4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialAnomalia umilirii salariilor

Anomalia umilirii salariilor

În căutarea disperată de resurse bugetare, guvernul Boc a hotărât ca toţi pensionarii cu pensii peste 740 lei să plătească lunar contribuţia de 5,5% pentru asigurări de sănătate. Până acum, pensiile până la 1.000 lei erau scutite de plata acestei contribuţii (de fapt achitată de către stat), iar pensiile mai mari plăteau respectiva contribuţie doar pentru partea ce depăşea 1.000 lei. De acum, nu numai plafonul a fost coborât, dar, spre a se face rost de mai mulţi bani la buget, contribuţia se va plăti pentru întregul cuantum al pensiei şi nu numai pentru partea ce depăşeşte 740 lei.

Din zona puterii s-au auzit regrete că s-a adoptat o asemenea măsură, dar s-a spus că nu existau practic alternative din cauza lipsei de resurse bugetare, iar din rândurile opoziţiei s-au exprimat aceleaşi lamentaţii şi proteste cum că actuala guvernare omoară economia şi pe nevoiaşi, în frunte cu pensionarii, prin acţiuni prost concepute şi gestionate.

Nici un cuvânt însă nici dintr-o parte nici din cealaltă despre faptul că măsura – evident fără să urmărească acest lucru – corectează, într-o anumită proporţie, o anomalie economică, în timp ce o subliniază pe o alta şi mai şi!

Iată anomalia actuală: de ce să nu plătească pensiile sub 1.000 lei contribuţia pentru asigurări de sănătate când salarii aproape de două ori mai mici din zona salariului minim sunt obligate s-o plătească?! Cum stă treaba cu echitatea socială? Căci, de fapt, este şi mai rău! De ce să-i plătească statul contribuţia pentru sănătate unui pensionar cu pensie până la 1.000 lei, în timp ce chiar şi un salariat cu un salariu de aproape de două ori mai mic îşi plăteşte această contribuţie? Nu numai cu echitatea socială nu este în regulă! Economic, este vorba de o anomalie, căci salariile finanţează pensiile, şi nu invers! Coborându-se plafonul, anomalia este doar mai mică, dar rămâne întrucât salariul minim se menţine sub menţionatul nou plafon de 740 lei!

Iată anomalia şi mai şi: dacă de acum capătă o recunoaştere oficială principiul exceptării veniturilor sub 740 lei de la plata contribuţiilor pentru sănătate, de ce atunci nu este aplicat acest principiu asupra tuturor veniturilor sub 740 lei? Din punct de vedere economic, este o anomalie ca principiul respectiv să fie valabil pentru pensii şi nu şi pentru salarii, care – este nevoie oare să repetăm?! – sunt cele care de fapt finanţează pensiile.

Dar cu întrebarea cu pricina se ajunge de fapt la esenţa problemei şi explicaţiilor. Dacă reperul de 740 lei ar fi aplicat generalizat, milioane de salariaţi ar urma să nu mai plătească contribuţii pentru asigurări de sănătate. Căci, vai, vreo 60% dintre salariaţii din România se află oficial în zona salariului minim. Ceea ce subliniază şi mai puternic anomalia respectivei exceptări economice fără motivaţii economice, ci doar politice. Salariaţii şi nu pensionarii sunt în această ţară cei care trebuie cu prioritate căinaţi, căci constituie de departe cea mai frustrată şi umilită categorie socială, cu toate că aceştia ţin România. Ei susţin şi economia, şi pe patroni, şi sistemele de asigurări de pensii şi sănătate. O măsură minimă obligatorie ar fi fost, în contextul noului plafon pentru contribuţiilor de sănătate în cazul pensionarilor, ridicarea salariului minim la cel puţin 740 lei!

Buba anomaliilor o constituie salariile mici, generate nu doar de nivelul redus al productivităţii muncii, care reprezintă într-adevăr o condiţionare obiectivă, dar şi de cupiditatea patronilor străini şi autohtoni din România în goana după profit rapid şi lejer, şi de prostia guvernamentală cu menţinerea unor salarii mici ca atractivitate pentru investitorii străini. Salariile mici înseamnă piaţă internă restrânsă şi interes scăzut pentru această piaţă din partea investitorilor străini serioşi. De aceea numai cei de ranguri inferioare ajung pe aici! Inutil de subliniat că un salariu minim mai înalt, care ar împinge întreaga grilă a salariilor în sus, înseamnă contribuţii mai mari la sistemele de asigurări de pensii şi sănătate şi o diminuare obiectivă a evaziunii fiscale în segmentul forţei de muncă. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...

Alegerile prezidențiale 2024: Categoriile de români care nu pot vota

Românii sunt așteptați la urne în data de 24 noiembrie 2024, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, și pe 8 decembrie, pentru turul al...

Acord istoric la COP29: 300 de miliarde de dolari anual pentru combaterea schimbărilor climatice în țările în dezvoltare

La cea de-a 29-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, a fost adoptat un acord semnificativ. Acesta impune țărilor dezvoltate să aloce...
Ultima oră
Pe aceeași temă