Cand Mircea Geoana ciocnea paharul de sampanie cu Crin Antonescu mai intai la sediul din Bulevardul Kiseleff si apoi in cel din Aviatorilor, bucuros ca a castigat presedintia, nici un pesedist si nici un liberal prezent la sarbatoare nu au rostit o vorba despre comiterea unor ilegalitati la alegerile recente. Hrebenciuc si Dragnea, doi politicieni care promoveaza corectitudinea si moralitatea in partidul lui Ion Iliescu, au dat tot timpul impresia ca sunt foarte multumiti de organizarea votului si, implicit, de rezultatul scrutinului, neavand nimic de reprosat institutiilor implicate in desfasurarea ultimului act al prezidentialelor. Candidatul lor, beneficiarul unui scor favorabil dupa cum aratau estimarile sondajelor de opinie realizate la inchiderea urnelor, si-a manifestat chiar satisfactia fata de modul cum a decurs procesul electoral, fapt ce l-a determinat sa-i recomande "invinsului" Traian Basescu sa faca acel gest elementar de a recunoaste neintarziat rezultatul alegerilor.
Cu 51 la suta in exit-poll-uri si avand data asigurarea de staff-ul de campanie ca totul a decurs perfect, in deplina normalitate si legalitate, adica fara acte de frauda majora, reprezentantul coalitiei nu s-a gandit deloc ca ar putea pierde in fata lui Basescu nici dupa ce adversarul le comunicase sustinatorilor ca "la ora 19.00 sondajele corecte aratau ca l-am depasit pe Mircea Geoana". Chiar daca auzisera de existenta unor nereguli, multe de marimea celor din primul tur, Geoana si ceilalti politicieni ai majoritatii au considerat duminica seara ca nu mai are nici un rost sa fie dezgropati mortii atat timp cat procentul din sondaje era favorabil aliantei anti-Basescu. Geoana se vedea deja presedinte la Cotroceni. Viorel Hrebenciuc si Liviu Dragnea, satisfacuti de modul cum a functionat "sistemul" fraudarii, care, dupa parerea lui Ponta, a fost mai putin performant decat al PDL, nu aveau ce sa comenteze de vreme ce omul lor era in fruntea clasamentului.
Unii au furat mult, altii destul de mult, dupa posibilitati si nevoi. Pesedistii au apreciat ca este bine ca fiecare tabara sa-si vada de drum si sa nu faca valuri cu privire la semnalarea unor acuzatii de frauda. Prin urmare, toata lumea a parut multumita, nimeni nu a avut ceva de reclamat. Nici macar domnul Crin Antonescu, care, in loc sa indemne la prudenta, a considerat ca este mai bine sa se imbratiseze cu Mircea Geoana si sa sarbatoreasca victoria ca si cum numaratoarea voturilor ar fi avut loc. Se pare ca nici sampania si nici tortul nu le-au cazut bine celor care l-au vazut deja presedinte pe liderul PSD. si-au dat seama ca sunt in aer abia in momentul anuntului facut de BEC, asta era luni la ora 8.00, cand au constatat ca "presedintele" Geoana este pe locul doi, dupa Basescu, si ca procentele din sondajele de opinie s-ar putea sa nu fi fost reale.
Este posibil ca unii dintre pesedisti si liberali mai cu capul pe umeri sa-si fi adus aminte atunci de vulnerabilitatea lui Geoana din timpul confruntarii cu actualul sef de stat, inclusiv de vizita acestuia, total anapoda, la Sorin Ovidiu Vantu, care i-a adus mari deservicii in materie de credibilitate si incredere publica. Hrebenciuc si Dragnea, fiind de alta structura, nu aveau cum sa dea insa inapoi si sa recunoasca gafa de duminica seara, cand l-au facut pe Geoana sa creada ca a castigat real intrecerea cu "Iuda" Basescu, indemnandu-l sa se comporte ca un politician fara minte. Drept pentru care au urcat pe scena si au strigat: "Hotii! PDL a furat alegerile". Aceasta frauda a fost descoperita de Viorel Hrebenciuc, omul despre care se spune ca ar fi intervenit la doua case de sondaje controlate de moguli pentru a afisa un scor mai bun in favoarea lui Geoana. Posibil.
Nu s-a prezentat nici un fel de dovada probata in justitie, in masura sa demonstreze ca PDL a furat mai mult decat PSD. Analizati declaratia micului Titulescu si o sa constatati ca nici coalitia nu a stat cu mainile in san. A fost, practic, o intrecere intre sisteme. Acum, PSD vorbeste de contestarea alegerilor. Chiar de repetarea scrutinului. Este clar: apusul de soare in Bd. Kiseleff nu este acceptat. Este considerat nepotrivit cu planurile facute de cei doi baroni in fieful carora, la fel ca si in judetele "portocalii", pomenile si turismul electoral au fost la inaltime. Ma tem insa ca demersul contestarii alegerilor nu este in favoarea lui Geoana. Acest personaj se cuvine sa se opreasca din topaiala daca nu vrea sa ajunga sa rada Adrian Nastase de el la primavara.
Daca doreste sa ramana politician, trebuie sa nu mai joace dupa partitura lui Hrebenciuc, Dragnea si a altor tovarasi interesati, se pare, de inlocuirea actualului lider din functia de presedinte al PSD. Va imaginati ce s-ar intampla daca la o eventuala numarare a voturilor, improbabila dupa parerea multor juristi, distanta dintre cei doi candidati s-ar mari! N-ar da bine pentru viitorul politic al lui Geoana. Nici pentru coalitia PSD-PNL-UDMR, ca forta politica surclasata de un candidat sustinut de un singur partid. Acum dicteaza insa orgoliile unor indivizi disperati – Vanghelie, Nica si Banicioiu sunt trei dintre ei – care au constatat la final ca sistemul lor de furat voturile nu a functionat la capacitate maxima. Declaratia de ieri a ministrului Dan Nica intareste convingerea ca PSD si liderii sai sunt intr-un derapaj total.
Faptul ca Mircea Geoana, vizibil afectat de rezultatul publicat de BEC, joaca totul pe o singura carte, respectiv contestarea alegerilor la CCR, in timp ce partenerul de alianta PNL se gandeste deja la o posibila guvernare cu PDL in anumite conditii, nu este de natura sa aduca multumire deplina in interiorul partidului. Ma tem ca, daca nu schimba rapid directia de mers, unii dintre sefii de filiale PSD, care vad ca sunt pe cale sa piarda totul, vor ajunge sa recunoasca public ca Traian Basescu a castigat chiar pe bune. La necaz omul spune multe.