23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăȘtirile zileiBărbat salvat la 11 zile după cutremurul mortal din Turcia

Bărbat salvat la 11 zile după cutremurul mortal din Turcia

Un bărbat a fost salvat vineri (17 februarie) din dărâmăturile unei clădiri care s-a prăbușit în provincia sudică Hatay, la 11 zile după cutremurul masiv ce a lovit zona, ucigând peste 43.000 de oameni în Turcia și Siria, potrivit Reuters.


Echipele Brigăzilor de Pompieri din Istanbul au spus că l-au salvat pe Hakan Yasinoğlu, în vârstă de 40 de ani, de viu din epava din centrul Hatay, după cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade care a avut loc în noaptea de 6 februarie.


În timp ce multe echipe internaționale de salvare au părăsit zona vastă a cutremurului, supraviețuitorii încă ieșeau de sub o multitudine de case aplatizate, sfidând toate șansele de a fi în viață.

Acest bărbat a fost salvat la 11 zile după cutremurul devastator din Turcia, deși majoritatea salvărilor au loc în primele 24 de ore de la eveniment


Experții spun că majoritatea salvărilor au loc în cele 24 de ore de la un cutremur. Cu toate acestea, o adolescentă a fost salvată la 15 zile după un cutremur devastator în Haiti în 2010, dând speranța că s-ar putea găsi încă mai mulți oameni.


Numărul morților în Turcia se ridică acum la 38.044, ceea ce îl face cel mai grav dezastru din istoria modernă a Turciei. Dar se așteaptă ca acest număr să crească, având în vedere că aproximativ 264.000 de apartamente au fost pierdute în urma cutremurului și mulți oameni sunt încă nedescoperiți.

Salvări miraculoase la o săptămână după cutremurele devastatoare din Turcia şi Siria

Echipele de salvatori au reuşit, în mod miraculos, să extragă de sub dărâmături supravieţuitori ai cutremurelor catastrofale care au lovit sudul Turciei şi Siria vecină, la o săptămână după producerea acestora, notează Agerpres.

Aceste salvări sunt nesperate pentru că s-au produs cu mult după expirarea perioadei iniţiale de 72 de ore, considerată crucială pentru şansele de supravieţuire ale persoanelor rămase blocate sub dărâmături.

În cursul nopţii de duminică spre luni, şapte persoane au fost găsite în viaţă sub dărâmături în Turcia, printre care şi un copil de 3 ani la Kahramanmaras şi o femeie de 60 de ani la Besni. O alta, în vârstă de 40 de ani, a fost salvată după 170 de ore la Gaziantep.

Un membru al unei echipe de salvatori britanici a publicat duminică un clip pe Twitter în care apare un salvator care înaintează printr-un tunel săpat în ruine şi scoate la suprafaţă o persoană rămasă blocată de 5 zile.

Şi în oraşul Kahramanmaras, aflat în apropiere de epicentrul seismelor, salvatorii continuă să acţioneze, în timp ce oamenii aşteaptă informaţii despre apropiaţii lor.

În total, 34.000 de salvatori acţionează în prezent în căutarea supravieţuitorilor, conform vicepreşedintelui turc Fuat Oktay. Aproximativ 400.000 de persoane au fost evacuate din locuinţele devenite nesigure după seism, iar 1,2 milioane de oameni au fost cazaţi în cămine studenţeşti.

La Antakya, Antiohia din perioada antichităţii greceşti, după primele trei sau patru zile de abandonare, sunt organizate operaţiuni de căutare şi salvare.

La Kahramanmaras au fost instalate 30.000 de corturi, în timp ce 48.000 de persoane sunt adăpostite în şcoli şi 11.500 în sălile de sport, conform ministrului de intrene Suleyman Soylu.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...
Ultima oră
Pe aceeași temă