0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialArmele secrete ale teroriştilor Hezbollah (ARTICOL INTEGRAL)

Armele secrete ale teroriştilor Hezbollah (ARTICOL INTEGRAL)

Administraţia Obama acuză una dintre băncile din Liban, Lebanese Canadian Bank (LCB), că este placa turnantă a banilor spălaţi din traficul internaţional cu droguri şi finanţează gruparea teroristă şiită Hezbollah.

Lebanese Canadian Bank (LCB),  cu sediul social în Beirut şi un mic birou de reprezentare în Piaţa Ville-Marie din Montreal, este acuzată de guvernul american că este placa turnantă a finanţării oculte a mişcării teroriste libaneze Hezbollah şi spală banii proveniţi din traficul internaţional de droguri. În virtutea dispoziţiilor Patriot Act, Washingtonul a declarat LCB actor major în spălarea banilor. În vederea unei vânzări, registrele au fost deschise şi au relevat secrete privind metodele clandestine pe care Hezbollahul libanez le utiliza pentru a-şi finanţa operaţiunile teroriste. A ieşit la lumină dovada complexităţii globale a unui adevărat aparat de  spălare a banilor, banca tranzitând sume enorme de bani în sistemul financiar legitim, în pofida sancţiunilor posibile.

Ancheta care a condus SUA să identifice LCB a furnizat noi date privind sursele obscure ale banilor Hezbollah. Deşi organismele de aplicare a legii din întreaga lume au crezut multă vreme că Hezbollah este un beneficiar pasiv al contribuţiilor simpatizanţilor din străinătate implicaţi în traficul de droguri şi din partea unei panoplii de alte afaceri criminale, serviciile secrete au identificat în mai multe ţări implicarea directă a responsabililor Hezbollah de cel mai înalt nivel în comerţul de cocaină sud-americană.Un agent implicat în anchetă compara Hezbollah cu mafia: „Funcţionează ca familia Gambino în traficul cu steroizi”.

Frăţia cu cartelurile columbiene

Procurorii din statul american Virginia au anunţat punerea sub acuzare a unui om aflat în centrul afacerii băncii libaneze şi care avea ca misiune traficul cu droguri şi spălarea de bani nu numai pentru cartelurile columbiene, ci şi pentru asasinii Los Zetas din Mexic.

Dezvăluirile privind relaţiile dintre Hezbollah şi LCB reflectă dinamica schimbării politice şi militare din Liban şi din Orientul Mijlociu. Analiştii serviciilor secrete americane cred că ani de zile Hezbollah a primit anual  peste 200 milioane de dolari de la „şeful primar”, Iranul, şi un ajutor suplimentar provenind din Siria. Dar susţinerea s-a diminuat din cauza sancţiunilor internaţionale contra economiei iraniene, din cauza programului său nuclear, iar revoltele din Siria au slăbit şi guvernul de la Damasc. Dar nevoile financiare ale Hezbollah au crescut după războiul din 2006 cu Israelul. Şi-a extins portofoliul activităţilor sociale şi politice şi ca rezultat a ajuns să depindă de afacerile criminale – în principal traficul cu cocaină – şi de un mecanism de mişcare a banilor murdari peste tot în lume.

În ancheta americană, Trezoreria a precizat că responsabili superiori ai băncii libaneze s-au folosit de câţiva deţinători de conturi în executarea unui program de spălare a banilor, amestecând sume provenite din vânzarea de maşini de ocazie cumpărate în SUA şi vândute în Africa. O parte a profiturilor a mers spre Hezbollah, legătura între organizaţiile implicate. În ultimele luni s-a obţinut conturul unei vaste reţele de spălare a banilor şi a dimensiunii activităţii ilicite a Hezbollah, când activele intacte ale băncii au fost vândute, cu aprobare americană, unui partener al Société Générale din Beirut. Aşa au fost depistate 200 de conturi prin care au trecut sute de milioane de dolari, conturi deţinute de oameni de afaceri musulmani şiiţi din ţări implicate în contrabanda cu droguri din Africa de Vest, mulţi dintre ei partizani cunoscuţi ai Hezbollah. Au fost depistate întreprinderi-ecran care facilitau pentru Hezbollah deplasarea tuturor fondurilor dubioase. Sistemul a permis Hezbollah să ascundă nu numai sursele averilor sale, dar şi implicarea sa într-o serie de întreprinderi comerciale.

Un caz este achiziţionarea anul trecut contra sumei de 240 milioane de dolari a peste 740 ha de teren virgin ce domină Mediterana în regiunea Chouf. Vânzătorul, un bijutier creştin, cumpărătorul, cel puţin pe hârtie, un traficant de diamante, şiit. Dar, potrivit unor persoane bine informate din domeniul imobiliar de la Beirut, investitorul majoritar al societăţii care a achiziţionat „cel mai scump teren din istoria Libanului” este rudă cu un fost comandant al Hezbollah, Ali Tajeddine. LCB a acordat un credit important.

Reţelele diasporei

Mai mulţi libanezi trăiesc în străinătate decât în Liban şi prin intermediul unor elemente criminale din aceste comunităţi de emigranţi Hez-bollah a pus piciorul în afaceri cu cocaină. Cum cererea este în creştere în Europa şi în Orientul Mijlociu, cartelurile au creat rute noi – din Columbia, Venezuela spre ţări din vestul Africii, ca Benin şi Gambia. De acolo, drogul merge spre nord, în Portugalia sau Spania, sau spre est, trecând prin Siria şi Liban. În America de Sud şi în Europa, procurorii au identificat intermediari şiiţi libanezi care lucrează pentru carteluri.  

O nouă lovitură contra CIA în Liban

După dezmembrarea unei reţele de spionaj care opera pentru serviciile secrete americane în Liban şi dezvăluirile  făcute de Hezbollah în ultimele luni privind numele ofiţerilor libanezi, agenţi ai CIA, gruparea islamistă a mers mai departe şi a oferit informaţii secrete despre structura CIA în Liban.

Deputatul Hezbollah în Parlamentul libanez, Hassan Fadlallah a furnizat la canalul de televiziune Al-Manar numele, date de naştere, numele de cod ale agenţilor CIA în Liban, mecanismul acţiunii lor, obiectivele recrutării. Extremiştii islamişti au deconspirat detaliile acţiunii de strângere de informaţii a CIA,plecând de la sediul permanent aflat într-o clădire a ambasadei americane din capitala Beirut, „care gestionează şi comandă numeroase reţele repartizate pe solul libanez în diferite sectoare – politic, social, pedagogic, medical, mediatic, militar…”.

Vorbind despre structura acestui birou, Hassan Fadlallah a precizat că preşedinte este ofiţerul Daniel Patrick McFeely, născut la 29/6/1966. Potrivit reportajului difuzat de Al-Manar, McFeely acţionează ca diplomat la ambasada americană, dar conduce o echipă de zece ofiţeri, între care şi femei, însărcinaţi cu coordonarea acţiunii de spionaj în Liban. Toţi operează ca diplomaţi la ambasada americană, dar alţi ofiţeri vin adesea din exterior pentru perioade scurte (săptămâni sau luni), în vederea executării de misiuni bine definite. Printre ei, reporterul a citat numele reale şi  cele de cod. De asemenea, Hezbollah a dezvăluit programul de acţiune al agenţilor, locurile de întâlnire între ofiţeri şi agenţi, în general locuri publice ca Starbucks, McDonald’s, Pizza Hut sau în maşini purtând placa diplomatică a ambasadei americane.

Erodarea competenţei

Hezbollah a anunţat zilele trecute capturarea unor spioni străini care lucrau pentru CIA, iar Iranul a reuşit să descopere identitatea unor presupuşi informatori ai agenţiei americane de informaţii. Cei demascaţi în ambele ţări sunt consideraţi recruţi locali, şi nu cetăţeni americani. Căderea reţelei din Beirut este percepută ca un eşec al contra-spionajului CIA, iar responsabili ai agenţiei au explicat că, în timp, s-au erodat competenţele de manipulare a capacităţii inamicului pentru colectarea de informaţii.

Adversarii cei mai îndârjiţi ai CIA, ca Iran şi Hezbollah, şi-au îmbunătăţit capacitatea de a vâna spionii şi există informaţii potrivit cărora au achiziţionat sisteme electronice sofisticate special destinate activităţilor de contraspionaj. Susţinut de Iran, Hezbollah a construit un corp profesional de vânare a spionilor pe care şeful mişcării, Nasrallah – pe care Washingtonul îl consideră de un deceniu un terorist internaţional – l-a descris drept „Unitatea de luptă în spionaj”, o echipă redutabilă şi fără milă, devenită operaţională din 2004. Anul trecut, Departamentul de Stat american a declarat că Hezbollah este un duşman complicat, responsabil de moartea mai multor americani decât orice alt grup terorist.

De ani de zile, Teheranul se pregăteşte pentru un război con­tra SUA şi Israel şi de teama unor lovituri contra instalaţiilor sale nucleare menite să stopeze efortul de a se dota cu arma nucleară, are în vedere operaţiuni ofensive oriunde este posibil. În acest scop, Hezbollahul libanez va avea un rol central. Braţ armat al serviciilor secrete iraniene, Hezbollah şi-a întărit reţelele în Liban şi în străinătate pentru a fi capabil să declanşeze la cererea „patronului” operaţiuni sângeroase contra SUA şi a statului evreu şi interesele lor în lume. Aripa sud-americană se află în plină restructurare şi oamenii Hezbollah recrutează noi membri şi, după un antrenament în câmpiile Bekaa din Siria sau în Iran sub supervizarea forţei Al-Qods a Gardienilor Revoluţiei, aceşti militanţi sunt trimişi în America Latină ca muncitori străini sau angajaţi în industria petrochimică. Hezbollah este prezent în America Latină de decenii, în special la Ciudad del Este, în regiunea celor trei frontiere între Brazilia, Paraguay şi Argentina. De aici a organizat atentatele din Buenos Aires contra ambasadei Israelului în 1992 şi contra centrului evreiesc AMIA, în iulie 1994. Între timp, gruparea şi-a extins influenţa în alte state  precum Venezuela, Chile sau Mexic.

În sudul Libanului a achiziţio­nat noi terenuri pentru construirea de fortificaţii subterane, iar unităţile implantate în zonă au intensificat stocările de armament, în special rachete de origine iraniană capabile să lovească Israelul în profunzimea teritoriului. Agenţi ai serviciilor secrete iraniene, prin intermediul Hezbollah, au infiltrat „flotilele păcii” care încercau să ralieze Fâşia Gaza sub acoperirea ajutorului umanitar.

Complot

Autorităţile americane analizează informaţiile potrivit cărora diplomaţi iranieni şi venezueleni din Mexic ar fi fost implicaţi în planificarea unor atacuri informatice contra SUA, ţinte principale fiind centrale nucleare. Washington Post precizează că săptămâna trecută televiziunea mexicană Univision a difuzat imagini înregistrate în secret ale unor diplomaţi iranieni şi venezueleni când primeau informaţii despre atacuri şi promiteau transmiterea datelor spre guvernele lor.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă