17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialApa din Dunăre îi va arde la buzunare pe gălăţeni

Apa din Dunăre îi va arde la buzunare pe gălăţeni

Impactul creşterii de zece ori a preţului apei brute nu va putea fi atenuat în condiţiile în care oraşul de pe malul Dunării cumpără apa de la un intermediar.

Pe 2 decembrie, Guvernul a aprobat HG 1202/2010, privind actualizarea cuantumului contribuţiilor specifice de gospodărire a resurselor de apă, prin care sunt majorate tarifele la apa brută din extracţiile de suprafaţă, adică din apele curgătoare şi din extracţiile de adâncime. Majorarea de tarife este operată pentru acoperirea bugetului Administraţiei Naţionale „Apele Române”, care prin aplicarea vechilor tarife era acoperit în proporţie de 38%, înregistrând un deficit de 517 milioane lei. Prin noile tarife se urmăreşte reducerea acestui deficit cu 215 milioane. Potrivit notei de fundamentare a HG 1202, noile tarife sunt de 50,00 lei/1.000 mc pentru operatorii economici, inclusiv cei care prestează servicii de gospodărie comunală. În acest caz, preţul a 1.000 mc de apă a fost majorat de 10 ori, vechiul preţ fiind de 5,11 lei/1.000 mc.

Situaţia cea mai complicată este înregistrată exact acolo unde apa este din belşug, la Galaţi, oraşul înconjurat de ape, de Dunăre – la sud, Siret – la vest şi Prut – la est. Consumul de apă potabilă al Galaţiului este de 35-40 milioane mc şi este asigurat în proporţie de 70% din apă brută de Dunăre, restul fiind asigurat din extracţia de apă de adâncime de la Salcia, judeţul Vrancea.

Intermediarul ia caimacul

Chiar şi în condiţiile tarifului practicat până acum, de 5,11 lei mia de metri cubi, Regia Apă Canal SA Galaţi plătea un preţ de 40,6 lei pentru 1.000 mc apă din Dunăre, diferenţa fiind justificată de apariţia unui intermediar, combinatul ArcelorMittal. În 2001, trustul ArcelorMittal a preluat, o dată cu combinatul şi „Priza Dunăre”, grupul de pompare prin care e asigurată apa necesară preparării apei potabile pentru consumul Galaţiului şi pentru procesul tehnologic din combinat. Preţul de 40,6 lei pentru 1.000 mc, de opt ori mai mare decât cel al apei extrase din Dunăre, conform HG 328/2010, este rezultatul negocierilor dintre municipalitate şi administraţia combinatului. Municipalitatea putea să construiască propria extracţie din Dunăre, care costă 1,5 milioane de euro.

Impactul social, imprevizibil

Potrivit notei de fundamentare a HG 1202, prin majorarea de tarif de la 5,11 la 50 lei pentru 1.000 mc, ponderea costului apei brute în preţul final, la consumator, a unui metru cub de potabilă va creşte de la 1,78% la 1,99%, iar „impactul în costul final al apei potabile livrate la populaţie este o creştere de doar 0,21 %”. În cazul Galaţiului, s-ar putea ca regula să nu funcţioneze şi impactul să fie cu mult mai mare. Deocamdată, după majorarea de tarif impusă prin HG 1202, are loc negocierea noului preţ la care municipalitatea va cumpăra apa de Dunăre de la ArcelorMittal.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă