22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialBăsescu pierde un proces cu Muzeul Naţional de Artă

Băsescu pierde un proces cu Muzeul Naţional de Artă

Instanţa a decis că Muzeul de Artă nu trebuie să-i mai dea lui Traian Băsescu, la Cotroceni, un iconostas cantacuzin din 1682, informeaza ziare.com.

Potrivit hotărârii judecătoreşti, “bunurile enumerate în această hotărâre de guvern nu vor mai putea fi mutate din Muzeul Naţional de Artă a României, instanţa apreciind că o eventuală mutare ar putea duce la distrugerea lor. Astfel, la cererea avocatului RNMR, domnul Paul Cosmovici, specializat în proprietate intelectuală, s-a înfiinţat sechestrul judiciar asupra bunurilor amintite începând cu aceeaşi dată, hotărârea fiind executorie de drept”.

Muzeul de Artă a atacat Hotărârea de Guvern semnată de Emil Boc prin care peste 100 de obiecte de cult urmau să fie scoase din muzee şi trecute sub tutela Administraţiei Prezidenţiale, pentru a împodobi Palatul Cotroceni şi biserica restaurată.

Hotărârea de Guvern prin care se stabilea că iconostasul va fi mutat la Biserica Cotroceni a fost semnată pe 25 februarie 2009 şi prevedea că transferul să fie făcut în termen de 30 de zile. O serie de personalităţi s-au sesizat şi au semnat o petiţie prin care declara că sunt împotriva mutării iconostasului.

“Litigiul pentru salvarea iconostasului de la distrugere a început în primăvara anului 2009 şi a constat în încercarea de a anula HG. 194/2009 prin care iconostasul urmă să fie mutat din prezenţa locaţie, Muzeul Naţional de Artă al României, în cadrul Muzeului Cotroceni, prin această deplasare fiind afectată iremediabil starea de conservare a importantului obiect de patrimoniu.

Hotărârea de Guvern emisă a fost făcută fără solicitarea expertizei specialiştilor şi ar fi condus la distrugerea iremediabilă a iconostasului. Mai mult, s-ar fi creat un precedent extrem de periculos pentru comunitatea muzeală românească, care este extrem de vulnerabilă faţă de intervenţiile statului şi faţă de unele revendicări dubioase privind patrimoniul cultural naţional”, se mai arată într-un comunicat al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR) remis marţi Ziare.com.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă