Emiterea ordonantei de urgenta prin care este blocata activitatea comisiei care ar fi trebuit sa dea avizul pentru inceperea urmaririi penale a ministrilor a provocat nemultumirea Bruxelles-ului, critici dure din partea presedintelui Basescu si a partidelor de opozitie. Markus Ferber, liderul germanilor din PPE, a calificat decizia Guvernului drept "un pas inapoi in lupta impotriva coruptiei" si a declarat ca ii va cere comisarului Frattini activarea clauzei de salvgardare pe Justitie. si Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, a sugerat ca astfel de decizii se vor reflecta in raportul din luna ianuarie.
Cel mai dur atac a venit insa din partea presedintelui Basescu. "Ordonanta are toate elementele unui abuz de putere. Ministrul Chiuariu se afla in conflict de interese flagrant. A elaborat o OU prin care isi blocheaza propriul dosar, dar si pe cele ale colegilor de guvern. Practic, intregul Guvern se afla in conflict cu Justitia". Presedintele a precizat ca, dupa opinia sa, este vorba de "un troc" pe care Cabinetul Tariceanu l-a facut in schimbul voturilor impotriva motiunii. La randul sau, ministrul Chiuariu a replicat acid la acuzele presedintelui, spunand ca acesta "este suparat pentru ca i s-a luat jucaria de suspendat ministri liberali", lucru pe care nu-l mai poate face cu o comisie formata din "judecatori independenti si profesionisti". Dincolo insa de disputele politice, ordonanta este clara: DNA este complet scos din joc, nemaiavand dreptul sa ceara urmarirea penala a vreunui ministru, prerogativa care trece la premier si procurorul general. In schimb, presedintele este cel care are ultimul cuvant in privinta declansarii urmaririi penale, deoarece, potrivit Constitutiei, poate trece peste un eventual aviz negativ al comisiei.
Prin publicarea in Monitorul Oficial, la doar cateva ore de la sedinta de guvern in care s-a adoptat ordonanta de urgenta care modifica Legea raspunderii ministeriale, Comisia de la Cotroceni care analizeaza dosarele ministrilor pentru care s-a cerut urmarirea penala a fost desfiintata. In acest fel, ministrul Tudor Chiuariu a scapat de audierile de luni, 8 octombrie, cand trebuia sa se prezinte in fata Comisiei cu probe care sa-i sustina nevinovatia. In aceeasi situatie se afla si ministrul Muncii, Paul Pacuraru, care urma sa vina marti la audieri, dar si Adrian Nastase, Miron Mitrea, Victor Babiuc, Zsolt Nagy si Codrut seres. Oprirea unei proceduri aflate in curs in scopul blocarii anchetelor penale a fost criticata nu numai de politicienii din opozitie si de societatea civila, dar si de Bruxelles. Markus Ferber, liderul delegatiei germane din PPE, a declarat ca "demiterea comisiei este un pas inapoi in lupta anticoruptie" si ca-i va cere comisarului Frattini activarea clauzei de salvgardare pe Justitie. "Este inacceptabil sa cheltuim banii contribuabililor europeni pe o tara care nu isi respecta angajamentele de lupta impotriva coruptiei. Este o dovada ca intreaga retea de corupti la nivel inalt este inca vie", a spus Ferber. Mai reticent, Mark Gray, purtatorul de cuvant al Consiliului Europei, a afirmat ca este constient de "legatura ordonantei cu lupta anticoruptie, acest lucru putand afecta evaluarea noastra, dar vom vedea asta la momentul potrivit".
Toti cei sapte demnitari au primit, teoretic, un ragaz de minimum 30 de zile, interval in care CSM va trebui sa-i numeasca pe cei cinci judecatatori care vor face parte din viitoarea comisie. Teoretic, pentru ca, practic, termenul poate fi cu mult mai lung, deoarece ordonanta nu precizeaza expres ca limita maxima cele 30 de zile. Surse din CSM spun ca procedura se poate intinde si cateva luni si va fi dificil sa se gaseasca judecatori cu experienta si care sa nu se afle in incompatibilitate – datorita antepronuntarii – atunci cand dosarele ar putea ajunge la Inalta Curte de Justitie. Ordonanta nu a putut insa restrange dreptul presedintelui de a avea ultimul cuvant in ce priveste urmarirea penala a ministrilor (lucru prevazut de Constitutie), el putand trece peste un eventual aviz negativ al comisiei. Cu toate acestea, presedintele va fi obligat sa-si argumenteze "in drept si in fapt" decizia.
Daca prerogativele prezidentiale nu au putut fi stirbite, in schimb ordonanta desfiinteaza dreptul DNA de a cere urmarirea penala a demnitarilor. Spre deosebire de situatia de pana acum, cand doar in cazul ministrului Justitiei urmarirea penala putea fi ceruta si de catre premier, ordonanta extinde aceasta posibilitate la toti ministrii. Mai mult, daca sesizarea este facuta de procurorul general, premierul trebuie imediat informat. Astfel, DNA este complet scos din joc nu doar in cazul ministrilor, ci si al parlamentarilor.
Traian Basescu
Presedintele a criticat in termeni duri ordonanta data de Guvern, pe care l-a acuzat ca se afla "in conflict de interese cu Justitia". "Ordonanta are toate elementele unui abuz de putere. Nu am vazut guvern care sa sfideze mai puternic interesul public si care sa lucreze impotriva acestuia, poate doar inainte de 1989." In opinia presedintelui, ministrul Tudor Chiuariu a promovat OU in propriul interes, pentru a bloca activitatea comisiei care il ancheteaza. "Ministrul Chiuariu se afla in conflict de interese flagrant, si-a blocat propriul dosar si pe cele ale colegilor din Guvern." Mai mult, presedintele a acuzat Cabinetul ca emiterea in graba a OU reprezinta rezultatul unui "troc" facut cu unii fosti demnitari. "Domnul Tariceanu isi rasplateste sustinatorii pentru voturile adunate impotriva motiunii." Consecinta este ca pentru o vreme comisia va fi blocata, dar, atrage atentia presedintele, decizia finala, potrivit Constitutiei, va fi a lui.