0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialAutospeciale de descarcerare si detectoare de forta vie prezentate publicului

Autospeciale de descarcerare si detectoare de forta vie prezentate publicului

Bucurestenii care s-au decis sa-si petreaca cateva ore din week-end in Parcul Herastrau au avut ocazia sa admire, simultan, cele mai noi dotari din tehnica de lupta a pompierilor militari. Timp de doua zile (sambata si duminica), intre orele 10.30 si 18, militarii le-au dat explicatii tuturor celor interesati de munca lor, manifestarea fiind organizata de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si Prefectura Capitalei.
Locul ales pentru expozitie a fost terenul din fata Pavilionului H, atentia vizitatorilor fiind atrasa de la bun inceput de autospeciala de capacitate mica marca Renault aflata in dotarea pompierilor inca de anul trecut. "Masina poate incarca pana la doua tone de apa si este adecvata pentru interventii in incendii la autoturisme sau in prima faza a unui incendiu la un imobil. Ea este singura de acest tip din Bucuresti, la nivelul intregii tari existand numai 20 de bucati. Pentru a putea lucra pe ea, s-a facut un instructaj timp de o luna si jumatate, asigurat de specialisti din Franta", a spus locotenentul Sorin Satmar, comandantul Detasamentului mobil de urgenta, reanimare si descarcerare din cadrul Grupului Special de Salvatori. Acesta ne-a prezentat apoi autospeciala de descarcerare folosita in caz de dezastre – seisme, explozii etc. Autovehiculul cuprinde echipament medical de prima interventie, corturi pentru raniti, putand fi folosit si in caz de incendii sau pentru deblocarea cailor de acces catre victime. Un echipament foarte interesant este "dispozitivul antiairbag", care se monteaza de catre pompieri pe volanul masinii, atunci cand extrag dintr-un autoturism o victima la care airbag-ul nu s-a deschis in momentul impactului. Autospeciala mai contine, de asemenea, un motofierastrau cu disc pentru taiere metal sau piatra, o pompa manuala pentru deblocat usi metalice de apartament, dar si o foarfeca de taiat pedaliere.

Corzile pot sustine pana la 1.600 kg

In dotarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta se mai afla si o trusa medicala ultramoderna, pentru acordarea primului ajutor. Trusa contine un ked pentru coloana – in cazul in care victima este suspectata ca prezinta leziuni in aceasta zona; aspirator de secretii; defibrilator cardiac; tensiometru, ser fiziologic etc.
La expozitie au fost prezentate si echipamentele de care beneficiaza scafandrii si pompierii alpinisti. In barca scafandrilor, bucurestenii au putut admira costume de neopren, cizme, veste compensatoare – folosite pentru ridicarea la suprafata apei sau coborarea in adanc. Deosebit de utile, centurile de lestare regleaza flotabilitatea, specialistii tinand cont la ajustarea acestora de propria greutate corporala. In ceea ce ii priveste pe alpinisti, ei s-au mandrit cu diferite tipuri de coboratoare sau corzi – unele dintre ele fiind capabile sa sustina pana la 1600 de kilograme. Majoritatea vizitatorilor – dar in special cei mici – au fost atrasi de detectorul de forta vie, folosit in caz de seism pentru localizarea victimelor prinse sub daramaturi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă