13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialBasescu respinge ideea bresei controlate

Basescu respinge ideea bresei controlate

Presedintele Traian Basescu, insotit de ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a vizitat, sambata, judetele Tulcea si Galati, unde exista riscuri de producere a unor inundatii, cauzate de viitura de pe Dunare.
Venind de la Tulcea, seful statului a survolat cu elicopterul zona riverana Dunarii din nordul Dobrogei. Nava prezidentiala a aterizat la heliportul Politiei de Frontiera de la Galati, unde presedintele a fost intampinat de secretarul de stat la MAI, Victor Dobre, de prefectul Mihai Capra, seful ISU Galati, colonelul Viorel Zaharia si sefii celorlalte institutii implicate in operatiunile de salvare in cazul producerii unor calamitati naturale. „Cum e, domnu' ministru? Cu necazurile?”, l-a interpelat presedintele Basescu pe secretarul de stat Victor Dobre, caruia i-a refuzat numirea la Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul, pentru a se ocupa de gestionarea situatiei de criza.

Ruperea digului e o iluzie

La Galati, presedintele Traian Basescu a dorit sa viziteze Santierul Naval Damen Galati, unde mai multe capacitati de productie au fost inundate in urma cu zece zile. Datorita scaderii nivelului Dunarii, nivelul apei scazuse la Cala Dunare, Zona Montaj Nave a Sectiei 1 A si Dana de Armare a santierului, dar, in continuare, in nici una dintre aceste zone nu se putea lucra. Directorul de productie Mihai Aruscutei si directorul tehnic Valentin Popescu i-au explicat sefului statului ca, din cauza intreruperii lucrarilor, santierul va inregistra pagube care, pana atunci cand va putea fi reluata activitatea, sunt estimate la 1,6 milioane euro. Ca urmare, dupa consultarea specialistilor de la IPCM Bucuresti, care au proiectat santierul, administratia santierului a inaintat un proiect de creare a unei brese controlate in digul de pe malul dobrogean al Dunarii, care ar duce la scaderea nivelului Dunarii pe sectorul Galati cu 50 cm, evitandu-se si cresterea nivelului apelor din cauza viiturii. Traian Basescu a respins ideea unei astfel de interventii: „Daca dumneavoastra credeti ca toate debitele din Dunare se rezolva plecand de la premiza asta, e gresit. Stiti bine cum e cu apa, ca doar faceti vapoare, nu autoturisme. E treaba grea! Nu poate functiona un asemenea sistem. Eu cred ca trebuie sa aveti curaj, sa ganditi voi o solutie de protejare a santierului. Pentru ca iluzia ca spargem digurile, dam in judetul Tulcea, latim Dunarea e o iluzie. Acolo sunt proprietari! Nu muti problema. Ea trebuie rezolvata acolo unde este”.
Seful statului l-a consultat si pe secretarul de stat Victor Dobre: „Ce parere aveti, domnule? Ca eu sunt marele dumneavoastra sustinator, sa va ocupati de necazuri”. Victor Dobre a admis ca, pentru moment, neexistand riscul producerii unor inundatii catastrofale, nu se poate lua o asemenea masura fara sa fie luate in calcul toate implicatiile.

Cand e vorba de oameni, abordarea e alta!

Traian Basescu a admis totusi ca, in cazul in care revarsarea Dunarii ar inunda cartierele de locuinte din valea orasului Galati si zona industriala, se va putea lua in calcul si solutia bresei controlate. La final, Traian Basescu le-a urat celor de la Santierul naval Damen mult succes in depasirea situatiei cu care se vor confrunta in zilele urmatoare: „Va doresc succes. Imi pare rau de ce vi se intampla. Eu, de la Bucuresti, de cand am vazut la televizor, mi-am spus ca e o problema tehnica aici, careia Dumnezeu a avut contributia de a-i arata slabiciunea”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă