Domeniile marcate cu stegulete rosii in raportul Comisiei Europene au fost clar prezentate in diferite comentarii. Coruptia a scapat de o astfel de povara a steguletului rosu, si asta mi se pare un lucru laudabil, dar se solicita continuarea reformelor in justitie cu aceeasi rigoare. Cu alte cuvinte, „nu lasati coruptia sa circule libera ca distrugeti tot ce-ati infaptuit pana acum!”. Am senzatia ca unii dintre oficialii guvernului sunt convinsi ca la capitolul combaterea coruptiei s-a facut cam tot, ca si cum cinstea si corectitudinea sunt la ele acasa atunci cand se face referire la functionarii publici.
Mai mult, se forteaza nota si atunci cand vine vorba de unii demnitari care au unele probleme cu oamenii ministrului Macovei, acreditandu-se parerea ca clasa politica a fost „curatata” de coruptie pana la „piele”. Este evident pentru toata lumea faptul ca s-au facut pasi mari in aceasta directie. Sunt demnitari „grei” aflati in ancheta de mai multe luni, ilegalitatile comise de ei aratand ca legea a fost incalcata cu buna stiinta din cauza unor interese majore. Este meritul ministrului Justitiei, care a considerat ca procurorii trebuie sa lucreze, iar judecatorii sa-si faca meseria indiferent de presiunile politice, oricat de mari ar fi ele.
Chiar daca exemplele cu politicieni corupti anchetati se pot numara pe degete, se poate vorbi totusi in alti termeni de independenta magistratilor, fapt ce a fost remarcat si apoi consemnat de comisarii europeni in raportul de monitorizare. Cetateanul stie insa ca pana la Dumnezeu te mananca sfintii si ca cangrena coruptiei se intinde in tesuturile serviciilor publice, unde activeaza mii de functionari.
Este posibil ca unii dintre ei sa se fi invatat minte vazand cum cad in plasa justitiei rechinii din politica, renuntand la a mai pune conditii in schimbul rezolvarii unor probleme cetatenesti. Nu pot sa estimez numarul lor, cu toate ca am unele retineri ca acesti functionari si-ar fi schimbat atitudinea atat timp cat nici un politician corupt nu a ajuns dupa gratii. S-ar putea crede ca magistratii se joaca daca nu dau sentinte. Motiv pentru care este nevoie de continuarea reformelor in justitie pentru ca fenomenul coruptiei sa dispara din toate structurile societatii. Dupa coruptie nu vor plange decat coruptii, fiti siguri de asta!