7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialAscultandu-l pe Tolstoi

Ascultandu-l pe Tolstoi

Humanitas Multimedia a lansat varianta audio a nuvelei "Moartea lui Ivan Ilici" de Tolstoi

PRIMII PASI
» Audiobook mioritic

Primul pas l-a facut Fundatia Noesis, care in urma cu cativa ani anima atmosfera in targurile mari de carte prezentand carti multimedia cu Caragiale. Nu erau simple carti audio, ci ceva mai mult: imagini, filmulete etc. Humanitas Multimedia a inceput destul de timid, dar treptat au inceput sa prinda curaj, "publicand" tot mai multe titluri noi. Hituri sunt cartile de istorie citite de Neagu Djuvara. Cartea Romaneasca a scos carte audio, dar nu ca produs de sine statator, ci mai degraba ca un bonus la cartea traditionala. Au inceput cu volumele de poezie, s-au existins si la teatru, unde cd-urile audio sunt inlocuite cu DVD-uri.

Lev Nicolaevici Tolstoi nu a scris numai "Anna Karenina" si "Razboi si pace". Pe langa aceste romane grele, la propriu si la figurat, Tolstoi a scris si o serie de, cum au fost numite la vremea respectiva, nuvele. Daca le-ar fi scris acum, "Sonata Kreutzer" si "Moartea lui Ivan Ilici" ar fi trecut drept romane, in cel mai rau caz "microromane".
Intre timp, conceptia asupra a ceea ce ar trebui sa intelegem prin si asupra a cum ar trebui sa arate un "roman" s-a schimbat radical. si conceptia asupra a cum ar trebui sa fie o carte s-a schimbat. Carcotasii ar face bine sa taca pentru ca nu, nu este vorba despre degradarea lecturii si nici despre "tehnica asta, ce pacoste". E pur si simplu o alternativa. Numele: audiobook. Cartea citita. Revenind la Tolstoi, probabil cea mai mare dovada de cinism fata de el ar fi sa ascultam in cateva ore "Razboi si pace", normal, in editie prescurtata.
Pana la "Razboi si pace" avem "Moartea lui Ivan Ilici", un audiobook editat/produs de Humanitas Multimedia. Daca vreti, e o carte cu dubla greutate: o data e Tolstoi, o data e Victor Rebengiuc. "Imi place sa citesc cu voce tare. Imi amintesc cum, in liceu, profesorul de limba romana ma punea sa le citesc colegilor, in clasa, fragmente literare din manual. A fost primul pas pe care l-am facut catre teatru, catre cariera de actor", a declarat Rebengiuc pentru TVR. Nu este prima data cand Rebengiuc isi "imprumuta" vocea unor texte celebre. A mai facut-o pentru Caragiale ("O faclie de Pasti. La Hanul lui Manjoala") si pentru Delavrancea ("Hagi Tudose") tot la Humanitas Multimedia.
"Moartea lui Ivan Ilici este o carte pe care am citit-o cu multa vreme in urma. Recitind-o acum, mi-am dat seama de cat de aproape sunt de framantarile lui Ivan Ilici", a mai spus Rebengiuc. Chiar daca ati citit povestea lui Ivan Ilici, acest individ mediocru, cu o viata mediocra, care face o descoperire pe masura de mediocra – ca va muri odata si odata –, chiar daca nu ati citit-o, puteti s-o luati si ca pe o experienta, ascultand-o in aceasta lectura.  

Cele mai citite

PSD pregătește schimbarea la conducerea ANS. Thomas Moldovan, în locul Elisabetei Lipă

Elisabeta Lipă nu mai poate conduce Agenția Națională pentru Sport, după ce a fost aleasă deputat, iar PSD îl pregătește pe Thomas Moldovan, fost...

Ilfovul interzice tăierile comerciale de păduri: Plan de management și centuri verzi pentru viitor

Într-o decizie istorică, tăierile de păduri în scop comercial vor fi interzise în județul Ilfov, marcând o etapă importantă pentru conservarea mediului. Consiliul Județean...

Cel mai lung tunel din România rămâne, încă, un vis. Finalizarea proiectului ar putea întârzia până după 2033

Investiția de aproape un miliard de euro rămâne incertă, din cauza lipsei fondurilor și a birocrației Construcția celui mai lung tunel feroviar din România, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă