16.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialAxa muzicala Garana-Sibiu-Ruse

Axa muzicala Garana-Sibiu-Ruse

» The Bridge Festival umple cu ritmuri electronice o fortareata romana din Ruse, orasul bulgaresc de peste Dunare de Giurgiu.
» Festivalul de Jazz de la Garana aduce unele dintre marile nume ale jazzului mondial pe Muntele Lupului, la 30 de kilometri de Resita.
» 12 trupe rock, in frunte cu Gamma Ray, Lacrimosa si Tiamat, promit show-uri remarcabile la Artmania Festival de la Sibiu.

Vlad Ursulean
Daniela Ionescu
redactori

In Romania exista un singur mare festival muzical, B’estfest. Restul sunt festivaluri de nisa, dedicate fie unui gen muzical (Festivalul de Blues de la Sighisoara), fie unei miscari sau atitudini (StufStock). Festivaluri apreciate, cum ar fi FanFest sau Delta Music Fest, s-au desfiintat, insa altele au ajuns la un numar mare de editii si cresc din punct de vedere calitativ in fiecare an.

Festivalurile de muzica incep sa ofere mai mult decat o scena si niste cantareti care vin, canta si pleaca: la Garana stai pe busteni, la Ruse dansezi printre ruinele fortaretei romane Sexaginta Prista, intr-o ambianta multiculturala, iar la Sibiu vezi "greii" rockului din Pavilionul "european" 2007. Ele ofera cate o poveste pe care spectatorii o vor tine minte.

Densitate de artisti celebri la Garana
Festivalul de Jazz de la Garana e la a 12-a editie. La inceput, in 1997, parea o gluma sa transformi niste cantari in hanul localitatii din Muntii Banatului intr-un Festival International de Jazz. Prima editie a fost gandita ca o adunare a romanilor care canta jazz peste hotare. Insa ideea a prins si, cu perseverenta Fundatiei Culturale Jazz Banat, festivalul a adus an de an muzicieni tot mai cunoscuti. "Vreau sa introduc Garana in circuitul celor mai mari festivaluri de jazz din Europa. Vreau sa-l vad si sa-l aud aici pe Jan Garbarek", spunea in 2001 Marius Giura, unul dintre organizatori. Anul trecut, Jan Garbarek a venit in Poiana Lupului. Au venit si 10.000 de spectatori sa-l vada si sa-l auda, iar spectacolul a fost extraordinar.

La fel se anunta a fi si cel de anul acesta. Conform organizatorilor, va fi cea mai mare densitate de artisti celebri la un festival din Romania. Maine, Lars Danielsson va canta alaturi de Leszek Moszder in cadrul proiectului Passodoble, castigator al premiului Grammy in 2007. Victor Wooten a fost numit de cinci ori "cel mai bun basist al anului" si trei dintre albumele sale au fost nominalizate la Grammy. Sambata va canta la Garana si va fi urmat de trupa romaneasca Nightlosers. Horea Crisovan si Tavi Scurtu vor canta duminica impreuna cu basistul francez Dominique DiPiazza, iar festivalul va fi incheiat de legendara trupa americana Yellow Jackets, aflata in turneul aniversar de 25 de ani de la infiintare.

Cazarea se face la pensiunile in stil nemtesc sau la cort, pe malul unui parau. La Garana se ajunge trecand prin Resita si mergand cu autobuzul sau masina inca 30 km. Festivalul de la Ruse, pe de alta parte, e la numai 70 km de Bucuresti, iar organizatorii asigura transportul cu autocarul pentru 40 lei dus/intors.

Ruse, primul popas dintr-un proiect european electro
The Bridge Festival inseamna 30 de artisti europeni, americani si canadieni in doua zile de concerte, reprezentatii si instalatii audio. La Ruse e primul popas al European Sound Delta, un proiect cultural care pluteste timp de trei luni pe Dunare si Rin. Doua vapoare cu artisti si echipamente vor naviga simultan pe cele doua fluvii, dinspre Marea Neagra si Marea Nordului catre Strasbourg. Pe drum vor face mai multe opriri, unde vor tine spectacole si vor strange materiale audio care sa surprinda spiritul locurilor. Artistii vor mixa ambianta, limba si muzica regiunilor in compozitii originale care, puse cap la cap, vor forma o poveste europeana. Proiectul se poate urmari din mers la postul de radio dedicat acestuia, disponibil pe site-ul sound-delta.eu. La proiect participa mai multi artisti romani, unii dintre ei avand o "rezidenta fluviala" pe ambarcatiunea artistica a European Sound Delta. Minus si Ion, Sillyconductor, Tom Wilson, Alien Pimp, SKVJS, Vali Chincisan, Camil si Cosmiq Microbiq sunt romanii care vor pune muzica la Ruse. Organizatori sunt bucurestenii de la Rokolectiv, alaturi de Arena Media si Canetti House din Ruse si francezii de la Collectif Mu.

Gamma Ray si Lacrimosa, capete de afis la Artmania Festival
Pregatirile pentru cea de-a treia editie a Festivalului Artmania care va avea loc maine si poimaine la Sibiu, in Pavilionul 2007, au intrat pe ultima suta de metri. Toate cele 12 trupe rock care vor fi prezente pe scena festivalului, in frunte cu Gamma Ray, Lacrimosa si Tiamat, au promis show-uri remarcabile, cel putin la acelasi nivel cu concertele la care am asistat la editiile precedente.

 

Fanii au mai avut ocazia pana acum sa-i vada la Bucuresti pe Tilo Wolff si Anne Nurmi, intr-un cuvant Lacrimosa, sau pe suedezii de la Tiamat, dar va fi o premiera absoluta intalnirea de la Sibiu cu "batranii" nemti de la Gamma Ray (formatie ale caror baze au fost puse in 1988 de vocalul Ralf Sheepers si de Kai Hansen, cel care a infiintat legendara trupa Halloween, dar pe care a parasit-o dupa patru ani, pentru a se dedica exclusiv proiectului Gamma Ray). De asemenea, ex-vocea de la The Gathering, care a urcat pe scena festivalului de la Sibiu in 2007, va putea fi ascultata si la editia din acest an alaturi de Agua de Annique, intr-un recital de o ora. Tot cate 60 de minute vor dura si show-urile celor de la Leaves Eyes si Atrocity, in timp ce trupele romanesti, in afara de Negura Bunget care va sta pe scena 40 de minute, vor sustine recitaluri de cate o jumatate de ora. Cum era si firesc, "greii" de la Tiamat, Lacrimosa si Gamma Ray si-au luat partea leului si vor oferi spectacole de cel putin o ora si jumatate.

Inedit pentru festivalul sibian din acest an nu este doar locul unde a fost instalata scena, Pavilionul 2007, spre deosebire de primele editii cand Piata Mare a fost gazda evenimentului. De asta data rockerii care au si pasiunea fotografiei vor putea imortaliza instantanee din concerte – si nu numai – ca la carte, deoarece accesul in Pavilion va fi permis chiar si cu aparatura foto profesionala. Aparatele de filmat vor fi insa interzise cu desavarsire.

 

Cei care se grabesc mai pot gasi bilete pentru Artmania Festival 2008 in reteaua magazinelor Diverta din intreaga tara si online. Un bilet pentru fiecare din cele doua zile de concerte costa 70 de lei, iar un abonament pentru ambele zile poate fi cumparat cu 120 lei. Programul a suferit mai multe modificari, dar pana la urma organizatorii si artistii au decis: maine, pe 18 iulie, vor urca pe scena Frozen Dusk (de la ora 15.30), Sincarnate (16.15), Bucium (17.00), Agua de Annique (18.00), Tiamat (19.30) si Lacrimosa (21.30), iar sambata, pe 19 iulie, vor concerta Nexus (16.00), Avatar (16.45), Negura Bunget (17.30), Leaves Eyes (18.40), Atrocity (20.00) si Gamma Ray (21.30).

Cele mai citite

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...

Sfârșit tragic pentru o tânără absolventă de Medicină. A murit într-un accident rutier

Sfârșit tragic pentru o absolventă de Medicină, care și-a pierdut viața într-un accident rutier din Bistrița-Năsăud. Tânăra se afla ca pasageră pe o motocicletă...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...
Ultima oră
Pe aceeași temă