17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialBatalia pentru "Bucurestiul lui Basescu"

Batalia pentru „Bucurestiul lui Basescu”

Am avut doua referendumuri anul acesta – ambele legate, intr-un fel, de persoana presedintelui – si, in cazul amandurora, nu s-au prezentat la vot nici macar jumatate din numarul de alegatori. De fiecare data, adversarii sai au proclamat "infrangerea lui Basescu" sau chiar "inceputul sfarsitului". Acest verdict aspru nu se intemeiaza pe rezultatele referendumurilor (70% si, respectiv, 82% in favoarea lui Basescu sau a variantei de uninominal propuse de el), ci pe numarul mare si foarte mare al celor care n-au aratat nici un interes fata de persoana presedintelui sau a temelor propuse de el. S-a mers pana acolo incat Adrian Severin argumenta cu seninatate ca absenta de la vot echivaleaza cu un vot impotriva lui Basescu. In cazul ambelor referendumuri concluzia a fost insa aceeasi: cei care nu voteaza sunt mai importanti si mai semnificativi decat cei care o fac. Cred ca aceasta concluzie este consistenta si cu episodul in care politicieni precum Calin Popescu Tariceanu si Ion Iliescu au indemnat deschis alegatorii sa nu voteze.
In aceeasi logica, faptul ca aproape 80% dintre bucuresteni nu s-au prezentat la urne deschide luptei politice Capitala, considerata pana acum feuda lui Basescu. Bucurestiul reprezinta, prin dimensiune si importanta electorala, centrul de gravitatie al dreptei politice romanesti. Cine vrea sa castige dreapta si legitimitatea de a reprezenta dreapta romaneasca este obligat sa castige Bucurestiul. Or, daca este adevarat ca absenta de la referendum inseamna ca Basescu a fost parasit de electoratul bucurestean, atunci este momentul ca PNL, singura formatiune anti-Basescu ce se pretinde de dreapta, sa iasa la atac pentru a cuceri premiul cel mare si coroana legitimitatii. Daca PNL ar castiga Bucurestiul, atunci, in functie de dimensiunile victoriei, poate spera sa castige si legislativele din toamna lui 2008 si chiar prezidentialele din 2009. Daca pierde, ar putea deveni la fel de irelevant ca PNT-cd.

Si, dupa ce Tariceanu si-a cerut scuze pentru traficul din Bucuresti, iata-l pe portdrapelul PNL, Crin Antonescu, atacandu-i pe "nesimtitii si imbuibatii de la PD" carora "nu le mai ajunge cati bani au mancat, ei si clientii lor", care "nu fac nimic" si "isi bat joc de trei milioane" de bucuresteni. Este limpede ca aceste atacuri reprezinta primele salve ale campaniei pentru Bucuresti, care se arata de pe acum a fi sangeroasa. si, destul de sigur, nici un om care a trecut recent prin Bucuresti si, mai ales, nici un bucurestean nu pot fi multumiti de modul in care se desfasoara traficul, de numarul mare de lucrari care blocheaza orasul, de nesfarsitele asfaltari si montari de borduri. Pentru toate acestea, este invinovatit primarul general Adriean Videanu, acuzat in mod repetat de adversari ca a demarat toate aceste lucrari in beneficiul propriu si al clientelei politice a PD si a lui Basescu. Un atac la "coruptii lui Basescu" este o modalitate eficienta de a deplasa atentia de la coruptii liberalilor si, cum in campania de la locale conteaza mai mult strazile si traficul lui Videanu decat caltabosii lui Remes, el are sanse de succes. Desi Vasile Blaga se apara ca PD a facut un scor de aproape 40% la Bucuresti, adevarul este ca PD este in dificultate in propriul fief. Chiar daca toate atacurile adversarilor ar fi pure calomnii si chiar daca actualul primar general ar fi cel mai valoros de la Bucur incoace, tot cred ca, din motive tactice, Videanu ar trebui sa faca un pas inapoi si sa incaseze una pentru partid. Sunt convins ca va mai avea suficiente prilejuri sa-si serveasca patria. PD ar trebui sa arunce in lupta un personaj tanar si apreciat precum primarul sectorului 3, Liviu Negoita, si sa-si asigure impreuna cu PLD majoritatea in Consiliul General inca din primul tur. Miza Bucurestiului este mult prea mare pentru a lasa campania la voia intamplarii, cum s-a intamplat la alegerile de duminica si la referendum.
Daca este adevarat ca Basescu s-a infuriat duminica seara pe liderii PD de la Bucuresti inseamna ca a inteles exact mesajul pe care i l-a dat orasul. Bucurestiul este dispus in continuare sa crediteze PD-ul si pe el, dar nu oricum. Alegerile de duminica au demonstrat ca Basescu nu este proprietar pe electoratul bucurestean, care este exigent, chiar capricios, si isi pierde rabdarea foarte repede.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă