2.7 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Basescu 2 va ramane Basescu 1"

„Basescu 2 va ramane Basescu 1”

Interviu realizat de Sabina Fati

 

» "Nu voi ceda la nimic si asta s-ar putea sa insemne ca voi mai face greseli."

» "Eu ma duc in fata poporului si, daca poporul va spune sa fiu schimbat, ma vor schimba, deci vor aduce pe altcineva. Daca poporul va vrea ca eu sa raman in continuare presedintele Romaniei, atunci vor trebui sa se schimbe ei, politicienii."

» "Trebuie sa ne obisnuim sa lucram in favoarea poporului, intreband de cat mai multe ori poporul. Pana la urma, de 17 ani incoace vorbim de suveranitatea poporului, dar nu-i dam sanse sa se manifeste."

 

» "Avem nevoie de o constitutie care sa creeze premisele modernizarii politice a Romaniei, avem nevoie de o noua clasa politica si de aceea trebuie sa introducem votul uninominal, chiar daca nu este solutia ideala."

In primul interviu acordat de Traian Basescu dupa suspendarea sa din functie, presedintele sugereaza ca in criza politica interna ar fi intervenit "structuri externe care au fost interesate in destabilizarea Romaniei" si personaje din afara care ar fi putut influenta inclusiv procesul de suspendare.

» Pe fostul presedinte Constantinescu l-a infrant securitatea; pe dvs. cine v-ar putea invinge?
— Nimeni, pentru ca eu am sa stiu sa-mi tin electoratul aproape. Cred ca aici este cheia puterii, a autoritatii unui presedinte: sa aiba grija sa nu iasa din angajamentele care l-au adus in functia de presedinte.

» Dvs. faceti acest lucru mai degraba prin discurs decat prin actiuni concrete?
— Imi tin angajamentele prin atitudinea constitutionala. N-am sa fiu solidar niciodata cu ceea ce contravine angajamentelor electorale. Presedintele nu este nici guvern, nici parlament, dar poate sa aiba atitudini, pozitii si sa influenteze prin atitudinea publica indeplinirea angajamentelor pe care le-a avut in campanie, atata timp cat si guvernul ramane solidar cu angajamenele prin care a ajuns la guvernare.

» Serviciile secrete sunt implicate in actuala confruntare politica?
— Nu, cred ca aceasta este una dintre cele mai mari reusite ale mandatului meu: serviciile secrete sa ramana in afara jocului politic, desi sunt eforturi uriase din partea anumitor politicieni de a le atrage in disputa politica. In realitate oameni politici care nu au inteles esenta democratiei incearca inca sa dobandeasca un anumit control asupra serviciilor.

» Practic fata de cine sunt loiale serviciile secrete? Cum e posibil ca un document sa dispara de pe masa prim-adjunctului Serviciului Roman de Informatii (SRI) si sa ajunga in mainile liderului principalului partid din opozitie?
— Sunt convins ca nu a plecat de pe masa prim-adjunctului SRI, ci de pe alta masa, e o convingere intima. Liderul PSD a incercat o inscenare despre modul in care serviciile secrete ar face presiuni asupra Curtii Constitutionale. Deci dl Geoana trebuie sa explice de unde are documentul.

» Daca documentul dat publicitatii de Mircea Geoana nu a fost sustras de pe masa prim-adjunctului SRI, atunci de unde a fost luat, de la directorul SRI?
— Nu-mi permit sa fac nici un fel de aprecieri publice pana cand nu se termina ancheta interna a SRI.

» Ati primit semnale din partea serviciilor secrete ca razboiul dintre dvs. si clasa politica, dintre dvs. si primul ministru ar putea degenera intr-o criza care sa duca la suspendarea presedintelui?
— Nu cred ca este treaba serviciilor secrete sa dea asemenea semnale politicienilor. Ele au ca responsabilitate apararea constitutiei si interventia lor prin informari catre decidentii politici nu poate aparea decat in momentul in care se incalca legea suprema. Pe de alta parte, ar trebui clarificata disputa intre palate sau disputa intre politicieni: disputa este o ciocnire puternica intre viziuni diferite. Sunt oameni politici care vor sa consolideze modul de a face politica specific tranzitiei si oameni politici, intre care ma numar si eu, care vor un alt fel de sistem. Sistemul tranzitiei in care economicul controleaza politicul in mod netransparent trebuie sa dispara din Romania

» Aceasta criza politica tinde sa afecteze ratingul de tara, sa blocheze investitiile straine si pe termen mai lung sa afecteze dezvoltarea economica, de aceea v-am intrebat daca rapoartele serviciilor au prevazut aceste consecinte ale confruntarii politice.
— Serviciile secrete nu au facut aprecieri asupra stabilitatii politice, in schimb guvernul a fost principalul beneficiar al informatiilor prin care serviciile au atentionat asupra riscurilor investitionale in situatia in care nu se produce clarificarea relatiilor dintre politic si economic. Domeniul energiei este doar cel mai cunoscut, iar serviciile au atentionat guvernul in mod deosebit: au trimis nume de persoane, actiuni intamplate, fapte. Primul ministru a fost cel mai mare beneficiar al acestor informatii, dar nu le-a folosit si s-a trezit cu doi ministri in ancheta penala.

» Dinu Patriciu a declarat zilele acestea ca acum un an gandeati o alinata PNL-PD-PSD. E adevarat?
— Categoric nu.

» Ati spus mereu ca premierul Tariceanu este "dependent de influenta oligarhilor". De cine este dependent seful guvernului si in ce fel?
— Primul ministru a avut sansa sa fie dependent de propriile lui angajamente din campanie; din pacate, prieteni din anturajul sau l-au facut sa-si schimbe abordarea la doar sase luni dupa ce a preluat functia.

» Acesti prieteni sunt oligarhii de care vorbeati?
— O parte din ei da, iar alti prieteni sunt slugile oligarhilor pentru ca oligarhii au nevoie de slugi.

» Cum ii cheama pe acesti oligarhi?
— Orice spun va fi interpretat ca acuzatii.
» Cum definiti oligarhia?
— Un grup restrans de oameni care gestioneaza puterea si resursele in propriul interes, facand abstractie de interesul public.

» Pornind de la aceasta definitie, cine sunt oligarhii?
— Lista e lunga, dar n-as vrea sa se spuna ca presedintele Romaniei, fie el si suspendat, a stimulat parchetul sa le faca dosare.

» Dinu Patriciu e oligarh?
— Este. Un oligarh care vede capitalismul prin prisma titeiului adus din Rusia si a scutirilor de taxe la bugetul de stat.

» Dan Voiculescu face parte din clasa oligarhilor?
— M-as opri la primul exemplu.

» Ati vorbit de nenumarate ori despre coruptia din guvern, cativa fosti si actuali ministri sunt cercetati de procurori. Exista si alte cazuri necunoscute inca?
— Vor aparea si altele, dar faptul ca intr-un singur guvern au fost trei ministri sub ancheta penala in timpul exercitarii mandatului fara ca primul ministru sa reactioneze demonstreaza o anumita mentalitate.

» Au existat si in preajma dvs. astfel de persoane care pot fi incluse in clasa oligarhilor?
— Nici un om care a comis ilegalitati si se afla in jurul meu nu va fi protejat de mine, calea spre parchet este deschisa oricui incalca legea.

» Ati spus ca sunteti amic cu Costel Casuneanu, unul dintre abonatii contractelor de asfaltare. Intre timp au iesit la iveala o serie de informatii despre afacerile acestuia. Nu face si el parte din sistemul ticalosit?
— Oricine incalca legea face parte din sistemul ticalosit si va pot spune ca eu cunosc toti constructorii, am fost ministrul Transporturilor in cinci guverne. Este imposibil sa nu te lovesti de ei, dar eu nu le tolerez coruptia.

» Mai aveti legaturi cu cei de la Golden Blitz?
— Imi pare rau ca nu mai pot merge acolo. Imi placea, se manca bine.

» Ma refer mai degraba la ceilalti amici ai dvs., Besciu si Vulpescu, care au fost acuzati ca au primit in mod preferential un contract pentru autostrada Bucuresti-Ploiesti, dar si la Umbrarescu.
— Eu nu am intervenit niciodata ca acesti oameni sa aiba lucrari. Oare cum or fi trait in vremea PSD? Ii cunosc pe toti.

» De ce va place Elena Udrea?
— E un om loial si in perioada dintre cele doua tururi era printre putinii liberali care lucrau la campania pentru prezidentiale. Cei mai multi erau la negocieri cu PSD.

» Va face bine asocierea cu ea?
— Nu tot ce se spune despre o persoana este adevarat.

» Aveti vulnerabilitati?
— Da, dar nu vi le pot spune acum in plina campanie. Le-ar folosi adversarii.

» Din declaratiile dvs. rezulta ca Romania are un sistem politic mai apropiat celui din Rusia decat democratiilor occidentale.
— Asa si este: presa a spus demult ca Romania "beneficiaza" de un sistem de coruptie transpartinic. Ce a putut sa uneasca aceasta coalitie antiprezidentiala, in care se asociaza Romania Mare si UDMR? Ce a putut sa uneasca PNL si PSD sau PSD si PRM? Toate diferentierile pe care politicienii acestor partide le clameaza sunt de fapt falsuri. Foarte multi politicieni se cearta la vedere, dar pe dedesubt ii leaga afacerile, interesele, mizeria tranzitiei.

» Si dvs. veniti tot din aceasta mizerie a tranzitiei.
— N-am contestat niciodata. si eu sunt un politician care m-am nascut in 1951 si am fost educat in vechiul regim, dar cred ca ceea ce ma deosebeste este ca am inteles ce-i trebuie Romaniei.
» Stiati ca sistemul politic autohton e minat de combinatia dintre politica si afaceri.
— Stiam din campanie cand vorbeam de sistemul ticalosit.

» Stiati poate si din perioada in care erati ministrul transporturilor?
— Intelegeam mai putin: trebuie sa acumulezi mult ca sa ai o viziune reala asupra sistemului.

» Stiati totusi despre pactele transpartinice.
— Da, dar nu-mi pareau atat de puternice si nu-mi imaginam ca dependenta unor lideri politici de oameni de afaceri este atat de mare. Nu e nici o problema sa ai relatii cu oameni de afaceri, fiecare are dreptul sa-si aleaga anturajul si sa traiasca intr-o lume capitalista. Politicienii nu sunt specii izolate, dar marea problema apare cand politicienii isi folosesc puterea politica pentru a-si servi propriii clienti.

» Nu ati fost luat prin surprindere cu aceste lucruri. Cand le-ati descoperit prima data?
— Sporadic am descoperit demult. Daca se vor lua vreodata stenogramele din timpul guvernului Ciorbea, veti constata ca au existat afirmatii de-ale mele referitoare la diverse acte promovate de colegii mei in care spuneam "mai oameni buni, voi nu vedeti ca a ajuns coruptia pe masa guvernului?".

» Aceste observatii le faceati cu mult inainte sa-l dati jos pe Ciorbea?
— Cu mult inainte.

» Deci stiati felul in care functioneaza lucrurile inainte sa deveniti presedinte.
— Da, dar nu credeam ca ele sunt la nivelul intregului sistem. Dupa ce am ajuns presedinte, am descoperit ca este un sistem inexpugnabil, fata de care sau faci concesii, sau lupti impotriva lui.

» Nu ati facut concesii? De pilda in campania electorala a Aliantei PNL-PD au fost folositi si bani de la Rompetrol.
— Eu nu am avut niciodata finantari de la Rompetrol nici la Primaria Capitalei, nici la alegerile prezidentiale. Eu am fost sustinut din bugetul PD la alegerile prezidentiale.

» Stiind cum functioneaza acest sistem, ce-ati facut odata ajuns presedinte?
— Am incercat sa izolez justitia de influente politice si am incercat sa utilizez toate mijloacele statului pentru ca Parchetul sa poata avea acces la probe. Primul lucru pe care l-am facut dupa ce am ajuns presedinte a fost sa declar in Consiliul Suprem de Aparare a tarii (CSAT) ca in Romania coruptia la nivel inalt este o amenintare la adresa sigurantei nationale. De aceea exista aceasta indarjire teribila de a prelua controlul serviciilor de informatii.

» Cine vrea sa le controleze?
— PNL, PSD, toata lumea, dar nu vor reusi.

» Exista oameni in aceste servicii care se pun la dispozitia politicienilor?
— Este greu de spus. Serviciile realizeaza ca e in detrimentul lor sa faca politica unui partid sau a unei persoane, fie chiar presedintele Romaniei. si prin infuzia de ofiteri tineri din ultimii ani, structurile informative, inteleg ele, trebuie sa deserveasca populatia, nu persoane sau partide. Inca nu s-a ajuns la o situatie ideala, dar serviciile vor fi greu de subordonat in viitor.

» In confruntarea politica interna au intervenit si forte externe?
— Exista afirmatii despre structuri externe care au fost interesate in destabilizarea Romaniei si mentinerea ei intr-o zona gri, chiar daca devenise membra NATO si UE. Nu pot spune decat un singur lucru: priviti cu multa atentie afirmatile facute de fostul sef al SIE, Ioan Talpes. Este interesant, de asemenea, daca a fost vreo vizita a unui domn foarte important, Kondyakov, cu vreo doua-trei zile inainte de votul de suspendare dat de Parlament. Poate politicienii cu care s-a intalnit pot spune mai multe.

» Fostul sef al spionajului romanesc, Ioan Talpes, mai spunea intr-un interviu din "Romania libera" ca "Rusia n-a intrerupt niciodata o politica de presiune si control asupra Romaniei".
— Marturisesc ca personal n-am simtit aceasta presiune si ca am o relatie in regula cu presedintele Putin.

» Deci exista altfel de presiuni, de pilda economice?
— Hai sa fim cinstiti, presiuni economice fac toti cei interesati sa desfasoare afaceri in Romania, iar Romania ofera conditii pentru asa ceva.

» Cum pot fi descrise aceste presiuni?
— Unii vin pur si simplu la licitatii, iar altii utilizand oameni din mediul de afaceri care au influenta in politic. Pe de alta parte, am vazut si alti demnitari din state occidentale care veneau ba sa semneze un contract de autostrada, ba sa privatizeze ceva. Noi am scos din negocierile cu partenerii externi factorul economic. Nu a incaput concesie bazata pe vreun contract de autostrada, pe vreun contract de privatizare. Am refuzat sa fac in acest fel politica externa si n-as spune ca nu ne-am dobandit respectul partenerilor.

» Exista semne de sustinere din partea acestor parteneri fata de dvs.?
— Am cerut de pilda PD sa nu faca interventii la aliatii din Partidul Popular.

» Dar dinspre axa SUA si Marea Britanie aveti sustinere?
— Va dau doar un exemplu: in plina criza, cu presedintele suspendat, a ramas valabila organizarea summitului NATO la Bucuresti in 2-4 aprilie 2008. Va fi un summit largit, cu toti partenerii NATO, inclusiv Rusia.
» Dincolo de aceasta sustinere occidentala, este posibil sa existe interese de a transforma Romania intr-o Finlanda a Razboiului Rece cu baze militare americane si mari companii rusesti care sa domine economia?
— Noi nu putem exclude o companie sau alta fiindca in Romania functioneaza economia de piata. Ca presedinte, voi respinge jocurile politice in favoarea unei tari sau alteia atat timp cat nu se respecta legea. Este important sa punem prin legi sub control romanesc realitatile privatizarii, despre care nu stii pana la urma de unde vin banii. Ce poti face cu o firma offshore care face cea mai buna oferta?

» Dupa ce va intoarceti la Cotroceni, ce va face Basescu 2?
— Va ramane Basescu 1.

» Aveti o agenda de reformare a sistemului politic autohton?
— In 2005 am invitat partidele sa reflecteze asupra modificarii Constitutiei.

» Intre timp, stacheta a fost preluata de partidele care cer demiterea dvs. si care ar vrea un presedinte decorativ.
— Mai trebuie sa vrea si poporul, nu vor obtine voturi pentru o modificare a Constitutiei care nu convine si electoratului. Avem nevoie de o constitutie care sa creeze premisele modernizarii politice a Romaniei, avem nevoie de o noua clasa politica si de aceea trebuie sa introducem votul uninominal, chiar daca nu este solutia ideala. Avem nevoie sa decidem prin Constitutie daca Parlamentul trebuie sa fie bicameral sau unicameral. Romania, ca parte a UE, va avea un parlament la Strasbourg cu o singura camera si care va vorbi in numele Europei si un alt parlament la Bucuresti, care va trebui sa-si armonizeze punctele de vedere cu cel european. De aceea o simplificare a structurii politice interne poate fi o solutie de accelerare a deciziei politice in Romania.
» Cum puteti urgenta aceste reforme politice cata vreme dvs. nu mai aveti un guvern favorabil, un parlament favorabil? Care sunt parghiile dvs. pentru a pune in practica aceasta agenda de schimbare a sistemului politic actual?
— In primul rand, referendumul. Trebuie sa ne obisnuim sa lucram in favoarea poporului, intreband de cat mai multe ori poporul. Pana la urma, de 17 ani incoace vorbim de suveranitatea poporului, dar nu-i dam sanse sa se manifeste.

» Deci veti face referendum pentru fiecare chestiune in parte: pentru votul uninominal, pentru constitutie.
— Da, daca nu voi gasi intelegere la clasa politica ma voi adresa poporului.

» Veti cere referendum pentru transformarea parlamentului bicameral intr-unul cu o singura camera?
— Da, dar si pentru alte principii constitutionale. E important sa aflam daca romanii vor un presedinte ales de parlament sau unul ales de ei, daca vor un presedinte cu autoritate sau unul spectator.

» Ati facut greseli?
— Multe. Nu ma puneti sa le enumar acum, in campanie, lasati-ma pentru dupa. Plecati de la premisa ca am recunoscut mereu ca nu sunt perfect. Lucrurile importante le fac cu buna-credinta si e adevarat ca intre doua lucruri bune fac si gafe verbale. In acelasi timp, nu mi-am pregatit niciodata cariera politica, deci veti gasi foarte multe lucruri pentru care sa ma certati.

» E posibil sa repetati greselile pe care le-ati facut de cand sunteti presedinte?
— Nu voi ceda la nimic si asta s-ar putea sa insemne ca voi mai face greseli. Foarte multi imi spun ca am atacat prea multe lucruri deodata si ca mi-am facut prea multi dusmani deodata.
» Ati intrat in conflict cu intreaga clasa politica, dar si cu principalele institutii: cu parlamentul, cu guvernul.
— Uitati care-i socoteala: eu ma duc in fata poporului si daca poporul va spune sa fiu schimbat, ma vor schimba, deci vor aduce pe altcineva. Daca poporul va vrea ca eu sa raman in continuare presedintele Romaniei, atunci vor trebui sa se schimbe ei, politicienii.

» Mizati pe acest lucru?
— E logica politica. Eu mizez pe logica politica.

» Cu alte cuvinte, veti reveni la Cotroceni si veti tine tara in alerta?
— Ce vreti sa fac, sa nu vad, sa nu aud, sa nu vorbesc?

» Veti cauta solutii de negociere cu institutiile, cu liderii acestora?
— Categoric.

» De pilda, credeti ca veti putea discuta, negocia cu premierul Tariceanu?
— Va trebui chiar si el, Tariceanu, sa respecte ceea ce vrea poporul. Va trebui sa inceapa si el sa gandeasca, nu doar sa fie o trompeta.

» Veti negocia cu liderii partidelor reforma politica despre care ati vorbit?
— Trebuie negociata si gasite solutii.

» Luati in calcul faptul ca principalii lideri ai partidelor parlamentare ar putea sa nu fie de acord cu modalitatea in care vreti sa puneti in practica reforma politica si sa recurga din nou la instrumentul referendumului?
— Eu am niste idei pe care le sustin, modernizarea constitutiei, poate si ei au solutii, daca nu vor sa discutam exista pentru toti sanctiunea votului si foarte putini se vor regasi in simpatia populatiei. Trec acum acest test, voi vedea daca sunt indreptatite problemele pe care le-am ridicat in prima parte a mandatului meu. 60 DE SECUNDE

28 de generali de Securitate au fost demisi

» Cati generali din serviciile secrete au trecut in rezerva de cand sunteti presedinte?

T. Basescu – 28 de generali.

» Multi dintre ei ar putea fi deranjati ca au fost nevoiti sa paraseasca serviciile?

T. Basescu – Sunt multe de spus despre reforma serviciilor secrete, mai ales la SRI: 28 de generali trecuti in rezerva, predarea arhivelor Securitatii, care a zgaltait SRI prin abordarea sa. Acum, cand nu mai au povara dosarelor si a vechilor mentalitati la varful lor, serviciile vor evolua pozitiv. Ambele servicii nationale, SRI si SIE, au excelente relatii cu structurile similare din NATO si UE, dar trebuie sa fie mai transparente: de ce trebuie sa se afle de la seful statului ca 28 de generali au fost trecuti in rezerva?

» Care a fost criteriul trecerii lor in rezerva?
T. Basescu – Principalul criteriu a fost apartenenta lor la Directiile I si a VI-a din Securitate (Directia I, informatii interne si Directia a VI-a cercetari penale faceau politie politica cu metode mai aplicate decat celelalte directii), au fost deci eliminati toti cei care au lucrat la aceste directii inainte de 1989.

» Cei mai multi dintre cei 28 de generali se incadrau aici?
T. Basescu –Da. Nu au fost treceri in rezerva pe criteriu profesional.

"Daca oamenii nu ma mai vor presedinte, atunci nu exista decat varianta retragerii definitive"
» Ce veti face daca la referendum nu va veni majoritatea populatiei?
— Eu cred ca va veni, dar daca nu va veni Parlamentul va trebui sa-si constate infrangerea fiindca s-a acreditat ideea ca e un referendum in care se hotaraste daca Basescu ramane presedintele Romaniei sau nu. In realitate e un referendum in care se hotaraste daca cei 322 de parlamentari au procedat corect propunand demiterea presedintelui sau nu. In orice caz, acest referendum va spune daca eu mai sunt o solutie pentru romani sau nu si privesc la acest lucru cu toata seriozitatea. As vrea ca marea majoritate sa voteze NU (la intrebarea "sunteti de acord cu demiterea presedintelui?")

» Daca majoritatea va spune DA demiterii, atunci ce veti face?
— Cand oamenii te trimit acasa atunci trebuie sa stai acasa. Daca acesta va fi semnalul pe care il vor transmite romanii, atunci cu siguranta ma voi retrage din politica.
» Ati mai spus ca va dati demisia daca Parlamentul va va suspenda.
— E o mare diferenta. Unii parlamentari si-ar fi dorit sa ma scoata ei din viata politica printr-o lege care sa impiedice o noua candidatura a mea. Multi oameni ar fi fost dezamagiti daca nu as mai fi putut sa-i reprezint. Dar daca oamenii nu ma mai vor presedinte, atunci nu exista decat varianta retragerii definitive. Dar inca o data va spun, romanii au incredere in mine si cred ca vor vota in majoritatea lor NU la referendum.

Cele mai citite

Răzvan Marin, aproape de despărțirea de Cagliari! Dorit în Bundesliga și Anglia

Răzvan Marin, unul dintre cei mai importanți jucători ai naționalei României în 2024, se pregătește de o mutare importantă. Mijlocașul, aflat sub contract cu...

Sorana Cîrstea, dezamăgită după eliminarea din turul 1 la Australian Open: „Așteptam mai mult de la mine”

Sorana Cîrstea, revenită în competiții după o pauză de șase luni cauzată de o accidentare la gleznă, a fost eliminată în primul tur al...

Marcel Ciolacu a confirmat: Crin Antonescu va fi candidatul unic al Coaliției la prezidențiale

Decizia, deja stabilită la nivel politic, urmează să fie validată, oficial, în cadrul unui Congres comun al PSD, PNL și UDMR Președintele PSD, Marcel Ciolacu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă