11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialANM: Disconfortul termic, astăzi, în aproape totă ţara

ANM: Disconfortul termic, astăzi, în aproape totă ţara

Astăzi, discomfortul termic se va instala în toată ţara, întrucât indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM), potrivit NewsIn.

Temperaturile maxime vor fi de la 28 -29 de grade pe litoral până la 38 de grade în Câmpia de Vest. Cerul va fi variabil şi doar izolat vor fi ploi de scurtă durată, mai ales la munte.

În orele serii, instabilitatea atmosferică se va accentua în extremitatea de vest a ţării, unde vor fi averse, care vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, care vor lua aspect de vijelie, şi vor fi condiţii de grindină.

În Bucureşti, vremea va fi caniculară în această după-amiază, cu o temperatura maximă în jur de 35 de grade şi depăşirea pragului critic de 80 al indicelului temperatură-umezeală. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

ANM precizează că atenţionarea meteorologică- cod galben de caniculă -emisă miercuri, îşi menţine valabilitatea. Potrivit avertizării, vremea va fi caniculară până duminică, în toată ţara, iar indicele de confort termic (ITU) se va situa peste pragul critic de 80.

Conform site-ului Adminsitraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), indicele de confort termic (ITU) este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă, pentru a determina o temperatură aparentă, cea resimţită de corpul uman. În mod normal, corpul se răceşte prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar, ca urmare, caldura reţinută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Aceasta înseamnă o răcire mai lentă a corpului, care reţine mai multă căldură decât ar face-o în aer uscat. Pragul critic al indicelui de confort termic este de 80.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă