Autoritatile judetene si locale din Alba intentioneaza sa se retraga din societatea pe actiuni care detine echipa de fotbal fanion a judetului, FC Unirea Alba Iulia, la aproximativ doua luni de la constituirea firmei. Actiunile detinute de Consiliul Judetean si de Consiliul Local Alba Iulia vor fi scoase la vanzare prin negociere. Motivul oficial este acela ca autoritatile publice nu pot finanta de la buget firme private, sau, cel putin, nu in aceasta situatie.
Printr-o hotarare a Consiliului Judetean din 6 iulie 2005 s-a aprobat participarea institutiei in calitate de actionar la Societatea Comerciala "Fotbal Club Municipal Apulum” SA. Totodata, s-a alocat suma de 18.000 de lei noi din bugetul propriu al CJ, contravaloarea a 20 la suta din capitalul social al noii firme, echivalent cu 7.200 de actiuni. La fel a procedat si Consiliul Municipal Alba Iulia, care detine acelasi numar de actiuni. O luna si jumatate mai tarziu insa, in data de 25 august, consilierii din Alba au votat o noua hotarare prin care institutia a devenit membru fondator al Asociatiei "Fotbal Club Unirea 1924″. In aceasta asociatie, CJ si CL Alba Iulia detin de asemenea o pondere de cate 20% fiecare. Restul de 60% il reprezinta aportul SC "Fotbal Club Municipal Apulum” SA, unde cele doua institutii detin de asemenea actiuni. Potrivit reprezentantilor CJ Alba, a fost nevoie de acest artificiu pentru ca echipa sa poata fi inscrisa la timp in campionat, insa acum, pentru a putea fi finantata, administratia judeteana si cea locala nu mai pot detine actiuni. Finantarea ar urma sa se faca prin proiecte depuse la cele doua institutii, care vor trebui votate de consilieri. Pentru acest an competitional, cele doua consilii ar trebui, conform obligatiilor asumate, sa mai scoata de la buget aproximativ 4 miliarde de lei fiecare. Echipa a avut insa un start de campionat slab. In conditiile in care va continua asa, va fi foarte greu pentru consilieri sa justifice acordarea respectivilor bani catre echipa.
Cele 40% dintre actiunile firmei care detine clubul vor trebui vandute, conform unor intelegeri cu ceilalti actionari, catre trei oameni de afaceri, prin negociere, pentru ca nici unul dintre acestia sa nu detina un pachet de actiuni mai mare. Actualii actionari, opt oameni de afaceri din judet, care aveau drept de preemtiune au refuzat sa cumpere actiunile administratiei. In aceste conditii vor trebui gasiti alti investitori. Acest lucru va fi deosebit de dificil, intrucat echipa are rezultate slabe chiar si in Divizia B.