16.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecial"Batranul continent" isi merita numele

„Batranul continent” isi merita numele

Europa merita din ce in ce mai mult supranumele de „batranul continent”, avand in vedere previziunile demografice pentru deceniile urmatoare, ce arata un declin al populatiei catre orizontul anilor 2050, informeaza AFP.
Potrivit estimarilor Oficiului european de statistica – Eurostat, actuala Uniune Europeana a celor 25 numara 461,5 milioane de locuitori la 1 ianuarie 2006. In urmatorii 15 ani este asteptata o crestere demografica lenta, pana la un total de 469,2 milioane in 2020. Dar va urma un recul considerabil, astfel incat in 2050 pe teritoriul actualei Uniuni nu vor trai decat 450 de milioane de locuitori. Adica mai putini decat la 1 mai 2004, data extinderii cu 10 tari.
Aderarea asteptata anul viitor a Romaniei si Bulgariei nu va schimba tendinta descrescatoare. Dimpotriva, Bulgaria risca sa piarda o treime din populatie in urmatorii 45 de ani, in timp ce populatia Romaniei ar putea scadea cu o cincime in aceeasi perioada.
Printre statele carora le va creste populatia pana in 2050 se numara Franta, Marea Britanie, Irlanda, Suedia si Benelux, in timp ce scaderi demografice drastice s-ar putea inregistra in tarile baltice, Cehia, Slovacia, dar si in Germania ori Italia. Specialistii sustin ca sporul demografic din Franta este in mare masura bazat pe nasteri, si nu pe imigratie – asa cum este cazul Marii Britanii, Italiei si Spaniei.
Imigratia constituie, de altfel, principala sursa a cresterii demografice europene, si nu sporul natural (numarul nasterilor din care se scade cel al deceselor). Daca numarul imigrantilor s-a ridicat in 2005 la 1,69 milioane, sporul natural a fost intr-o puternica scadere, cifrandu-se la 327.000 de persoane (fata de 447.000 in 2004). Ingrijoratoare este cresterea cu 141.000 a numarului de decese in 2005, fata de 2004.
Mai mult de jumatate din imigrantii sositi anul trecut in UE s-au indreptat spre Spania si Italia. In Spania, populatia a atins pragul de 44 de milioane de locuitori doar gratie strainilor, ponderea cea mai mare avand-o marocanii, romanii si columbienii, fara a-i pune la socoteala pe britanicii stabiliti in paradisuri turistice ca Baleare sau Costa del Sol.

Cele mai citite

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...

Portugalia: Trei pompieri au murit într-un incendiu care a mistuit o pădure

În Portugalia, trei pompieri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu care a răvășit o pădure din partea de nord a țării. De câteva...
Ultima oră
Pe aceeași temă