Poliţiştii din Reşiţa au reuşit reţinerea şi prinderea în flagrant a unui individ care se ocupa cu vânzarea de arme de foc, adică pistoale, pe stradă. Totul a început cu mai multă vreme în urmă, spun surse din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. În cazul acestui comerciant illegal de arme de foc, nu este vorba de un pistol, ci, de trei bucăţi.
Anchetă „pe surse”
Prin intermediul unor surse din lumea interlopă, poliţiştii au aflat că în cel mai mare cartier al oraşului, Govândar, un bărbat de aproximativ 30 de ani, ar avea un pistol de vânzare. ,,Oamenii legii au intrat pe fir, au organizat un flagrant şi l-au prins pe stradă pe bărbatul care vroia să vândă un pistol cu cartuş – armă letală deosebit de periculoasă. Cumpărătorul nu era altul decât tot un coleg de al nostru sub acoperire” spune agentul principal şef, Lucian Nica din cadrul Poliţiei Municipiului Reşiţa.
Nu mică le-a fost mirarea poliţiştilor când, în urma cercetărilor penale pornite în acest dosar, au aflat că în afara pistolului confiscat, contrabandistul mai avea acasă alte două pistoale pe care vroia să le vândă. Făptaşul a recunoscut că pistoalele- două de fabricaţie rusească şi al treilea produs în Croaţia – fuseseră aduse ilegal de către individ din Croaţia, care i-au cerut să vândă armele de foc.
Cercetate în stare de libertate
,,Poliţiştii au deschis un dosar de cercetare penală cu inculpatul în stare de libertate. Conform legii, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi mai ales, pentru deţinerea şi comercializarea ilicită a armelor, riscă până la şapte ani de puşcărie” spune agentul Ancuţa Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie din Caraş Severin. În anchetă au fosty implicaţi şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
La rândul lor, reşiţenii sunt foarte indignaţi că lucrurile au ajuns până aici. „Pe străzi, ar trebui să fie cât mai mulţi poliţişti- unii în uniformă pentru păstrarea ordinii, dar şi civili care să poată intra în rândul acestor găşti” spune Maria Bona. ,,Asta este, acum vedem abia începutul. Au tăiat salariile celor din poliţie, acu mai dau afară şi poliţişti şi jandarmi. Cine o să mai vegheze la siguranţa noastră? Cel puţin, la Reşiţa, eram liniştiţi până acum. Gata, s-a terminat cu liniştea, urmează răfuielile cu arme de foc pe stradă ca la bucureşteni sau la Craiova. Mulţumim din inima lui Boc şi camarilei. Îi vom invita la prima înmormântare când va fi împuşcat careva pe stradă. Vor avea parte de o halcă bună de colivă” spune Daniel Madina, unul dintre reşiţenii indignaţi de faptul că în capitala judeţului, armele au început să fie vândute pe stradă.
Potenţial criminogen
Judeţul Caraş Severin, în calitate de judeţ de frontieră, are un potenţial criminogen ridicat, spun specialiştii în securitate naţională. Din cauza vecinătăţii cu Serbia, judeţul este tranzitat de traficanţi de ţigări, de contrabandişti de alcool, de comercianţi ilegale de arme de foc, dar există şi reţele care se ocupă cu traficul fiinţelor umane. „Tradiţia” unor astfel de fapte s-a consolidat în perioada embargoului impus fostei Iugoslavii, când Clisura Dunării era zona unde avea loc o contrabandă intensă cu produse petroliere.