe deasupra au mai existat declaratii ale unor martori.
Parchetul, neconvingator
Parchetul, printr-un comunicat de presa, incearca sa ne convinga de faptul ca din ianuarie pana in aprilie nu a pierdut timpul, ci a intreprins activitati de identificare a persoanelor participante la incident si a autoturismului cu care victimele au fost transportate de la locul respectiv. Apoi, organele de urmarire penala au solicitat imaginile surprinse de camerele de supraveghere amplasate in locurile publice si au obtinut mandate de interceptari. Toate aceste activitati puteau fi facute intr-o zi, maximum doua.
Becali, obisnuit sa dea cu pumnul
Nu este pentru prima data cand Gigi Becali este acuzat ca ar fi folosit violenta pentru a-si atinge scopurile. "Romania libera" a publicat, in urma cu doi ani, marturiile unor oameni ce ar fi fost amenintati de bodyguarzii lui Becali care, in 1997, concesionase in Pipera exact terenurile pe care fostii proprietari le revendicau in instanta. Unul dintre acestia, Ion Valeanu, a declarat ca era la pescuit pe Balta Saulei din Pipera, in dreptul terenului sau, atunci cand s-a trezit cu oamenii de paza ai omului de afaceri care l-au gonit si i-au spus sa nu se mai intoarca. De altfel, Becali a fost acuzat in acea perioada ca ar fi vandut terenuri in Pipera, desi stia ca acestea erau revendicate de fostii proprietari. Este vorba despre celebrul schimb de teren cu Ministerul Apararii Nationale.
Un alt episod violent s-a consumat in 2001, cand prezentatorul de televiziune Malonga Parfait a fost lovit si injurat de patronul echipei Steaua, pentru ca acesta l-ar fi ironizat intr-o emisiune. In anul 2002, ziaristul Cristian Tudor Popescu l-a reclamat pe Gigi Becali ca l-ar fi insultat si amenintat cu moartea intr-o cafenea din centrul Bucurestiului. Pe langa aceste scandaluri rasunatoare, patronul echipei Steaua a avut si in alte ocazii atitudini agresive impotriva unor ziaristi, oameni politici sau reprezentanti ai institutiilor statului, printre care fostul sef al Fiscului, Sebastian Bodu. De fiecare data a scapat nepedepsit.
"Se distrage atentia de la Basescu"
Arestarea lui Gigi Becali a dat nastere la numeroase speculatii referitoare la motivele care se afla in spatele aceastei decizii, intr-un moment in care au iesit la iveala posibile legaturi dintre familia presedintelui si controversatul om de afaceri Puiu Popoviciu. Cei mai multi cititori ai "Romaniei libere" care au comentat pe site-ul ziarului cred ca patronul clubului Steaua este victima unor rafuieli politice. "Cred ca totul este un circ. Exista ticalosi mai importanti care ar trebui arestati, si nu Becali. Cand in Romania se va aplica sintagma ca nimeni nu este mai presus de lege, atunci vom putea spune ca nu mai este circ", scrie Geo. "Basescu trebuie sa demonstreze UE ca lupta impotriva coruptiei si a celor cu averi dubioase", crede un alt cititor. "Oricum, se acopera ceva cu arestarea asta si se distrage atentia de la Basescu", scrie si Alex.
Dorit de PRM pentru europarlamentare
Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anuntat ca ii ofera omului de afaceri Gigi Becali, aflat in arest in prezent, pozitia a doua pe lista PRM pentru europarlamentare. "Am decis sa ii intind o mana frateasca lui Gigi Becali si sa ii ofer locul doi pe lista, in mod idealist si dezinteresat. Este un loc eligibil, pentru ca pana in iunie se vor schimba multe. Precizez ca nu este vorba despre o alianta PRM–PNG-CD, fiindca timpul ne preseaza si este foarte scurt", a spus Vadim.