13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialBani grei pentru curatatul cosurilor cu adeverinta pentru Distrigaz

Bani grei pentru curatatul cosurilor cu adeverinta pentru Distrigaz

La Galati, cosarul nu mai este de mult simbolul aducatorului de noroc, ci o afacere trasnet. Pentru multi pensionari care isi incalzesc casele cu sobe racordate la reteaua de gaze naturale, cosarul a devenit chiar simbolul ghinionului de a da 900.000 de lei din pensia de un milion si ceva pentru curatarea a doua cosuri. Asta se intampla din cauza monopolului detinut la Galati de un „PFA”, dar si pentru ca in acest domeniu nu exista prevederi legislative clare si nici institutii responsabile pentru autorizare si control. Coseritul se face „dupa ureche”, iar noul cosar nu se mai multumeste cu un bacsis, ci are o viteza de imbogatire de 1-2 milioane pe ora. Daca, in urma cu trei ani, la Galati curatarea unui cos costa 50.000 de lei, acum costa cateva sute de mii.

Distrigaz te debranseaza daca n-ai adeverinta!

Prima regula a jocului este ca periodic Distrigaz le solicita proprietarilor sa prezinte o adeverinta care sa certifice curatarea cosurilor, dar o asemenea operatiune ar trebui facuta anual: „Din punctul nostru de vedere, curatarea cosurilor ar trebui facuta in fiecare an, din cauza ca au fost multe cazuri de intoxicare cu monoxid, unele tragice”, ne-a declarat directorul sucursalei Distrigaz Sud Galati, Bogdan Holban. Distrigaz executa periodic doar verificarea instalatiei de gaze, iar proprietarii trebuie sa prezinte echipei de la Distrigaz o adeverinta care sa confirme ca soba si cosurile au fost curatate de o societate autorizata. Daca nu este prezentata dovada, instalatia este debransata.

Monopolul lui Saftu
In cartierele Galatiului sunt peste 5-6 mii de locuinte incalzite cu sobe de teracota racordate la gaze. Mii sau zeci de mii de cosuri. Curatarea lor anuala, sau la doi ani este mana cereasca, pentru ca la Galati este cunoscuta acum o singura „entitate” in curatarea cosurilor: „PFA Saftu Constantin”. De fapt, este si cosarul recomandat de salariatii de la Distrigaz celor ce intreaba unde mai poate fi gasit un cosar: „La revizia de zece ani a instalatiei au fost de la Distrigaz domnii V. Robescu si P. Polodeanu si mi-au recomandat pentru curatarea cosurilor pe Voinea Mihai sau Saftu Constantin”, ne-a declarat unul dintre proprietari. Cum Mihai Voinea, ultimul cosar al Galatiului, are peste de 85 de ani, e clar ca „PFA Saftu” detine un monopol al curatarii cosurilor. Directorul Distrigaz Galati spune ca le-a recomandat oamenilor sai sa recomande toate firmele care se ocupa de coserit. La Galati ar mai fi autorizata Cooperativa Constructorul, care are un tarif de 151.000 lei/cos, dar cum cei de la Distrigaz il recomanda pe Saftu, e clar ca ii cultiva monopolul.

900.000 in jumatate de ora, pentru ratia de monoxid

Un monopol se traduce in multi bani, iar „PFA Saftu Constantin” nu rateaza ocazia. Pensionara Ruxandra Macovei ne-a povestit ce i s-a intamplat in aprilie 2004: „L-am contactat pe dl. Saftu Constantin, care mi-a spus ca lucrarea de curatat doua cosuri si scos doua capace la sobe costa 800.000 lei (pensia mea fiind de 1.040.000 lei). Mi-a taiat chitanta doar pentru 300.000 lei”. In alt caz, in octombrie 2005, pensionara E. Cojocaru i-a platit lui Saftu 900.000 numai pentru curatarea a doua cosuri, in conditiile in care are o pensie de numai 1.590.000 lei. Asemenea sume sunt incasate in jumatate de ora. In plus, lucrarile sunt facute superficial, in cazul Ruxandrei Macovei dupa „curatare” cosul a fost chiar infundat cu o bucata de caramida: „A venit cu un om nepriceput care cu un zbir mi-a afectat cosul. Dupa ce au plecat, am chemat un vecin si la verificarea cosului a vazut o bucata de olana oprita in cos”. Daca nu ar fi verificat cosul curatat de „PFA Saftu Constantin” si nu ar fi eliminat caramida femeia ar fi fost victima sigura a unei intoxicatii cu monoxid de carbon.

Nimeni nu autorizeaza, nimeni nu stie nimic

La Distrigaz Galati au fost depuse mai multe reclamatii impotriva „PFA Saftu Constantin”. Una dintre ele are numarul de inregistrare 6477/25.06.2004. Ca toate celelalte reclamatii a ramas fara raspuns pentru ca asa cum ne-a spus directorul sucursalei Bogdan Holban, Distrigazul are o singura atributie, de a constata daca adeverinta exista sau nu. Nu am reusit sa aflam nici care institutie ar trebui sa autorizeze o firma sau PFA. Nici Distrigazul, nici Primaria Galati nu se ocupa cu asemenea autorizari.

Mai bine cosar decat parlamentar!

Afacerea e trasnet: iti faci un PFA, te lasi cautat de clientii pe care ii poti imbrobodi usor cand Distrigaz ii ameninta cu debransarea daca nu au adeverinta de la tine si incasezi cam 1-2 milioane pe ora. In lunile bune, castigul ar putea fi de cateva sute de milioane pe luna! Mai bun decat al unui parlamentar onest. La un asemenea dever, se mai poate adauga unul: „PFA”-ul lui Saftu incaseaza banii pe chitante vechi, deci nici cheltuiala cu chitantiere si evidenta contabila nu e cine stie ce. Poate chiar deloc!

Cele mai citite

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă