6.5 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialAngela Merkel, intre ciocan si nicovala

Angela Merkel, intre ciocan si nicovala

Criza energetica europeana aparuta pe relatia Rusia si care a lasat fara petrol rafinarii din Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria si Republica Ceha, are toate sansele sa dea mari batai de cap cancelarului german Angela Merkel, a carei tara detine si presedintia UE.
Ieri, in timp ce doua mari rafinarii germane, Schwedt si Leuna, isi reduceau productia cu 30%, Comisia Europeana schita strategia viitoarei politici energetice europene. Dat fiind ca Bruxellesul mizeaza si pe solutia energiei nucleare, folosita laolalta cu restul surselor de energie, sefa guvernului de la Berlin se afla de acum intre ciocan si nicovala. Pe de o parte, dependenta energetica a tarii sale fata de Rusia este deplansa, unanim, de politicieni si de electorat, dar, pe de alta, acordul de mare coa-litie semnat intre social-democrati si conservatori prevede abandonarea treptata a programului nuclear civil german – punct de care tovarasii lui Schroder au tinut si tin cu dintii.
Totusi, cancelarul a relansat dezbaterea privind inchiderea treptata, pana in 2020, a centralelor nucleare, explicand ca „se impune in mod natural sa reflectam la consecintele” masurii.
In cadrul unei conferinte de presa sustinute impreuna cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso, Merkel a precizat ca intreaga UE trebuie sa devina mai putin dependenta de sursele energetice rusesti. Refuzand sa comenteze pe marginea strategiei energetice inaintate de Bruxelles pentru a nu crea alte tensiuni cu SPD, Merkel s-a multumit sa declare ca are deplina incredere in „intelepciunea” deciziilor CE.
Reactia social-democratilor nu s-a lasat indelung asteptata. Ieri, ministrul federal al mediului, Sigmar Gabriel, a declarat ca porneste „de la ideea ca nu se doreste punerea sub semnul intrebarii a unor decizii adoptate de precedentul cabinet”. In plus, Gabriel a spus ca, indiferent de optiunea actualului guvern, acesta oricum nu poate decide asupra sortii acordului privind abandonarea programul nuclear civil, dat fiind ca o asemenea chestiune este de competenta Bundestagului, unde „nu va dispune de o majoritate pentru asa ceva”. In ceea ce priveste pozitia Bruxelles-ului, Gabriel a afirmat ca „atunci vom avea dezbateri si cu CE”. Oficialul social-democrat a aratat ca „17 din 27 de state membre UE fie nu recurg la energie nucleara, fie au planuri similare de abandon”. El a admis insa ca a venit timpul „renuntarii la petrol si gaz”, recomandand dezvoltarea surselor de energie alternativa.
Intrebat daca disputa din jurul problemei energiei nucleare poate conduce la destramarea marii coalitii, Gabriel a spus ca nu i se pare suficient de „exploziva”, dar ca cearta are toate sansele sa se „cronicizeze”.

Cele mai citite

România și Bulgaria, mai aproape de aderarea completă la Schengen: Anunț oficial al Ursulei von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri un pas important pentru România și Bulgaria în drumul lor spre aderarea completă la...

Papa Francisc a anunțat că îl va canoniza pe Carlo Acutis, un adolescent italian decedat în 2006

Papa Francisc a anunțat că îl va canoniza pe Carlo Acutis, un adolescent italian decedat în 2006, în cadrul unui eveniment deosebit, care va...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă