19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialAntichitatile, cadoul preferat de ziua sefilor in Rusia

Antichitatile, cadoul preferat de ziua sefilor in Rusia

Confruntarea dintre un bogat de om de afaceri rus si un anticar moscovit, generata de disparitia misterioasa a unor scrisori cu valoare istorica, scoate la lumina ultima tendinta in ceea ce priveste obiceiul cadourilor pe care oamenii de afaceri rusi le fac potentatilor politici sau birocratilor la aniversari. "Puii de ogar" ai "Revizorului" lui Gogol sunt o traditie veche in Rusia. Atentiile practice din perioada penuriei sovietice nu mai sunt insa de actualitate. Astazi, arta si antichitatile cu preturi exorbitante sunt cele care "ung" lucrurile in capitala Rusiei. La cel mai inalt nivel, traditia a ajuns o modalitate semioficiala de refacere a patrimoniului istoric al Rusiei.

Potrivit New York Times, Alexander Hocinsky era, pana nu demult, unul dintre cei mai prolifici anticari din capitala Rusiei. Prevazuse din timp evolutia obiceiului stravechi din relatia cu autoritatile, iar galeria sa, Bogema, era frecventata de oameni de afaceri, gata sa cheltuiasca chiar si milioane de euro pentru a face o impresie buna la ziua vreunui politician sau birocrat. Bineinteles, doar ca sa dovedeasca adanca pretuire pe care o purtau sarbatoritului. Succesul lui Hocinsky s-a sfarsit insa brusc in 2006. Astazi traiste in exil pentru ca a luat banii, dar nu a livrat marfa. Hocinsky a luat peste 500.000 de euro de la un miliardar rus pentru a-i procura 26 de epistole adresate de filosoful francez Voltaire imparatesei Ecaterina cea Mare a Rusiei. A cumparat scrisorile datand din perioada 1768-1777 la o licitatie organizata de Sotheby’s in 2006, le-a adus in Rusia, numai ca ele nu au mai ajuns nici la clientul miliardar, nici la destinatarul final.

 

Acesta, asa cum sustine Hocinski, nu era nimeni altul decat presedintele de atunci, Vladimir Putin. Miliardarul intentiona sa foloseasca scrisorile in care filosoful francez o lauda pe imparateasa de origine germana a Rusiei pentru despotismul luminat intr-un scop mai onorabil decat cel obisnuit. Asemenea altor magnati rusi, el cauta sa intre in gratiile Kremlinului oferind documentele istorice lui Putin, in direct, la televizor, pentru ca, ulterior, la fel ca multe alte artefacte de patrimoniu oferite liderului de la Kremlin de afaceristi generosi, epistolele sa fie transferate intr-o biblioteca sau muzeu.

Numai ca, intre anticariatul sau si sediul televiziunii, scrisorile au disparut. Acum, Hocinsky acuza televiziunea, televiziunea il acuza pe el, iar dosarele deschise de anchetatori au toate sansele sa ajunga candva intr-un anticariat. Nicidecum in fata unui magistrat. Desi nu au ajuns niciodata la el, Putin, presedintele devenit intre timp premier, pare insa sa cunoasca continutul epistolelor: intr-una din ele, Voltaire lauda si sustinea deschis rolul de lider al Rusiei imperiale in Estul Europei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă