Grupul Rompetrol considera ascultarea telefoanelor presedintelui Dinu Patriciu in afara procedurilor legale. Avocatii Rompetrol au depus mai multe plangeri la comisiile parlamentare (Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI, Comisia pentru Siguranta Nationala, Comisia pentru cercetarea abuzurilor si cea pentru drepturile omului) „in ce priveste nerespectarea dreptului la inviolabilitatea convorbirilor telefonice ale presedintelui Rompetrol Dinu Patriciu si ale companiei”.
Operatiunea „PATRIK”
In urma cu cateva zile, Dinu Patriciu a aflat de la procurorii Parchetului General ca, incepand din noiembrie 2003, s-a dispus de catre un functionar neidentificat, in baza prevederilor Legii sigurantei nationale, in cadrul „Operatiunii PATRIK”, interceptarea convorbirilor sale telefonice, dar si ale Rompetrol. Grupul Rompetrol „atrage atentia asupra consecintelor extrem de grave pe care un atare precedent le poate crea asupra atmosferei mediului de afaceri, sigurantei circulatiei informatiei, increderii reciproce intre partenerii de afaceri si confidentialitatii planurilor de afaceri”.
Nereguli in baza de date a procurorilor
Si avocatii lui Patriciu sunt revoltati de aceasta stare de fapt. „Am fost surprinsi de maniera procurorilor. Eram invitati pentru a ni se prezenta niste probe, niste inregistrari. Cand am ajuns in fata lor, ne-au comunicat ca am fost chemati pentru a afla ca se extind cercetarile, dar vom sti despre ce este vorba dupa data de 7 februarie. Din punctul meu de vedere, procurorii sunt un pic derutati. Nu au vrut sa ne prezinte probele pentru ca sunt niste nereguli. Cine stie ce se poate intampla pana pe 7 februarie?” s-a intrebat retoric Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti.
Legaturi inexistente intre Petromidia si siguranta nationala
Cat despre interceptarile telefonice, Iordanescu le considera, din start, ilegale. „Sigur au fost ilegale, deoarece clientul meu nu este cercetat intr-un dosar care aduce atingere sigurantei nationale. Care este legatura intre dosarul Petromidia si siguranta nationala? Mai mult, si noi, avocatii, suntem interceptati ilegal, deoarece nu suntem ascultati direct, cu mandat, ci prin intermediul clientilor nostri”, a mai spus Iordanescu.
Procurorii se considera fara pata
In replica, seful Biroului de presa al Parchetului General, Robert Cazanciuc, considera ca procurorii au actionat legal, chiar daca nu are prea multe detalii. „Nu stim ce solicitari au facut avocatii domnului Patriciu. Este o decizie intermediara, care nu se discuta de regula intre procurorul care instrumenteaza cauza si biroul de presa. El a fost citat, a fost audiat, apoi s-a stabilit o noua intrevedere. Cred ca a fost cat se poate de legala aceasta procedura”, a mai spus Cazanciuc.