25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialAmple manifestari in intampinarea sarbatorilor Craciunului

Ample manifestari in intampinarea sarbatorilor Craciunului

Cine viziteaza in aceste zile municipiul Cluj-Napoca observa fara efort animatia specifica ajunului sarbatorilor de iarna, chiar daca mai sunt cateva zile pana la Craciun. Bradul inalt din Piata Unirii, chioscurile cu bunatati si jucarii pentru copii, magazine din ce in ce mai aglomerate, precum si iluminatul orasului si vitrinele decorate imbietor cu becuri si beculete colorate care pot fi admirate seara, imprima bulevardelor si pietelor o atmosfera feerica.
In tot acest decor de sarbatoare se desfasoara numeroase manifestari culturale extrem de atragatoare cu care si clujenii tin sa intampine marile sarbatori de iarna, incepand, desigur, cu Craciunul. Manifestari extrem de atractive si cuvioase, in acelasi timp. Ma refer, in primul rand, la Festivalul coral „Craciun ecumenic” care, inaugurat in 5 decembrie, se va desfasura pana in ziua de 18 decembrie, inclusiv. Festival la care iau parte nu mai putin de 12 formatii ale bisericilor ortodoxe, greco-catolice, reformate etc.; dar si numeroase coruri ca „Feroviara”, „Eufonia”, „Cantabile”, cel al Academiei de Muzica „Gh. Dima” s.a., anul acesta gazda fiind Biserica Reformata.
Programul de colinde si prelucrari folclorice, inspirate de traditiile populare privind sarbatorile de iarna, au oferit si ofera in continuare auditorilor clipe de adanca contemplatie crestina. „Craciunul ecumenic” a fost oficiat si la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, dar aici a avut loc si manifestarea „Ninsoarea de inceput”, organizata de Universitatea Tehnica si Clubul Cultural Studentesc, fiind interpretate colinde si muzica folk, formatiile fiind conduse de Emerik Imre si Victor Bercea.
Si tot in aceasta ambianta, a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, a fost lansat, duminica, si albumul „Alterimage”, un frumos document fotografic despre minoritatile nationale din Romania, aflat la a doua editie. El cuprinde imagini realizate de 12 fotografi – studenti, absolventi si profesori de la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca – Aron Balazs, Attila Balazs, Rares Beuran, Dorel Gaina, Radu Ilea, Radu Popa, Karoly Feleki, Radu Ghitlescu, Lehel Makara, Eugen Moritz, Dan Piersinaru si Cristina Stranszky.
Nu putem incheia periplul nostru prin Cluj-Napoca fara a aminti si de vernisajul expozitiei de icoane, care a avut loc la Biblioteca Judeteana „Octavian Goga”, icoane realizate de pictorul Ispas Moldovan, dar si de concertul dat aici de solistele de muzica populara Maria Marcu, Amalea Codorean Chindris si Mariana Mocan, de corul elevilor de la Scoala „Simion Barnutiu” si de solistul instrumental Eugen Pandrea. Ambianta sarbatoreasca in care s-a lansat si un volum de colinde vechi de pe Valea Somesului.
Iar astazi, la ora 18.30, un bogat concert de colinde poate fi ascultat in Catedrala Arhiepiscopala Ortodoxa din oras, ca apoi, maine, in Sala „Reduta” a Muzeului Etnografic al Transilvaniei sa aiba loc „Micul concert ecumenic”, cu participarea corurilor „Eufonia”, „Angelii”, Corul Seminarului Teologic Ortodox, Corul Studentilor Ortodocsi, grupul folcloric „Ciuleandra” al Scolii „David Prodan” sau corul Asociatiei pensionarilor etc. Si pentru amatorii de muzica culta, Filarmonica de Stat „Transilvania” ofera, vineri, la Casa de Cultura a Studentilor, un concert care il are la pupitru pe dirijorul german Jochen Wehner, iar solist pe italianul Sante Tursi, in program fiind inclus si Concertul pentru chitara si orchestra de M. Castelnuovo Tedesco.
Dar nu numai in Cluj-Napoca s-a instaurat aceasta atmosfera efervescenta prilejuita de apropierea Craciunului. Si la Turda s-a desfasurat, duminica, Festivalul de colinde si muzica corala religioasa „Ion Caranica”, un cald omagiu adus acestui compozitor. Manifestarea a avut loc in Biserica „Invierea Domnului” si la el au luat parte numeroase coruri din localitate, dar si din Dej. In cadrul festivalului a fost inclus si momentul comemorativ dedicat compozitorului Ion Caranica. Intr-un cuvant, sarbatorile de iarna au intrat in linie dreapta.

Cele mai citite

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...
Ultima oră
Pe aceeași temă