11.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialAurescu a avut în Polonia discuţii cu omologii din Franţa şi Spania,despre...

Aurescu a avut în Polonia discuţii cu omologii din Franţa şi Spania,despre Schengen şi piaţa muncii

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a discutat despre aderarea României la Schengen şi accesul muncitorilor români pe piaţa muncii în cursul întrevederilor cu omologii săi din Polonia, Franţa şi Spania, la reuniunea de la Sopot pe tema noului cadru financiar multianual al UE.

Reuniunea informală a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene a avut loc joi şi vineri la Sopot, în Polonia.

Aurescu a prezentat la eveniment evaluarea României asupra propunerilor Comisiei Europene privind bugetul Uniunii post 2013.

Oficialul român a subliniat că este necesar să fie alocate în continuare fonduri substanţiale pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, concomitent cu sprijinirea finanţării adecvate a noilor politici ce menţin UE în competiţia mondială pentru dezvoltare durabilă, informează MAE.

Secretarul de stat pentru afaceri europene a atras atenţia, în context, că este esenţial ca statele membre să aibă posibilitatea selectării de priorităţi şi domenii de intervenţie, în funcţie de condiţiile şi provocările socio-economice şi teritoriale specifice.

De asemenea, oficialul român a avut consultări bilaterale cu omologul său polonez, Mikolaj Dowgielewicz, secretar de stat pentru afaceri europene şi politici economice. În cursul discuţiilor au fost abordate teme ale dialogului bilateral şi subiecte prioritare ale agendei europene.

Aurescu a mulţumit pentru susţinerea constantă acordată de Polonia procesului de aderare a României la spaţiul Schengen.

La rândul său, Mikolaj Dowgielewicz a menţionat atenţia specială de care se bucură acest subiect pe agenda preşedinţiei poloneze a UE şi a reafirmat sprijinul Varşoviei în vederea atingerii obiectivului României de aderare la spaţiul Schengen.

Întrevederea a permis şi un schimb de opinii asupra obiectivelor Parteneriatului Estic, înainte de summitul din toamnă.

Totodată, au fost punctate evoluţiile politice din Republica Moldova şi regiunea Balcanilor de Vest, fiind reiterat, de ambele părţi, sprijinul ferm în favoarea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova, dar şi extinderii UE către Balcanii de Vest.

Aurescu a avut şi o serie de întrevederi bilaterale cu Jean Leonetti, ministrul francez pentru afaceri europene, Diego Lopez Garrido, secretarul de stat spaniol pentru UE, şi David Lidington, ministrul de stat britanic pentru afaceri europene şi NATO.

Potrivit MAE, discuţiile cu ministrul Jean Leonetti au vizat teme de interes de pe agenda bilaterală, precum şi ale actualităţii europene, cum ar fi reforma spaţiului Schengen. Astfel, oficialul român a reiterat dorinţa României de a lua parte la acest proces ca stat membru Schengen care a dovedit deja că este pregătit pentru aderare.

Dialogul româno-francez a prilejuit, totodată, abordarea chestiunilor legate de negocierile privind noul cadru financiar al UE 2014-2020, cele două părţi evocând similitudinile în abordarea acestei teme, îndeosebi cele asupra Politicii Agricole Comune, şi oportunitatea unei colaborări strânse pe durata negocierilor. De asemenea, s-a convenit asupra intensificării cooperării la nivel UE pentru simplificarea accesării fondurilor europene.

Dialogul cu omologul spaniol s-a concentrat pe subiectul restricţiilor pe piaţa muncii pe care Spania le-a adoptat recent pentru lucrătorii români. Partea spaniolă a subliniat că este vorba despre o decizie eminamente tehnică, luată ca urmare a situaţiei economice interne şi care nu îi vizează pe cetăţenii români aflaţi deja pe teritoriul spaniol.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat evaluările României faţă de impactul acestei decizii asupra cetăţenilor români şi a înaintat o serie de propuneri privind modul de gestionare, în cadrul grupului de lucru interministerial bilateral, a acestei situaţii, pentru a minimiza efectele sale.

De asemenea, a fost subliniată, de ambele părţi, dorinţa unui dialog constant şi a unei cooperări strânse în cadrul grupului de lucru interministerial bilateral dedicat acestui subiect, a cărui creare a fost convenită de către miniştrii de externe român şi spaniol, la întâlnirea de la Consiliul Afaceri Externe, care a avut loc la Bruxelles la 18 iulie.

Dialogul cu ministrul de stat britanic David Lidington a reliefat dorinţa ambelor părţi pentru punerea în practică, prin proiecte concrete, care să fie promovate în perioada imediat următoare, a Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, relansat cu ocazia vizitei preşedintelui României la Londra, la 6 iunie. Totodată, au fost abordate chestiuni actuale ale agendei europene, precum şi cooperarea româno-britanică în acest context.

Cele mai citite

Israelul și-a redeschis spațiul aerian după atacul masiv al Iranului

Spaţiul aerian al Israelului a fost redeschis marţi seara, au anunţat autorităţile aeroportuare ale ţării, după atacul masiv cu rachetele iraniene lansate asupra statului...

România la un pas de Visa Waiver: Ambasadorul Muraru anunță îndeplinirea ultimei condiții

În prima parte a anului viitor, românii vor putea călători în SUA, fără vize, transmite Ambasada României în SUA Ambasada României în SUA a anunțat...

Arbitrii români delegați pentru meciuri din Europa League!

Marian Barbu și Horațiu Feșnic au fost desemnați să arbitreze meciuri importante în această săptămână în cadrul UEFA Europa League. Doi dintre cei mai apreciați...
Ultima oră
Pe aceeași temă