O firma a obtinut de-a lungul mai multor ani aproape toate documentele necesare infiintarii unei cariere de exploatare a micasisturilor, in suprafata de 2.500 de metri patrati, situata tocmai in Parcul Natural Apuseni. Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, a declarat, ieri, ca se opune investitiei si ca asupra institutiei pe care o conduce s-au facut presiuni pentru acordarea unor certificate.
Firma „Tompex” din Orsova (judetul Mehedinti) incearca, de cativa ani, sa deschida o exploatatie de mica in comuna Arieseni (judetul Alba). Locul ales este situat in apropiere de un drum national (DN 75) care face legatura intre judetele Alba si Bihor, intr-o zona aflata in arealul Parcului Natural Apuseni. Pe parcursul mai multor ani, firma a obtinut acorduri de la mai toate institutiile abilitate, in ciuda locatiei alese.
Astfel, in 2001, „Tompex” a obtinut acordul de mediu de la Inspectoratul de Protectie a Mediului Alba pentru defrisarea unei suprafete de un sfert de hectar de padure. Trei ani mai tarziu, IPM a acordat scoaterea definitiva din fondul forestie a suprafetei respective. Cu defrisarea a fost de acord si Directia Silvica Alba Iulia prin contractul cu nr. 9.977 din 17.12.2002, dar si reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic Hunedoara.
De asemenea, in anul 2004 firma a obtinut avizul favorabil din partea Serviciului Politiei Rutiere din cadrul IPJ Alba, pentru executarea drumului de acces si racordarea la DN 75. Punctul de vedere al Administratiei Parcului Natural Apuseni privind cererea de deschidere a unei cariere de exploatare a micasisturilor de 2.500 de metri patrati a fost si el favorabil investitiei, pe motiv ca nu afecteaza mediul. „Avand in vedere faptul ca amplasamentul investitiei propuse se afla in Parcul Natural Apuseni si ca activitatea propusa de dumneavoastra nu afecteaza in mod direct specii sau habitate strict protejat aflate in vecinatate, va comunicam avizul nostru favorabil pentru realizarea acestei investitii”, se arata intr-un document al Administratiei Parcului Natural Apuseni. Totusi, Administratia recomanda: imprejmuirea perimetrului exploatarii cu un gard pentru a limita accesul animalelor, construirea unui zid de protectie intre perimetrul exploatat si drum si utilizarea fortei de munca locala. De asemenea, reprezentantii Parcului Natural Apuseni cereau ca rezultatele prospectiunilor geologice sa fie transmise administratiei parcului pentru a fi utilizate de catre acesta fara restrictii, dar si realizarea unui panou care sa cuprinda informatii furnizate de catre acestia.
„Interventii” la Consiliul Judetean Alba
„Au obtinut avize de functionare ori incorect, ori cei care le-au dat sunt anormali. Ma refer la cei de la Directia Silvica, Drumuri Nationale, Protectia Mediului si Administratia Parcului Natural Apuseni. Pe toti cei care au dat acorduri ii consider iresponsabili, anormali. Cred ca toti cei care au dat acele avize au fost manati de alte interese”, a declarat presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel. Acesta a afirmat ca a fost contactat de mai multe ori de reprezentanti sau intermediari ai firmei „Tompex” SRL Orsova pentru a-i ajuta in privinta certificatului de urbanism, de la care a aflat ca obtinerea tuturor acelor avize a constat foarte multi bani.
„Le transmit tuturor sa termine cu telefoanele. In zona Apuseni se va dezvolta turismul si nu altceva. Din punctul meu de vedere, aceste avize au fost obtinute in afara legii”, a adaugat Dumitrel. El a mai spus ca si vicepresedintele CJ, Dan Coriolan Simedru, a sunat pentru a se interesa de investitie, semn ca a fost si el abordat.
„Domnul Simedru a dat un telefon pentru a intreba despre un aviz. A pus o intrebare. Eu nu-l acuz pe Dan Simedru, Doamne fereste! Inseamna doar ca a fost intrebat si ca a fost contactat”, a completat Dumitrel. Cu toate acestea, faptul ca presedintele CJ a adus si numele lui Simedru in discutie este destul de ciudat si poate fi interpretat.
La randul sau, vicepresedintele Consiliului Judetean a declarat ca a sunat la institutia la care lucreaza pentru a cere datele de care avea nevoie in timpul unei intalniri a autoritatilor locale din mai multe judete, unde dorea sa foloseasca exemplul acestui proiect pentru a justifica nevoia unor schimbari legislative in ceea ce priveste ariile protejate. Simedru a spus ca dorea sa cunoasca punctul de vedere al Administratiei Parcului, motiv pentru care a sunat la arhitectul-sef al judetului, Eugenia Marginean, care detine documentatia.