26.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialAnim est, desene animate pentru oameni mari

Anim est, desene animate pentru oameni mari

25 de scurtmetraje de animaTie romAnesti In festivalul internaTional de la Bucuresti


A doua editie a festivalului
anim’est, debuteaza vineri, 5 octombrie, si aduce 10 zile de lung si scurtmetraje de animatie internationala. In plus fata de anul trecut, festivalul va avea cinci sectiuni competitive: lungmetraj, scurtmetraj, animatii romanesti, videoclip & advertising si animatii create de studenti.
La categoria "cel mai bun lung metraj" vor concura patru titluri: "One Night in the City" (Cehia, 2007), un horror realizat prin animatie stop-motion cu papusi, "U" (Franta, 2007), o poveste despre o printesa care traieste intr-un castel unde este persecutata de doi soareci odiosi, "Blood Tea and Red String" (SUA, 2006), care spune povestea luptei dintre aristocratii soareci Albi si Creaturile Care Locuiesc sub Stejar pentru o papusa si "Lotte from Gadgetville" (Estonia, 2006) un film despre o competitie anuala a inventatorilor, in satul de la marginea marii unde traieste fata-caine Lotte.
In afara competitiei vor fi proiectate inca sapte lungmetraje, printre care "Arthur et les Minimoys", in regia lui Luc Besson, care va deschide festivalul, "Aventurile lui Piccolo si Saxo", primul lungmetraj 3D realizat in Romania, si "O scurta poveste, calatoria prin istoria animatiei romanesti" regizata de Radu Igazsag, care poate fi revazut cu aceasta ocazie.
Dupa cum remarca organizatorii festivalului, animatia romaneasca lipseste cu desavarsire din competitia de lungmetraje a festivalului. In cadrul celorlalte sectiuni figureaza insa 25 de animatii care, sustin organizatorii, "vor demonstra ca animatia romaneasca e pe cale sa se reinventeze".
O idee asupra animatiei romanesti o vor oferi si clipurile care vor fi prezente in cadrul sectiunii "videoclip & animatie". Printre cele 18 videoclipuri din competitie vor concura si "Copiii sirenelor" (realizat de studioul Videorgy pentru Loredana Groza) si "Smoke Flow" (clip realizat pentru Cheloo). Alaturi de acestia vor concura si Wozniak, artistul care a semnat clipul "Raining in paradise" pentru Manu Chao si celebrul creator Bill Plympton cu "Don’t download this song", clipul pentru Weird Al Yankovic.

Piesele de rezistenta ale festivalului se vor afla insa la sectiunea scurtmetraj, unde vor fi proiectate 47 de animatii, printre care cele mai recente creatii ale lui Bill Plympton ("Everything will be ok"), Don Hertzfeldt ("Shuteye Hotel") si Konstantin Bronzit ("Lavatory Lovestory").
Pe langa toate acestea, sectiunea Mozaic pune la bataie o serie de scurtmetraje din ultimii doi ani din China, Polonia, Spania, Marea Britanie, o retrospectiva a animatorului francez René Laloux, celebru pentru cinemaul sau "schizofrenic", un portret al animatorului danez de origine romana Mihai Badica si doua calupuri de animatii romanesti, "Mihaela" si "Miaunel si Balanel".
Franta, tara invitata pentru aceasta editie Anim’est, va avea cele mai multe filme in festival. Vor avea loc de asemenea evenimente speciale precum prezentarea studioului de animatie Dacodac si proiectii cu VJ Max Hattler si un workshop de animatie.

Anim’est este un festival de animatie adulta, de arta, dar asta nu inseamna ca vor lipsi desenele animate pentru copii. Cu toate ca la unele productii organizatorii vor afisa mesajul "Accesul minorilor nu este recomandat", programul prevede calupuri speciale pentru copii, in diminetile zilelor de week-end. Festivalul este deschis pentru toate tipurile de animatie, de la pictura si creion pe hartie la animatie 3D.
Nu uitati sa urmariti si website-ul festivalului, unde pot fi vazute unele din filmele din festival – www.animest.ro.
Pentru sectiunile de lung si scurtmetraj juriul festivalului este format din Radu Igasag (animator, Romania), Emilio de la Rosa (animator, Spania) si Sebastien Laudenbach (animator, Franta). Celelalte sectiuni vor fi jurizate de Mihai Badica (animator, Danemarca), Dragos Iuga (animator, Romania) si Cristi Marculescu (jurnalist).
Mihai Badica, animatorul roman plecat in Danemarca in 1985, entuziasmat de initiativa Anim’est si de efectul pe care l-ar putea avea pentru animatie romaneasca, exclama la conferinta de presa: "Ce pacat ca asta se intampla acum si nu acum 20 de ani!".


Din program
Vineri, 5 octombie
14.00 Scurtmetraje chinezesti 1, Cinema Union
19.00 Deschidere: Arthur et les Minimoys, Cinema Elvira Popescu
20.30 Flatland, Cinema Union

Sambata, 6 octombrie
14.00 O scurta poveste, Cinema Europa
14.00 Piccolo, Saxo et Compagnie, Cinema Elvira Popescu
16.00 Mozaic 3, Cinema Europa
18:30 Antologia animatiei poloneze, Cinema Union
20.30 Cristobal Molon, Cinema Europa

Duminica, 7 octombrie
12.00-18.00 Pow Wow de banda desenata, Sala Arcub
16.00 British Animation, scurt metraje, Cinema Union
18.30 Mozaic 1, Cinema Europa
18.30 Les Metres du temps (R. Laloux), Cinema Elvira Popescu
20.30 Restrospectiva Mihai Badica

Cele mai citite

Florin Tănase, surprins de rezultatul cu RFS: „Nu mă așteptam la un scor așa mare, dar e meritat”

FCSB a obținut o victorie clară cu 4-1 în fața letonilor de la RFS, în primul meci din faza grupelor Europa League, o performanță...

West Side Hallo Fest, cel mai mare festival de Halloween din țară, revine pe Insula Lacul Morii cu o ediție spectaculoasă. Pe scenă vor...

Peste o lună, Insula Lacul Morii din Sectorul 6 va deveni polul distracției din Capitală. Aici, pe o suprafață de 32.000 de metri pătrați,...

Adolescenta ciclistă elvețiană Muriel Furrer a murit după un accident la campionatele mondiale.

Ciclista elvețiană Muriel Furrer a murit la o zi după ce, la vârsta de 18 ani, a suferit un accident grav în timpul cursei...
Ultima oră
Pe aceeași temă