Clienții firmei de contabilitate „EXFIN 2000 SRL“, fondată de mama lui Victor Ponta, Cornelia Naum, ulterior cedată surorii premierului, Alexandra Herțanu (fostă Ponta), scot la iveală o rețea complexă de conexiuni „tip pânză de păianjen“ între 42 de persoane și 23 de societăți, care confirmă că personaje care „pe față“ sunt duşmani politici de moarte, pică la pace în domeniul „economic“ în spatele cortinei.
În intervalul 2007-2012, între clienții firmei de contabilitate a familiei Ponta “EXFIN 2000 SRL“ regăsim numeroase societăți comerciale ai căror patroni dețin, conduc sau administrează companii abonate la contracte cu statul, cu o varietate de domenii de activitate, de la concesiuni de câmpuri de gaze naturale şi participații în cadrul unor exploatații petrolifere, la gestionarea deşeurilor orăşeneşti, până la construcții prestate pentru stat.
Astfel, din portofoliul de clienți al “EXFIN 2000 SRL“ au făcut parte de-a lungul anilor: “Gida Consult SRL“, “GB Management SRL“, “Enco Management SRL“, “Enco Metal Construct SRL“ şi “P&P Consult SRL“. Nici una din aceste companii nu a încheiat contracte cu statul, însă acționarii acestora fie dețin alte afaceri abonate din plin la banii publici, fie sunt administratori sau directori de firme care au contracte cu statul.
Giuliana Boicu, unul din asociații SRL-ului “Gida Consult“ deține şi o parte din SRL-ul “People Investment“, firmă beneficiară a 19 milioane de euro din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Soțul Giulianei Boicu, respectiv socrul Giulianei Boicu, sunt acționari ai companiei “Bomaco“ ( care de asemenea face parte din portofoliul de clienți ai firmei de contabilitate “EXFIN 2000“). “Bomaco“ e abonată la contracte cu statul: Primăria Sector 3, Primăria Sector 4, Primăria Sector 6, Primăria Miroslava, Primăria Jilava, Primăria Curtea de Argeş, Primăria Matca, CNADNR.
În acționariatul “People Investment SRL“, Giuliana Boicu e parteneră cu Bădină Gabriela. Cea din urmă e asociată și în “Enco Management SRL“ și “GB Management SRL“. Toate cele trei companii fac parte din portofoliul de clienți ai firmei “Exfin 2000 SRL“, aparținând familiei prim-ministrului. Bădină Gabriela apare la Registrul Comerțului şi ca administrator al companiei “TransAtlantic Worldwide România“ până în anul 2008. Firma-mamă a “TransAtlantic Worldwide România“ apare în textul “H.G. nr. 1141/18.09.2007“, semnată de primul ministru Călin Popescu Tăriceanu ca fiind beneficiară a unei concesiuni oferite de Guvern. Reproducem un fragment din nota de fundamentare a hotărârii de guvern respective: “Pentru perimetrele de dezvoltare – exploatare petrolieră P VII – 18 Izvoru, P VII –
19 Mârşa şi P VII – 24 Vânători Comisia de deschidere şi evaluare a ofertelor a declarat câştigătoare TransAtlantic Worldwide Ltd. Nassau Bahamas, cu sediul în Nassau, Bahamas, înregistrată la nr. 15183, cu care s-au negociat şi semnat acordurile de concesiune.
Firma al cărei administrator a fost Gabriela Bădină s-a asociat cu celebra companie “Sterling Resources“ într-un program ce viza explorarea unui perimetru de 400.000 de hectare în sudul țării, forarea a trei sonde onshore, în vederea identificării acumulărilor de gaz metan la adâncimi mici.
Pe site-ul “Sterling Resources“ găsim mai multe detalii despre program: “Forajul primei sonde din programul de trei sonde va începe la mijlocul lunii noiembrie, în concesiunea onshore EIII-7 Sud Craiova din România. Începerea acestui program urmează aprobării date de Agenția Națională pentru Resurse Minerale din România (ANRM) privind cesionarea a 50% din cota de participare Midia Resources SRL (filială română a Sterling Resources Ltd) către filiala din România a companiei TransAtlantic (TransAtlantic Worldwide Romania SRL) şi obținerea tuturor autorizațiilor şi certificatelor locale şi guvernamentale. După cum am anunțat anterior, compania TransAtlantic va fi integral responsabilă pentru costurile acestor trei sonde, pentru a câştiga 50% din cota de participare. Aceste foraje vor fi făcute pentru a stabili nivelul de gaze la adâncime mică şi caracteristicile pungilor de gaz din stratul neogen. Acest perimetru a fost recunoscut atât de Sterling, cât şi de TransAtlantic ca având un potențial ridicat“.
Pe site-ul “TransAtlantic Worldwide“, aflăm că s-a urmărit nu doar scotocirea după “pungi“ de gaz metan, ci şi după potențiale zăcăminte petrolifere.
Numele „TransAtlantic Worldwide Romania SRL“ e citat şi de Consiliul Concurenței într-un comunicat oficial (datat iunie 2010): “Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă înţelegere între agenţii economici implicaţi în licitaţiile organizate de Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA Mediaş şi SC Transatlantic Worldwide Romania SRL Bucureşti pentru atribuirea contractelor de servicii de foraj“.
Partenerul companiei “TransAtlantic Worldwide Romania SRL“, firma “Sterling Resources“ a fost în centrul unui scandal mediatic în anul 2008, după ce premierul în funcție la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, a fost arătat cu degetul de PDL, fiind acuzat că pe ultima sută de metri a mandatului său a emis o H.G. prin care a concesionat către “Sterling“ perimetrele de petrol şi gaze “XV Midia“ și “XIII Pelican“ din Marea Neagră. Decizia lui Tăriceanu a fost caracterizată de o “grabă suspectă“, dacă ne gândim că la acel moment autoritățile nu primiseră decizia Curții Internaționale de Justiție de la Haga în disputa dintre România şi Ucraina privind delimitarea platoului continental al Mării Negre. În iulie 2012, contractul de concesiune încheiat de statul român cu “TransAtlantic Worldwide“, a fost anulat de ANRM. Familia Ponta a ținut contabilitatea unor persoane implicate în afaceri cu firma Sterling Resources, favorizată de Călin Popescu Tăriceanu. Întâmplător Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu sunt apropiați, cei doi candidând chiar în tandem la prezidențialele din 2014, Ponta aspirând la fotoliul de președinte, iar Tăriceanu la cel de premier.
Campioni
olimpici în
materie de
contracte pe bani publici
Trei dintre firmele cliente ale familiei Ponta, “GB Management SRL“, “Enco Metal Construct SRL“, “Enco Management SRL“, îl au asociat pe Bădină Daniel, soțul Gabrielei Bădină, administratoarea companiei care a concesionat câmpuri petrolifere de la stat, cum am arătat mai sus. Pe Daniel Bădină îl găsim și în firma “Viarom Construct SA“ în calitate de fondator, director general şi vicepreşedinte al Consiliului de Administrație. “Viarom Construct SA“ apare pe SEAP ca având mare succes la încheierea de contracte cu instituțiile statului: Primăria Odorheiul Secuiesc, Consiliul Local Bucureşti,Primăria Sector 6, Consiliul Local Mogoşoaia, Consiliul Local Cluj-Napoca, ANL (canalizarea cartierului Brâncuşi), Domeniul Public Câmpia Turzii S.A., Municipiul Iași, CNADNR, orașul Chitila, orașul Negrești, comuna Miroslava, comuna Bucșani.
Daniel Bădină e prezent și în firma “Nan Group SA“ (administrator). “Nan Group“ are de asemenea contracte cu instituțiile statului: Primăria Sectorului 4, Administrația Străzilor Bucureşti, CNADNR, Consiliul Județean Giurgiu. În unul din contractele cu statul, “Nan Group“ administrată de Daniel Bădină a intrat într-un consorțiu cu “Euroconstruct Trading ’98“. Fiindcă lumea e mică, în iarna lui 2012, “Euroconstruct Trading ’98“ câștiga “în consorțiu“, cu firma cumnatului lui Victor Ponta, “Grossmann Engineering Group“, un contract de peste 10 milioane de euro cu statul.
În firma “Viarom Construct SA“, pe lângă Bădină Daniel, mai apar şi membrii altor familii care fac parte din portofoliul de clienți ai firmei de contabilitate a rudelor lui Ponta. E vorba de Dan Ovidiu Boicu (prezent şi în “Bomaco SRL“, altă firmă client a “Exfin 2000 SRL“) și Dragoş Preda, personaj pe care-l regăsim și în “P&P Consult SRL“, firmă aflată de asemenea în portofoliul de clienți ai EXFIN 2000.
Dacă analizăm istoricul firmei “Viarom Construct SA“, vom vedea că din acționariatul său au făcut parte și “Viacon Grup SRL“ al cărei administrator în trecut a fost Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic Român și vicepreședinte al Comitetului Internațional Olimpic. Din acționariatul “Viarom Construct SA“ a făcut parte și “Vesta Construct și Management S.R.L.“, în spatele căreia s-a aflat o perioadă Dana Morariu (fosta nevastă a lui Octavian Morariu). Reamintesc că Octavian Morariu a ocupat fotoliul de secretar de stat în “Cabinetul Năstase“, fiind prieten și coleg de Guvern cu Victor Ponta (pe atunci șef al Corpului de Control). Reamintim şi că Octavian Morariu a fost nominalizat la şefia COR înainte de alegerile generale din 2004, când PSD deținea puterea absolută peste România. În acționariatul firmei “Viarom Construct SA“ se regăsește și societatea franceză “Eurovia SA“, cu care Octavian Morariu a fost partener în trecut.
Prezența în portofoliul de clienți ai EXFIN 2000 a celor trei familii de afaceriști enumerați mai sus: Bădină, Boicu şi Preda, personaje prezente în acționariatul și conducerea mai multor firme abonate la contracte cu statul, scoate la iveală o pleaidă de nume de VIP-uri “aparent incompatibile“ asociate între ele. E vorba de o rețea de conexiuni transpartinice, care duc spre apropiați ai cuplului Udrea-Cocoș, Sulfinei Barbu, Andreei Paul Vass, Dinu Patriciu, Silvian Ionescu, Sorin Blejnar şi ai cumnatului premierului Ponta.
În acționariatul firmei “Viarom Construct SA“ (prezentată mai sus), se regăseşte şi SRL-ul “Vesta Investment“, deținută de Spirea Andrei Radu Ştefan şi Spirea Andrei Camelia Ileana. Cei doi acționari sunt prezenți în mai multe afaceri abonate la contracte cu statul.
Astfel, pe Spirea Andrei Radu Ştefan îl regăsim ca asociat și în “Edil Trafic SRL“, care a încheiat cu Primăria București un contract de 1,4 milioane lei în consorțiu cu “Search Corporation“, fericitul proiectant al “Autostrăzii Transilvania“. Nevasta lui Michael Stanciu, patronul
“Search Corporation“, deține firma “Primacons Group“, unde presa a relatat că a fost angajată nepoata lui Emil Boc.
Spirea Andrei Radu Ştefan e asociat şi în firma “MarcaPlast SA“, abonată la contracte pe bani publici, având ca obiect execuția de marcaje rutiere şi semne de circulație în toată țara. Atât “MarcaPlast SA“, cât și “Vesta“ au derulat contracte cu statul în consorțiu cu “Euroconstruct Trading 98“.
Spirea Camelia Ileana (celălalt acționar al “Vesta Investment“) a preluat pachetul majoritar de acțiuni (42%) deținute de Silvian Ionescu în firma “KVB Economic SA“, companie abonată la contracte cu statul de milioane de euro pentru proiecte de mediu. Silvian Ionescu şi-a cedat părțile sociale către Camelia Spirea cu prilejul numirii sale în fruntea Gărzii Naționale de Mediu. Ulterior ieșirii lui Silvian Ionescu din firmă, a sporit numărul contractelor “KVB Economic SA“ cu statul. Enumerăm câțiva dintre clienții: Apa Nova, Fundația Snagov, Transgaz Mediaş, PMB, CJ Cluj, CJ Bistrița-Năsăud.
“KVB Economic SA“ e firma care a realizat pentru Costică Constanda un raport de mediu “favorabil“ care i-a permis afaceristului să defrişeze o parte din arborii parcului Bordei (celebru ca urmare a scandalului în care a fost implicat și președintele României Traian Băsescu, pe când ocupa fotoliul de primar general al Capitalei). KVB apare de asemenea și în raportul OLAF privind fraudarea fondurilor europene de multimilionarul Nelu Iordache prin Romstrade.
Cenzor al “KVB Economic SA“ a fost Rodica Mîndroiu, prietenă veche de familie cu familia Blejnar şi cu Codruț Marta şi fostă colegă cu aceştia la Fisc. Mai mult, Rodica Mîndroiu este și contabila firmei Andreei Blejnar, soția lui Sorin Blejnar.
În firma “KVB Economic SA“ au fost prezenți de-a lungul vremii şi nume de funcționari publici superiori: Stan Zamfir Răzvan (fost consilier local la Primăria Sectorului 3 în mandatul lui Liviu Negoiță), Udroiu Manuela (Agenția Națională de Protecția Mediului), Ghergheş Ioan (fost director al Agenției Naționale de Mediu), Mădălin Mihailovici (fost director general la Apele Române).
“KVB Economic“, asociată
cu partenerul cumnatului lui Ponta
Legătura dintre “grupul PDL“ şi “grupul PSD“ se vede şi în cazul “KVB Economic SA“. Această firmă a câştigat un contract cu statul în consorțiu cu “Unix SRL“, care-l are asociat pe Vamă Laurențiu. Acesta apare şi în “Elnet SRL“, împreună cu Drăgan Ilie Florin. Pe Drăgan Ilie Florin îl regăsim în firma de construcții “Grossmann Engineering Group“ a cumnatului lui Victor Ponta.
Mai mult, “Grossmann Engineering Group“ l-a avut din 2006 ca acționar minoritar, cu 40%, pe cetățeanul neamț Grossmann Karl Reinhold, reprezentat de același Drăgan Ilie Florin. Cumnatul lui Ponta și Drăgan apar împreună ca asociați și în firma “Cardinal Proiect SRL“. De asemenea, Drăgan Ilie apare ca asociat și în firma “European Project Consulting“, alături de Aida Petronela Catană, ex-consilier personal al lui Constantin Nemirschi, care în 2009 a ocupat fotoliul de ministru al Mediului în Guvernul PSD-PDL.
Firma “European Project Consulting“ e la rându-i abonată la bani publici, fiind implicată într-un
dosar penal în care a fost inculpat și fostul baron PSD de Argeș Constantin Nicolescu, acuzat că atunci când era preşedintele Consiliului Județean Argeş şi-a folosit influența solicitându-le primarilor din județ să încheie contracte cu firma de consultanță a partenerului cumnatului lui Victor Ponta.
Fostul premier a sărit în mod nedemn pentru un politician în apărarea penalului baron de Argeș, mergând la Pitești cu alți membri de vază ai PSD, unde “au protestat“ pentru eliberarea baronului Constantin Nicolescu, în ziua în care a fost arestat pentru fapte de corupție.
Firma “KVB Economic SA“ l-a avut în acționariat și pe fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu. Firma prospera, primind de la stat milioane de euro pentru proiecte de mediu, în contextul în care Silvian Ionescu, prietenul și asociatul din “KVB“ al Sulfinei Barbu, era șef al Gărzii de Mediu. Când în presă au început să răsufle informații despre un posibil conflict de interese între funcția de demnitate publică a lui Silvian Ionescu și statutul de asociat într-o firmă de mediu cu lipici la “contracte sensibile“, Sulfina Barbu și-a făcut exitul din profitabila firmă de mediu.
Aceasta și-a cedat acțiunile către un tânăr personaj anonim, Vişoianu Vladimir Emil, pe care îl găsim și în calitatea de partener de afaceri al pe atunci PDL-istului Vişoianu Mihăiță Emil, ex-şef al Administrației Porturilor Maritime SA şi contracandidat din partea PNL al lui Radu Mazăre la alegerile din 2000.
I-am întrebat pe Silvian Ionescu și pe Sulfina Barbu dacă știu cui și-au cesionat acțiunile. Fostul șef al Gărzii Financiare ne-a declarat că a cunoscut-o pe cumpărătoare întâmplător, la o petrecere, ulterior cedării părții sale din firmă către aceasta.
La fel, ex-ministrul Mediului Sulfina Barbu a declarat că nici dumneaei nu l-a cunoscut pe cumpărătorul părții sale din afacerea “KVB Economic SA“, aceasta împuternicind un avocat să se ocupe de aspectele practice ale afacerii.
“România liberă“ a descoperit însă indicii care dovedesc că ieșirea subită a Sulfinei Barbu dintr-un business abonat la bani publici nu e deloc o vânzare “aleatorie“, ci reprezintă, de fapt, un transfer al acțiunilor deținute în “KVB Economic SA“ către persoane din preajma greilor PDL și spre afaceriști apropiați de familia Ponta.
Astfel, Vişoianu Vladimir Emil, “cumpărătorul“ pachetului de acțiuni al Sulfinei Barbu, alături de “cenzorul“ “KVB Economic SA“ (n.r. – Stănescu Ionuț) şi de “avocatul“ desemnat de Sulfina Barbu să-i reprezinte interesele în cadrul “KVB Economic SA“ (n.r. Tudor Vladimir Victor), sunt membrii unui “trio“, pe care-i regăsim și în calitate de angajați în cadrul SRL “GDS Consult“.
Firma “GDS Consult SRL“ îi are ca asociați principali pe Englizian Cosmina Camelia, pe Paul Eugenia Elena și pe Petre Ion. Iată cine sunt ei:
1. Paul Eugenia Elena e soacra parlamentarei Andreea Paul (fostă Vass), consiliera lui Emil Boc pe vremea când era premier. Andreea Paul a declarat că nu e vorba de soacra bună, ci de “soacra vitregă“.
2. Petre Ion, prezent în multe afaceri în care statul a fost păgubit de active imense, e partener de afaceri cu o pleiadă de VIP-uri “antagonice“, de la Elena Udrea și Dorin Cocoș la Corina Voiculescu și Dana Năstase. Povestea fabulosului Petre Ion o vom dezvolta în unul din episoadele următoare.
3. Englizian Cosmina Camelia e fiica lui Petre Englizian (comisar superior de la Comisariatul General al Gărzii Financiare) și sora lui Englizian Laurențiu Săvel (comisar al Gărzii Naționale de Mediu). Cosmina Englizian a fost parteneră și cu Dinu Patriciu și George Gaiță, tovarășul cel mai important al lui Patriciu în domeniul proiectelor imobiliare. Gaiță e cel care i-a vândut în 2000 soacrei lui Geoană (în calitate de mandatară a fratelui ei din America) o vilă în Primăverii, pe strada Herăstrău, nr. 28, cu 350.000 dolari, mult sub prețul pieței. De altfel, atât Gaiță, cât și Margareta Costea au făcut parte din boardul director al unor fundații deținute de Patriciu. La congresul PSD din 2013, Mircea Geoană, întrebat de subsemnatul cum comentează tranzacția, s-a blocat timp de 10 secunde
într-un zâmbet candid, după care, cu o grimasă scârbită, a rostit: “Aberezi“.
4. Daniel Ghioca a fost, conform presei, director al Direcției de contencios din Primăria Capitalei.
5. Dinulescu Radu Andrei, a fost și el director în PMB. Despre el ziarele titrau că e inițiatorul procedurilor de retrocedare a Parcului Bordei către Costică Costanda.
Firma abonată la contracte cu statul, KVB Economic SRL, a trecut de la PDL-iștii Silvian Ionescu și Sulfina Barbu, la niște personaje aparent anonime. Unul dintre aceste personaje este angajat la firma deținută de soacra PDL-istei Andreea Paul (fostă Vass). Celălalt cumpărător al părților sociale din KVB, Spirea Camelia Ileana, apare ca asociat și în “Vesta Investment“, societate care deține o parte din Viarom Construct SA, companie aflată sub controlul celor treifamilii de clienți fideli ai firmei de contabilitate a familiei Ponta.
Citește și primele șase episoade ale investigației:
Ascensiunea unui premier al României: Episodul I (text integral)
Episodul II: Victor Ponta, acționar la o echipă de fotbal cu acționariat controversat
Episodul III : Victor Ponta a lucrat ca avocat pentru familia Udrea-Cocoș
Episodul IV: Victor Ponta a obținut bani nemeritați „doar cu buletinul“