23 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăSpecialArta contemporana rusa, sub asediu

Arta contemporana rusa, sub asediu

» Cu procese, hartuiri si alte forme de intimidare, autoritatile ruse au trecut la lupta deschisa cu artistii si curatorii, care raspund organizand proiecte din ce in ce mai provocatoare din punct de vedere politic, titreaza ARTnews.com.

» Curatorii Andrei Erofeev si Iuri Samodurov risca cinci ani de inchisoare pentru ca au organizat o expozitie controversata. Ei au ajuns pe mana Curtii de la Moscova pe motiv ca ar fi incalcat o lege din 1996 care pedepseste "incitarea la ura religioasa".

» Tot anul acesta, Artem Loskutov, organizator de flash-mob-uri cu mesaj dadaist, a fost arestat sub pretextul posesiei de marijuana, iar Garik Vinogradov a fost dat in judecata de primarul Moscovei, enervat ca artistul i-a anagramat numele.

Doua figuri importante ale scenei artistice moscovite au fost puse sub acuzare de Curtea din Moscova pe motiv ca ar fi incalcat o lege din 1996 care pedepseste incitarea la ura religioasa. Andrei Erofeev, critic si ex-director al Departamentului de arta contemporana al Galeriei Tretyakov, si Iuri Samodurov, ex-director al muzeului inchinat disidentului Andrei Saharov, risca o pedeapsa de pana la cinci ani de inchisoare daca vor fi gasiti vinovati. Problemele lui Erofeev si Samodurov au inceput de la o expozitie organizata la Muzeul Saharov, intitulata "Arta interzisa – 2006". Expozitia a adunat 20 de lucrari eliminate din alte expozitii pe motiv ca ar fi fost pornografice, antireligioase sau, pur si simplu, controversate in varii feluri. Una dintre ele, de pilda, arata un credincios rugandu-se la Mickey Mouse in loc de Iisus Cristos.

 

Imediat dupa deschidere, activisti ai unei organizatii de dreapta numita "Sinodul Poporului" au depus plangeri si cereri de investigare a celor doi curatori catre Procuratura Centrala din Moscova, afirmand ca expozitia insulta sentimentele religioase ale crestinilor. Procurorul a decis ca organizatia are dreptate, trimitand cazul Curtii. Procesul se judeca in aceste zile. Martorii acuzarii au venit cu "revelatii" bizare. Unul dintre ei a afirmat ca, dupa ce a vizitat expozitia, sotia sa a murit, intrucat vederea blasfemiilor din "Arta interzisa" au demotivat-o sa traiasca mai departe. Un preot ortodox si-a inceput depozitia numindu-l pe Erofeev "sluga a lui Satan". Cand judecatorul a incercat sa-l intrerupa, spectatorii au inceput sa huiduiasca. Multi martori din proces au afirmat ca, in cazul in care Curtea nu-i va pedepsi pe Erofeev si Samodurov, o vor face ei insisi.

Aceasta a fost, de fapt, a doua ciocnire cu legea a lui Samodurov, care a mai fost gasit vinovat de incitare la ura religioasa in 2005, pentru o alta expozitie la Muzeul Saharov, intitulata "Pericol! Religie!". Atunci el a fost doar amendat, specificandu-se insa ca la a doua abatere ar putea fi trimis la inchisoare.

Sarkozy intervine pentru trimiterea in Franta a unei expozitii controversate
Indepartarea lui Erofeev de la conducerea Galeriei "Tretyakov", anul trecut, a fost rezultatul unei alte expozitii. "Arta turmentata. Arta politica din 1972 pana in zilele noastre" a fost expusa fara incidente la "Tretyakov" in 2007, insa scandalul a izbucnit cand ministrul Culturii de atunci, Alexander Sokolov, a incercat sa opreasca itinerarea expozitiei in Franta, numind-o "o rusine pentru Rusia". A fost nevoie de interventia personala a lui Putin, la cererea expresa a lui Nicolas Sarkozy, pentru a aduce expozitia la Paris. In urma incidentului, Erofeev si-a pierdut jobul, iar directorul general al Galeriei "Tretyakov" a demisionat. El a fost inlocuit de loctiitorul sau, Irina Lebedeva, o persoana obedienta regimului, aflata constant in opozitie cu Erofeev. Ea a afirmat ca nu va aduce expozitii care "insulta sentimentele credinciosilor, care contravin standardelor morale ale societatii sau care au continut extremist".

Erofeev se bucura de un mare respect din partea artistilor, convingandu-i sa imprumute operele lor muzeului pe o perioada nedeterminata, cu speranta ca intr-o zi oficialii culturii vor decide sa le cumpere. El a strans astfel o colectie de arta sovietica si rusa impresionanta, dar pentru ca operele gazduite au fost date cu titlu de imprumut nici un regulament nu a putut suspenda retrocedarea lor catre artisti sau mostenitorii lor. Pentru cateva zile, barul Galeriei "Tretyakov" a devenit spatiul unde artistii au venit sa-si ceara inapoi operele, pentru ca, ulterior, sa le poata vinde. Drept urmare, operele de inceput ale artistului din Odessa Serghei Anufriev au ajuns in colectia privata a lui Pierre Broche, un bancher francez care locuieste la Moscova, in timp ce schitele vizionarului arhitect Viaceslav Loktev au plecat spre Muzeul de Arhitectura moscovit, respectiv spre Muzeul Rus din St. Petersburg.

Posesia de marijuana, pretext pentru o condamnare politica
Dar controversele politice nu se opresc la Moscova. Un caz care a starnit proteste pe tot cuprinsul Rusiei a fost cel al lui Artem Luskutov, artist si student de 22 de ani, locuind in orasul siberian Novosibirsk. El a fost arestat in mai de ofiterii Departamentului de Prevenire a Extremismului din cadrul Ministerului rus de Interne. Potrivit unui comunicat oficial, a fost prins cu 11 grame de marijuana. Luskutov si prietenii sai au declarat insa ca nu folosesc marijuana, doar o cultiva. La ora actuala, el asteapta procesul. Luskutov nu a fost arestat de politie, ci de trupele speciale, create pentru a lupta impotriva terorismului si a crimelor politice.

Luskutov si grupul sau artistic "Bunica dupa inmormantare" au iritat autoritatile locale de ani de zile cu flash-mob-urile lor numite "Monstratii", in care au expus mesaje absurde, ca "Unde sunt?", "Trimiteti-ma inapoi pe Marte" sau "si porcii sunt oameni". Conform site-ului kissmybabushka.com, Luskutov nu a fost arestat doar pentru posesie de droguri, ci si pentru ca "a organizat un grup criminal, planuit pentru a crea dezordine in masa, pentru a vandaliza magazine si birouri, precum si pentru a distruge bunuri private".

Primarul Luskov, speriat de un joc de cuvinte
Alt caz intens mediatizat a fost cel al lui Garik Vinogradov, care in aprilie a fost actionat in judecata pentru calomnie de catre primarul Moscovei, Iuri Luskov. Specialitatea artistului o constituie jocurile de cuvinte de forma poemelor, anagramelor etc. El a "rearanjat" numele lui Iuri Luskov, care, anagramat, a devenit "ukluzhii vor" ("hot talentat" – n. red.). Anagrama a intrat in atentia opiniei publice in februarie, cand a fost folosita ca slogan intr-o actiune politica tinuta in fata Casei Centrale a Artistilor din Moscova. Aceasta cladire impresionanta este cel mai important spatiu expozitional din Moscova, gazduind, printre altele, Departamentul de arta moderna si contemporana al Galeriei "Tretyakov" (care cuprinde cea mai buna colectie de arta din secolul XX din Moscova). Terenul din jur este de asemenea important, intrucat statuile din timpul comunismului, date jos de pe piedestalurile lor, au fost colectate aici si expuse printre opere de arta contemporana.

Anuntul intentiei de a demola cladirea, venit de la dezvoltatorul imobiliar Elena Baturina, a declansat un cor de proteste. Baturina, cea mai bogata femeie din Rusia si sotie a primarului Luskov, planuia sa inlocuiasca imobilul cu un complex comercial-rezidential-hotelier, care urma sa includa si facilitati pentru un spatiu muzeal. Structura arhitectonica, ce avea sa fie proiectata de arhitectul britanic Norman Foster (favoritul elitei financiare si politice ruse), arata ca o jumatate de portocala. Un grup de artisti moscoviti au organizat o demonstratie de protest constand in dispunerea unor oameni de zapada de-a lungul drumului de acces spre Casa Centrala. Omuletii purtau fiecare postere cu sloganuri obraznice, iar pe unul dintre ele, semnat Garik Vinogradov, scria "Luskov este un hot talentat". Actionat in judecata de primarul Moscovei, Vinogradov a fost gasit nevinovat – singura data cand Luskov a pierdut vreun proces.

» Anii de aur ai libertatii artistice: deceniile 8-9
In timpul erei Brejnev, artistii independenti s-au aflat sub constanta supraveghere a "criticilor de arta in haine civile", cum era numit ironic KGB. Situatia s-a imbunatatit o data cu perestroika lui Gorbaciov, astfel ca in intervalul marcat de sfarsitul anilor ’80-sfarsitul anilor ’90 viata artistica a fost libera de cenzura sau alte forme de interventie guvernamentala. Aceasta perioada a luat sfarsit in 1998, cand artistul Avdei Ter-Oganian  a fost arestat pentru ca ar fi incalcat o lege dinaintea revolutiei comuniste, una care pedepsea provocarea de tensiuni religioase. Trebuie mentionat ca aceasta lege a fost reactivata expres pentru cazul artistului, care a folosit icoane ortodoxe intr-un performance. In pericol de a infrunta temnita, Ter-Oganian a zburat spre Cehia, unde a obtinut azil politic. De atunci, personalitatile independente din mediile artistice au intrat sub atacul autoritatilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă