22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialAutoritatile, troienite de primul viscol

Autoritatile, troienite de primul viscol

» Ninsoarea s-a oprit, dar se asteapta temperaturi foarte scazute.

» Autoritatile blocheaza bulevardele si cer ajutorul Armatei, in timp ce trenurile intarzie sute de minute.

» 9 drumuri nationale si 48 judetene au fost blocate din cauza viscolului.

Meteorologii sustin ca ninsorile urmeaza sa scada in intensitate si ca in urmatoarele doua-trei zile vremea se va raci, devenind geroasa in estul, sudul si centrul tarii. Autoritatile par sa fie depasite de situatie, iar in perioada imediat urmatoare lucrurile nu se vor normaliza. Primul viscol din aceasta iarna a dat peste cap strategiile responsabililor cu degajarea arterelor, care s-au vazut coplesiti de zapada cazuta in ultimele 24 de ore.
Inca de ieri dimineata, aeroporturile Henri Coanda si Baneasa au fost inchise pentru deszapezire. Consecinta: sute de calatori au asteptat mai bine de sase ore anuntul Comandamentului de Iarna privind redeschiderea celor doua aeroporturi, in vreme ce Ministerul Afacerilor Externe preciza ca peste 1.300 de turisti romani sunt blocati in Bulgaria din cauza ninsorilor abundente.
Autostrada Bucuresti-Cernavoda a fost inchisa inca de acum doua zile, la fel si Vama Giurgiu, care a fost blocata de mai multe TIR-uri inzapezite. Dupa cateva ore de asteptare, punctul de trecere a frontierei a fost redeschis. De asemenea, porturile Constanta si Galati au fost inchise, in timp ce porturile dunarene de la Drobeta, Giurgiu si Tulcea sunt operabile in conditii de iarna.
Opt judete din intreaga tara au avut de suferit in urma caderilor de zapada, drumurile fiind blocate, multe localitati fiind afectate de intreruperea energiei electrice.
De departe, cea mai tragica situatie s-a inregistrat pe caile ferate. O intarziere-record de 450 de minute a fost constatata in cazul unui tren de calatori care circula pe ruta Vatra Dornei-Bucuresti. Circulatia feroviara a fost ingreunata pe raza regionalelor Constanta, Galati, Iasi si Bucuresti, fiind inregistrate intarzieri intre 30 si 100 de minute.
In Bucuresti, viceprimarul Razvan Murgeanu a decis trimiterea pe teren doar a jumatate dintre utilajele disponibile la nivelul municipiului, iar 200 de astfel de masini au stat in garaje cat timp a nins in Capitala. Abia in jurul orei 13, cand ninsoarea s-a mai domolit, au fost trimise pe teren utilajele disponibile.
Cele 48 de drumuri judetene blocate din cauza nametilor nu au putut fi deschise circulatiei din cauza neseriozitatii unor firme specializate in deszapezire. Lipsa de reactie a acestora si interventiile ineficiente au condus la aplicarea unor sanctiuni din partea Ministerului de Interne. 13 firme, dintre care jumatate din Bucuresti, au fost amendate cu sume cuprinse intre 1.700 si 5.000 lei pentru interventii defectuoase.
Ieri seara au iesit pe strazile Capitalei o suta de militari care ajuta la deszapezire. Militarii au fost mobilizati la cererea Primariei Sectorului 6, ei actionand cu trei autocamioane si doua autogredere. Tot de ieri seara, Primaria a decis sa inchida 15 artere principale pentru degajarea zapezii.

Urmeaza ger naprasnic

Ninsorile se vor potoli, dar vor fi inlocuite de un val de aer polar, care va persista mai multe zile. In aceste conditii, temperaturile medii vor fi cu 10-14˚C mai mici decat cele normale pentru aceasta perioada. Astfel, in loc de 0-5˚C in cursul zilei si -10 pana la -1˚C noaptea, in urmatoarele trei zile vor fi intre -22 si -2˚C noaptea si intre -12 si -2˚C in cursul zilei. In Capitala, temperaturile nocturne vor cobori pana spre -14˚C, iar ziua nu vor urca mai mult de -7˚C. "Vremea va fi geroasa, indeosebi noaptea si dimineata, iar cel mai frig va fi in depresiuni. De duminica, ne asteptam la o usoara incalzire, dar temperaturile vor continua sa fie sub cele normale pentru aceasta perioada", ne-a declarat dna Oana Gherase, meteorolog de serviciu la ANM.
In privinta zapezii, cele mai mari caderi, excluzand zonele montane, au fost inregistrate la Zimnicea, unde ieri dimineata, la ora, 8 stratul de ninsoare masura 108 cm.
Si la Bucuresti, ieri dimineata, stratul de zapada masura 58 de centimetri.

 

 

Aeroporturi inchise

Aeroporturile bucurestene au fost inchise joi temporar, pe durata a 4 ore, pentru deszapezire. Din cauza ninsorii abundente de pe Aeroportul "Henri Coanda" Bucuresti, compania TAROM a fost obligata sa anuleze sase zboruri. De asemenea, din peste 20 de zboruri care urmau sa se efectueze, incepand cu ora 5, doar unul a fost realizat, respectiv cel spre Varsovia. Toti pasagerii pentru cursele amanate au ramas in aeroport in vederea reluarii traficului aerian. Traficul aerian a fost redeschis la ora 14.30 pe "Henri Coanda" si la ora 15 la Baneasa.

Ambulanta, microbuze si un autobuz, intepenite pe DJ 221

doua microbuze si un autobuz, pline cu calatori, au ramas ieri blocate pe DJ 221, in localitatea braileana Romanu, din cauza caderilor de zapada. "Masinile fac curse interne in judet si au ramas blocate din cauza unui sul de zapada format la intrarea in localitatea Romanu. Am trimis utilaje in zona si speram ca situatia sa intre in normalitate", a declarat purtatorul de cuvant al Prefecturii Braila, Mihaela Dumitru. O masina a Serviciului Judetean de Ambulanta Braila, care transporta un bolnav de hepatita, a ramas blocata cateva ore in dreptul localitatii Tataru. In judetul Braila au fost blocate, in total, patru drumuri judetene, respectiv 221, 211, 212 si 203. De asemenea, localitatile Dudesti si Victoria au ramas fara curent electric, iar bacurile si-au intrerupt toate cursele, din cauza valurilor puternice.

Sosele nationale inzapezite in Vrancea

Caderile de zapada si viscolul au dus la inchiderea tronsonului pe DN 2N intre localitatile vrancene Caiata si Bogza, precum si sectoarele de drum dintre Soveja-Lepsa si Naruja-Soveja.
De asemenea, 11 localitati au ramas fara energie electrica. Viscolul din ultimele 24 de ore a dus la inchiderea a trei tronsoane de drum national intre localitatile vrancene Bogza-Caiata, Soveja-Lepsa si Naruja-Soveja. Zapada a atins pe unele portiuni chiar si un metru inaltime. "Interventia pe sectoarele de drum afectate este dificila deoarece viscoleste continuu", a declarat dispecerul de serviciu al SDN Vrancea.
Firma bacauana care a castigat contractul pentru lucrarile de deszapezire in Vrancea, in aceasta iarna, a actionat joi pentru inlaturarea zapezii de pe carosabil numai pe sase drumuri judetene. Potrivit reprezentantului firmei, s-a actionat preponderent pe drumul Petresti-Mircesti, spre Slobozia Ciorasti, E 85 – Cotesti si pe Dumitresti – Tinoasa.
Pe toate drumurile judetene se circula insa cu dificultate si in conditii de iarna. O ambulanta a SAJ Vrancea a ramas inzapezita la Ruginesti din cauza zapezii viscolite. Ambulanta transporta doi bolnavi care aveau nevoie de dializa catre Spitalul Judetean Vrancea. Masina a stat intre troiene mai bine de o jumatate de ora, fiind scoasa de un utilaj al SDN care se afla in zona.
Probleme au fost si in localitatea Calimanesti, unde o ambulanta a ajuns cu mare dificultate la o femeie insarcinata ce trebuia transportata urgent la spital. Cosurile de fum defecte au dus la declansarea, in ultimele 24 de ore, a trei incendii la Garoafa, Caiata si Slobozia Bradului. Potrivit pompierilor, acoperisurile caselor au ars.

Trenuri anulate

traficul feroviar a fost perturbat ieri de vremea nefavorabila, trenurile de calatori inregistrand intarzieri de sute de minute. Principala cauza a perturbarii traficului a fost determinata de manevrarea cu greutate a macazelor inzapezite din Bucuresti-Nord. Trei trenuri (Rapid si Intercity) au fost anulate. Dupa ora 17, trenurile care asteptau sa intre in Gara de Nord sau cele care umau sa plece dinspre Capitala, prin Chitila, Bucurestii-Noi si Mogosoaia au inceput sa circule spre destinatiile stabilite, o data cu stabilizarea vremii.

In Mehedinti s-au troienit si potecile spre cimitire

Ninsoarea cazuta din abundenta, timp de aproape 40 de ore, a instalat starea de alerta in localitatile din Mehedinti.

Stratul de zapada variaza acum intre 50 si 70 centimetri in zona de sud si de mijloc a judetului, el atingand chiar si un metru in asezarile de la poalele Muntilor Mehedinti. 14 sate din comunele Podeni, Ciresu, Balta, Izverna, Godeanu, Ponoarele si Obarsia Closani au ramas fara curent electric din cauza ruperii cablurilor ori a prabusirii unor stalpi, iar drumurile au fost in cea mai mare parte troienite de vantul care a batut fara contenire. Ninsoarea a prins nepregatite autoritatile locale, programele de deszapezire au ramas doar pe hartie, ceea ce a generat o stare de nemultumire a mehedintenilor, satui de ani buni de atatea promisiuni neonorate de catre cei alesi in fruntea obstilor. Nemultumirea provocata si de decesul a doua persoane din comunele Ponoarele si Garla Mare, unde ambulantele nu au putut ajunge sau au ajuns prea tarziu. "Am mobilizat toate fortele mecanice si suficienti sateni pentru ca si drumurile comunale pe care nu se poate circula sa fie redeschise si aprovizionarea acestor asezari sa se faca normal", a precizat prefectul Bazoi. In stufosul program de masuri incropit in mare graba pentru starea critica ce a marcat acest inceput de an, o problema stringenta a scapat din vederea autoritatilor: drumurile spre cimitirele satelor sunt blocate si satenii nu pot ajunge in aceste locuri acum, in prag de Boboteaza.

Drumuri blocate

Tronsoane de pe cinci drumuri nationale secundare si Autostrada Soarelui – A2 (intre km 0-42) au fost blocate ieri, din cauza zapezii abundente cazute si a ambuteiajelor. Utilajele specializate de deszapezire nu au putut interveni decat dupa ora 17, din cauza vizibilitatii scazute (sub 10 metri) si a viscolului. Ninsorile abundente si viscolul au afectat, incepand de miercuri seara, opt judete ale tarii si Capitala, inregistrandu-se blocari, circulatie rutiera ingreunata, precum si intreruperi ale alimentarii cu energie electrica.

Doljul, inghitit de nameti

Troienele au blocat arterele judetene din Dolj, iar administratia se plange ca nu gaseste suficiente utilaje pentru deszapezire. Trenurile pe ruta Craiova-Bucuresti au intarzieri de 30 de minute.
Administratia doljeana este depasita de caderile abundente de zapada din ultimele zile. Desi actiunea de deszapezire a demarat inca din seara zilei de 1 ianuarie, ieri, la pranz, 13 drumuri judetene erau inca blocate de nameti. Reprezentantii Societatii Comerciale de Lucrari, Drumuri si Poduri (SCLDP) se scuza, spunand ca nu gasesc suficiente utilaje de inchiriat pentru a debloca arterele judetului. "Nu mai avem de unde inchiria utilaje, pentru ca toate au fost luate de cei de la Drumurile Nationale sau din Craiova. Am mai inchiriat cateva masini si mai avem cateva promisiuni. Avem probleme si cu utilajele existente, pentru ca multe masini sunt oprite aiurea si utilajele trebuie sa opreasca. sase dintre ele au cazut in sant. Acolo unde drumurile sunt blocate si avem dopuri de un metru nu putem actiona. Daca bagam o freza in aceste zone, nici macar nu se mai vede de zapada", a declarat Gheorghe Maciu, directorul SCLDP.
La ora actuala, pe cei 1.100 de kilometri de drumuri judetene actioneaza doar 35 de utilaje de deszapezire. Din aceasta cauza, ambulantele nu au putut patrunde in unele zone, cum ar fi localitatea Botosesti Paia, situata la granita cu judetul Mehedinti. "Am discutat cu toata lumea sa trimita neaparat un utilaj pe drumul 606 E Pietroasa-Botosesti Paia, pentru ca nu se poate circula. Avem un om mort care nu poate fi transportat la groapa si o fetita care a avut o cadere foarte mare de calciu si trebuie dusa la spital. Sunt 3.000 de oameni pe o lungime de 23 de kilometri care nu pot iesi de aici. Nu vreau sa se intample si la noi ca in Mehedinti, unde au murit doi oameni pentru ca ambulanta nu a putut ajunge la ei", a declarat Constantin Fugaru, primarul comunei.
De miercuri seara, Aeroportul International Craiova a fost redeschis. "Traficul se desfasoara in conditii normale, iar cursele de miercuri si joi au fost reprogramate pentru vineri si sambata", a declarat Mircea Dumitru, directorul aeroportului.
In Craiova actiunea de deszapezire se face cu mare greutate. Plugurile si lamele au intrat doar pe arterele principale, multe strazi din cartier ramanand impracticabile. Abia ieri, utilajele inchiriate de primarie au intrat si pe strazile laterale marilor artere. Potrivit meteorologilor, in Oltenia stratul de zapada ajunge la 40-42 de centimetri. Ninsorile au slabit in intensitate, iar aria precipitatiilor s-a indreptat spre est. In perioada urmatoare se astepta temperaturi de -16, -13 grade Celsius. Cea mai scazuta temperatura, de -20 de grade Celsius, va fi inregistrata in zona Bailesti-Bechet.

Constanta, traumatizata de viscol

Autoritatile locale si judetene din Constanta au facut cu greu fata valului de zapada. Din cauza vantului puternic, interventia autospecialelor a fost mult timp zadarnica. Circulatia pe drumurile din nordul si sudul judetului a fost restrictionata pentru autovehicule, cu exceptia ambulantelor.
Comitetul pentru Situatii de Urgenta Constanta s-a intrunit, ieri dimineata pentru analiza situatiei din judet. Desi pana la orele amiezii autoritatile nu instituisera starea de urgenta, circulatia pe drumurile judetene si nationale era blocata. Vantul puternic si vizibilitatea redusa au dat batai de cap drumarilor, care au fost pusi in imposibilitatea de a indeparta zapada de pe carosabil in timpul noptii. Ieri dimineata, drumul spre Eforie, precum si ruta Constanta-Cernavoda erau impracticabile. Politia a interzis soferilor sa paraseasca orasul Cernavoda, iar pe relatia cu Tulcea s-a dispus restrictionarea circulatiei. Zeci de masini care plecasera ieri dimineata din Constanta spre Braila, au fost nevoite sa se opreasca la jumatatea drumului din cauza viscolului si sa astepte ore bune interventia autoritatilor. Pentru ca miercuri seara trei ambulante au ramas blocate in nameti in timp ce transportau bolnavi, autoritatile au hotarat ca in zonele greu accesibile salvarile sa fie insotite de masini de deszapezire.
Situatia in municipiul Constanta nu era mai buna. Dupa ce a nins viscolit zeci de ore iar eforturile autoritatilor s-au concentrat asupra marilor bulevarde, in detrimentul zonelor periferice, mijloacele de transport in comun au acumulat intarzieri de aproape o ora. Un numar mare de constanteni nu au putut iesi ieri cu autoturismele din parcari sau au ramas blocati in nameti de aproape jumatate de metru la cateva minute dupa ce s-au urcat la volan. Oamenii au fost nevoiti sa se inghesuie in autobuzele pline pana la refuz sau pur si simplu sa o ia la picior prin nameti pana la locul de munca.
» Barja scufundata
Porturile maritime Constanta, Midia si Mangalia sunt inchise de peste 36 de ore. De asemenea, circulatia convoaielor pe Canalul Dunare-Marea Neagra a fost interzisa. Miercuri noapte, barja cu numarul 1880 s-a scufundat, din motive deocamdata necunoscute, in punctul de lucru 5 al portului Constanta. Nu au existat victime omenesti sau urme de poluare. Traficul in zona este monitorizat de Capitania Constanta Sud.

Condamnati la izolare in Valea Jiului

Familiile care locuiesc in Colonia Sasa – un cartier marginas al municipiului Petrosani – sunt condamnate de zapada la izolare. Drumul care face legatura cu casele lor este troienit, fiind impracticabil pentru orice mijloc de transport auto.

In Colonia Sasa, situata pe un deal la iesirea din municipiul Petrosani spre Defileul Jiului, traiesc peste 70 de familii care in fiecare iarna se confrunta cu aceeasi problema. Prima ninsoare mai puternica ii izoleaza de restul lumii si cu greu isi croiesc drum printre nameti. Plugurile de deszapezire nu ajung in zona lor si doar pe cativa metri singura cale de acces este practicabila, respectiv portiunea de langa DN 66. Ultimele zile au adus cantitati importante de zapada in Valea Jiului, iar cei din Sasa s-au trezit din nou inconjurati de troiene. Oamenii nu isi mai amintesc de cand nu au mai avut un drum cu adevarat practicabil care sa duca pana la casele lor, aflate la poalele padurii, si nu-si aduc aminte ca in ultimii ani sa fi urcat vreun utilaj de deszapezire pana la ei. "Cand se lucra la exploatarea padurii, acum cativa ani buni, aveau grija de drum, dar de cand nu se mai lucreaza nu s-a mai facut nimic", spune o localnica din Sasa, Ana Buta. Femeia in varsta este nevoita sa coboare in Petrosani pentru a se aproviziona cu mancare, dar nu risca sa iasa in fiecare zi din casa pe drumul croit printre troiene. "Iesim cam o data la doua zile, ca trebuie sa cumparam paine. Mergem pe jos, cu desagii in spate, mai bine de o jumatate de ora si zapada ne ajunge pana la genunchi", povesteste Ana Buta. Cel mai greu izolarea se resimte cand se imbolnaveste cineva, pentru ca ambulantele nu au cum sa ajunga in zona. Drumul spre Colonia Sasa este in panta si acoperit de zapada, astfel ca este greu sa urci chiar si cu o masina de teren. "Fereasca Dumnezeu sa ne imbolnavim! Mama mea are astm si mai sunt oameni in varsta si bolnavi. Daca cineva are nevoie de doctor, il aducem pana jos cu sania sau in patura", a spus o alta femeie care traieste impreuna cu familia ei in Sasa, Daniela serban.
Pentru cei din Colonia Sasa aceste zile trec foarte greu, iar nametii de zapada ii fac sa aiba sentimentul ca autoritatile i-au uitat. De fapt, reprezentantii Primariei Petrosani au decis sa ia masuri doar dupa ce ne-am interesat noi de soarta celor din respectiva colonie. Desi a nins inca de pe 1 ianuarie, reprezentantii firmei care ar trebui sa se ocupe de deszapezirea drumurilor, SC Gospodarie Prest Com, au trimis de-abia ieri un plug in zona respectiva, doar dupa ce primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a telefonat.
Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a incercat sa gaseasca o motivatie pentru care cei de la societatea de gospodarire locala, SC Gospodarie Prest Com, nu au actionat macar cu material antiderapant in zona Sasa. "Pentru ei, probabil, prioritatea nu era Sasa. Nu au capacitatea sa deszapezeasca tot orasul in 24 de ore", a declarat Iacob-Ridzi.

Romani blocati in Bulgaria

Aproximativ 1.300 de turisti romani erau blocati, ieri la pranz, in diferite localitati din Bulgaria din cauza ninsorilor abundente, la Ambasada Romaniei din Sofia fiind instituita o celula de criza.

Primele autocare cu romani au inceput aseara sa se intoarca in tara prin Vama Giurgiu, dar circulatia era ingreunata pe sectorul dintre vama si orasul Giurgiu.
Pe acest sector s-a intervenit cu mare intarziere pentru deszapezire, intrucat Compania Nationala de Drumuri, drumurile judetene si municipalitatea Giurgiu isi paseaza responsabilitatea, informeaza Radio Romania Actualitati. Traficul era in continuare blocat pe sensul de iesire, ca urmare a faptului ca orasul bulgar Ruse era in stare de urgenta, fiind interzisa intrarea autovehiculelor. Cetatenii romani din ultimul autocar aflat in Ruse au fost transportati de vehicule ale Politiei de Frontiera romane. Ministerul Internelor si Reformei Administrative a pus la dispozitia cetatenilor romani aflati in Bulgaria numarul de telefon 00.40.246.231.195 la care pot cere sprijinul politistilor de frontiera atunci cand ajung in Vama Ruse.
Potrivit MAE, aproximativ 1.300 de cetateni romani erau blocati in localitatile din Bulgaria, iar in cadrul Ambasadei Romaniei din Sofia a fost creata o celula de criza, care monitorizeaza permanent situatia, mentine legatura cu cetatenii romani si cu autoritatile locale bulgare, solicitand interventia urgenta a acestora in vederea sprijinirii cetatenilor romani.
Un grup format din zece oameni si trei masini apartinand serviciului de ambulanta BGS au plecat ieri spre Bulgaria pentru a-i ajuta pe romanii inzapeziti. "Vom face imposibilul pentru a-i aduce acasa. Am fi plecat chiar daca apelul nu ar fi venit la dispeceratul nostru", a declarat presedintele grupului, Bogdan Oprea.

Nastere la domiciliu din cauza ninsorii

Din cauza viscolului, interventia ambulantelor la urgentele aparute in mai multe judete din tara s-a facut cu dificultati serioase. Cel putin intr-un caz, o gravida nu au mai putut sa ajunga la spital, fiind nevoita sa nasca acasa.
Serviciul Judetean de Urgenta Constanta a intrat in alerta dupa ce zeci de bolnavi asteptau izolati in casa pentru a fi transportati la unitatile sanitare. "Am primit peste 200 de solicitari in mai putin de 12 de ore. Nu au existat cazuri de hipotermie, insa copiii ne-au pus cele mai mari probleme. In trei dintre cazuri am ajuns la destinatie in aproximativ cinci ore. La Floriile, Cotu Vaii si Valcele am fost solicitati pentru a transporta de urgenta la spital copii cu stari febrile. Nu au existat complicatii, insa am facut apel la autoritatile locale sa transporte bolnavii la marginea localitatilor pentru a putea duce pacientii mai repede la spital", a declarat directorul Serviciului Judetean de Ambulanta Constanta, dr. Vasile Popescu. Acesta a adaugat ca inconstienta oamenilor a dat de furca medicilor de la SJA Constanta. Patru femei gravide au solicitat ajutorul unei autosanitare. "In trei dintre cazuri am reusit sa ajungem la domiciliul pacientelor la timp. A patra solicitare a venit de la Urluia, unde drumul a fost inaccesibil si am fost nevoiti sa trimitem medicii acolo cu masinile de deszapezire. Femeia a nascut acasa, fara probleme. Aceste femei au scapat fara complicatii, insa puteau interveni probleme de alta natura. Ar fi trebuit sa anunte sarcina din timp pentru a putea fi aduse de zilele trecute la spital", a declarat dr. Vasile Popescu.
In judetul Vaslui, o femeie insarcinata in noua luni a ramas blocata pe un drum judetean, in zona localitatii Coroiesti. Autoritatile locale au intervenit cu mai multe utilaje in zona pentru deblocarea drumului. Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean Vaslui, drumul este blocat in doua portiuni, Crang si Ciocani. La Coroiesti s-a deplasat seful Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Vaslui, care a transportat-o pe gravida la spital cu Touaregul din dotare. In comuna doljeana Fratostita o gravida a fost dusa cu sania pana la ambulanta.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă