2.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialAsia de sud-est, noua prioritate strategică a Pentagonului: SUA şi Australia îşi...

Asia de sud-est, noua prioritate strategică a Pentagonului: SUA şi Australia îşi întăresc legăturile militare

După ce, în noiembrie 2011, Statele Unite au anunţat staţionarea unui contingent de 2.500 de soldaţi într-o bază militară australiană din apropierea oraşului Darwin, cooperarea dintre cele două ţări pare să fi ajuns la stadiul următor. Conform unor oficiali ai ambelor state, citaţi de cotidianul american The Washington Post, Pentagonul verifică posibilitatea construirii unei baze a forţelor aeriene pe un atol de corali care face parte din insulele Cocos, un teritoriu australian aflat în Oceanul Indian situat la peste 2.000 de kilometri la nord-vest de Australia. Baza ar putea găzdui dronele Global Hawk, proiectate pentru a efectua misiuni de recunoaştere la înaltă înălţime, şi care ar putea supraveghea Marea Chinei de Sud – o zonă în care China are pretenţii teritoriale.

Însă planurile Pentagonului nu se opresc aici; după cum relatează Washington Post, guvernul australian plănuieşte extinderea bazei navale militare Stirling, din oraşul Perth, cel mai mare port de pe  coasta de vest a Australiei. Conform proiectului, în viitor baza Stirling ar putea fi folosită atât pentru alimentare cât şi pentru lucrări de reparaţie ale portavioanelor şi submarinelor americane. „Australia este singurul aliat pe care îl avem în Oceanul Indian”, a declarat un oficial american pentru Washington Post, „şi suntem de părere că aceasta este o zonă pe care ar trebui să ne concentrăm ceva mai mult”.  Oficiali ai Pentagonului au subliniat, însă, că nu doresc să îşi deschidă baze proprii militare în Australia, ci că vor opera doar ca „oaspeţi” ai guvernului de la Canberra.

Pentagonul îşi rearanjează pionii

Asia de sud-est este o miză importantă; în ea se află atât cele mai aglomerate rute de circulaţie navală cât şi mari câmpuri subacvatice de petrol şi gaze naturale, iar pretenţiile teritoriale ale Chinei, însoţite de o creştere semnificativă a puterii militare a acesteia, îngrijorează atât Statele Unite cât şi celelalte ţări din zonă. Pentagonul doreşte să îşi redistribuie forţele din Asia, concentrate astăzi în baze din Japonia şi Coreea de Sud, care şi-au pierdut însă din importanţa geostrategică în urma încetării Războiului Rece. Administraţia Obama poartă negocieri nu numai cu Australia, ci şi cu Singapore, unde se discută despre staţionarea a patru nave de război, şi Filipinele, unde prezenţa militară deja existentă ar putea fi extinsă în viitor. Conform Washington Post, un alt obiectiv al Pentagonului este îmbunătăţirea relaţiilor militare cu Thailanda, Vietnam, Malaezia, Indonezia şi Brunei. Deşi oficiali americani au declarat că restructurarea forţelor militare din Asia nu este îndreptată împotriva nici unei ţări, analiştii sunt de altă părere: „este vorba despre China, bineînţeles”, afirmă Hugh White, profesor pentru Studii Strategice la Universitatea din Canberra: „Australia se află într-o poziţie foarte complicată în acest joc: nimeni dintre noi nu doreşte să trăiască într-o Asie dominată de China, dar totodată nimeni dintre noi nu vrea să aibă o relaţie de adversitate cu China”, este citat White de Washington Post.

Australienii nu sunt speriaţi

În noiembrie, cotidianul chinez People’s Daily, considerat drept portavocea guvernului de la Beijing, a criticat staţionarea soldaţilor americani pe teritoriul australian, avertizând că „Australia ar putea fi prinsă la mijloc” dacă ar permite forţelor americane care operează de pe teritoriul său să lezeze interesele Chinei. Canberra nu s-a arătat speriată de retorica chineză, un oficial australian declarând că „din punctul nostru de vedere, chinezii nu au de ce să fie atât de sensibili, însă trebuie să accepte că relaţia dintre ţara noastră şi SUA precede orice probleme ar exista între China şi America”.

De altfel, este puţin probabil ca furia Chinei să crească; Australia are resurse naturale în abundenţă, şi este principalul furnizor de cărbune şi minereu de fier al Beijingului. În orice caz, un raport intern asupra structurilor militare australiene a ajuns la o concluzie liniştitoare: posibilitatea ca ţara să fie victima unui atac al unei alte puteri militare este, la această oră, „îndepărtată”.

Cele mai citite

Donald Trump reducerea taxelor pentru Canalul Panama sau returnarea controlului către SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a solicitat statului Panama să reducă taxele aplicate pentru utilizarea Canalului Panama, invocând tarife „ridicole și extrem de...

Horoscop 24 decembrie 2024. Reflecție, introspecție și relaxare

Horoscop 24 decembrie 2024. Ziua aceasta oferă momente de reflecție și oportunități de introspecție pentru toate zodiile, fiecare semn având propria cale spre echilibru...

Guvernul Ciolacu 2: Contribuția la Pilonul II va crește la 6% în următorii patru ani

Executivul condus de Marcel Ciolacu își propune să majoreze contribuția la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% până în 2028....
Ultima oră
Pe aceeași temă