12.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialANI o dă în judecată pe Olguţa Vasilescu din cauza "colportării de...

ANI o dă în judecată pe Olguţa Vasilescu din cauza „colportării de informaţii false” despre Agenţie

Agenţia Naţională de Integritate (ANI)  o acţionează în judecată pe senatoarea PSD Lia Olguţa Vasilescu, pentru angajarea răspunderii civile delictuale, se anunţă într-un comunicat de presă. potrivit NewsIn. Vasilescu a ridicat public problema trucării licitaţiei privind serviciile de arhivare electronică a declaraţiilor de avere şi de interese.

Este regretabil ca un reprezentant al unui partid politic să submineze credibilitatea unei instituţii implicată în lupta anticorupţie, apreciată prin Rapoartele Comisiei Europeane, prin colportarea unor informaţii false, fără fundament real, dezinformând grav opinia publică. Mai mult, având în vedere declaraţiile doamnei Lia Olguţa Vasilescu în cadrul conferinţei de presă susţinută la Craiova, în data de 30 aprilie 2010, cu privire la faptul că persoana sa face obiectul verificărilor Agenţiei Naţionale de Integritate, scopul afirmaţiilor sale par să vizeze protejarea intereselor personale. Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor art. 998 şi 999, Cod Civil, a decis acţionarea în judecată pentru angajarea răspunderii civile delictuale a doamnei Lia Olguţa Vasilescu, ca urmare a prezentării unor fapte nereale, cu un vădit caracter tendenţios şi care au adus instituţiei un serios prejudiciu de imagine”, informează Agenţia.

Senatorul PSD, Lia Olguţa Vasilescu, a comparat joi Agenţia Naţională de Integritate cu „lupul pus paznic la stână”, menţionând că „lupul este atât de prost” că nu l-a putut dovedi pe Adrian „Minune” cu faptul că nu plăteşte impozite la stat din ce obţine de la nunţi.

Senatorul PSD a susţinut că în momentul în care se va discuta în Senat raportul Consiliului Naţional de Integritate ar trebui să ridicate toate întrebările legate de eficienţa conducerii ANI şi a inspectorilor de integritate, dar şi o serie de „suspiciuni” privind achiziţiile realizate din bani publici de către Agenţie.

„De ce în caietul de sarcini pentru achiziţionarea unor autoturisme marca Ford Focus şi SUV era prevederea să existe scaune pentru copii sub vârsta de 4 ani? Mă întreb care angajat al ANI este bebeluş sau dacă după modelul Boc, care îşi plimbă copiii cu elicopterul, dnul Macovei îşi plimbă copiii cu autoturismele instituţiei. De ce s-au angajat persoane pe funcţii de şef de cabinet şi de şofer la cabinetul vicepreşedintelui în condiţiile în care nu există această funcţie prevăzută în organigrama ANI, pe cine deservesc aceşti angajaţi care iau sume destul de mari? Întâmplător, o doamnă angajată este fosta parteneră de afaceri a dnului Macovei. Cine a băgat în buzunar suma de 50 de miliarde de lei vechi, cât a stabilit Curtea de Conturi prejudiciul în perioada 2008-2010? Cine va răspunde pentru trucarea licitaţiei pentru arhivarea electronică a declaraţiilor de avere în valoare de 3,3 milioane de euro?”, a indicat Olguţa Vasilescu.

Procedura de licitaţie internaţională deschisă aSistemului informatic pentru managementul electronic al documentelor, servicii de arhivare electronică, hosting Portal şi servicii asociate”, derulată în perioada 2008 – 2009, s-a desfăşurat în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii şi a fost publicată atât în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, operat de Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale, cât şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, se mai arată în comunicatul instituţiei.

Toate documentele aferente procedurii de licitaţie internaţională deschisă se regăsesc pe pagina de Internet a Agenţiei Naţionale de Integritate, la secţiunea „Achizitii Publice” / „Achizitii publice 2009” .

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a constatat, în urma controlului efectuat în anul 2009 la Agenţia Naţională de Integritate, faptul că „autoritatea contractantă s-a încadrat în prevederile cuprinse în O.U.G. nr. 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare”, iar desfăşurarea procedurii de licitaţie s-a făcut cu respectarea prevederilor legale.

De asemenea, transmite ANI, Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice din cadrul Ministerului Finanţelor a constatat respectarea procedurilor prevăzute de lege pe parcursul desfăşurării procedurii de licitaţie. Nici Curtea de Conturi nu a identificat deficienţe în privinţa procedurii de achiziţie publică, soune ANI.

Agenţia invocă şi Raportul de Auditul Extern Independent al Managementului A.N.I. pentru anul 2008 realizat de către Deloitte TOUCHE Tohmatsu Limited (România), care a constatat faptul că „în cazul achiziţiilor, procesul este în conformitate cu legea achiziţiilor publice”.

În plus, Comisia de Evaluare a Consiliului Naţional de Integritate, în urma cercetărilor efectuate pentru verificarea acuzaţiilor formulate referitor la achiziţiile publice, a constatat, prin Raportul emis la data de 07 octombrie 2009 că „acuzaţiile referitoare la presupusele nereguli în derularea achiziţiilor publice nu se confirmă”.

Mai mult, Raportul Comisiei Europene privind progresul României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare din anul 2009 menţiona că „sistemul informatic va sprijini Agenţia, … contribuind la consolidarea eficienţei activităţii ANI”, iar Raportul emis în vara anului 2010 nota faptul că „Au fost aduse îmbunătăţiri semnificative sistemului informatic” pentru managementul electronic al documentelor, servicii de arhivare electronică, hosting Portal şi servicii asociate, „care au dus la creşterea eficienţiei Agenţiei Naţionale de Integritate”.

Cele mai citite

Concurența dintre hoteluri și Airbnb: Costuri ridicate și reglementări stricte versus acces facil și taxe minime

Deschiderea unui hotel implică nu doar o investiție financiară semnificativă, ci și obținerea a nu mai puțin de 14 avize și certificate necesare pentru...

Concurența dintre hoteluri și Airbnb: Costuri ridicate și reglementări stricte versus acces facil și taxe minime

Deschiderea unui hotel implică nu doar o investiție financiară semnificativă, ci și obținerea a nu mai puțin de 14 avize și certificate necesare pentru...

Bărbat care punea la dispoziție locuințe pentru practicarea prostituției a fost reținut

Zece percheziţii domiciliare au efectuate luni, 30 septembrie, în județul Mureș, într-un dosar de proxenetism, un bărbat de 45 de ani fiind reţinut. Suspectul...
Ultima oră
Pe aceeași temă