22.1 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăSpecialAmenzi drastice pentru nerespectarea drepturilor salariatilor

Amenzi drastice pentru nerespectarea drepturilor salariatilor

Legislatia europeana va fi aplicata de la 1 ianuarie 2007 si in tara noastra. Amenzile pentru patroni vor fi usturatoare, daca inspectorii Inspectoratului Teritorial de Munca constata ca nu le sunt respectate drepturile salariatilor. Mai mult, exploatarea angajatului de catre angajator ar putea fi pedepsita inclusiv cu inchisoarea, iar munca suplimentara neplatita va fi aspru sanctionata. In aceste conditii, toti patronii vor fi nevoiti, fie ca le place, fie ca nu, sa respecte legea.

Raspunzatori de accidentele din pauzele de masa

Inspectorul-sef al Inspectoratului Teriorial de Munca din Constanta, Eugen Bola, este de parere ca aceste amenzi foarte mari vor descuraja agentii economici sa se ghideze dupa ureche atunci cand vine vorba de protectia salariatilor. Incepand cu prima zi a anului viitor, patronii vor fi raspunzatori de accidentele pe care propriii salariati le-ar putea avea pe drumul de la serviciu-acasa si invers. Raspunzatori vor fi si daca cu angajatii se intampla ceva in timpul pauzei de masa. Eugen Bola, seful ITM Constanta, a subliniat ca s-a dat unda verde noilor norme privind sanatatea si securitatea muncii, iar amenzile care vor fi aplicate societatilor care nu respecta legea pot ajunge si la 10.000 de lei. Patronii nu vor mai putea da din umeri in situatia evaluarii riscurilor pe protectia muncii in cazul grupurilor sensibile la riscuri specifice cum ar fi persoanele cu dizabilitati ori femeile insarcinate. Angajatorii trebuie sa stie de instructiunile din manualul calitatii, care va fi solicitat patronilor din 2007. In situatia in care se constata ca angajatorul nu a respectat normele de proiectare, activare si exploatare pentru un echipament tehnic, inspectorii de munca pot propune inceperea anchetei penale.

Departament de securitate

Integrarea europeana va aduce si o serie de obligatii pentru romani. Atat patronul, cat si angajatul vor avea deopotriva obligatii si drepturi. Absolut toti angajatorii vor trebui sa fie autorizati din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca de catre inspectoratele teritoriale de munca, in caz contrar legea isi va spune cuvantul. Unitatile cu un numar mai mic de angajati vor putea desfasura astfel de activitati in domeniul securitatii si sanatatii in munca, insa doar dupa urmarea unor cursuri si sustinerea unui examen. Daca firma respectiva are peste 50 de angajati, patronul este obligat sa organizeze un serviciu intern de prevenire si protectie. De asemenea, poate incheia un contract cu un serviciu extern de prevenire si protectie. Scopul acestor servicii este evitarea accidentelor la locul de munca, care in ultimii ani au crescut considerabil. De partea cealalta a baricadei, angajatii au si ei o serie de obligatii. Patronul le faciliteaza instruiri periodice, dar in schimb se cere de la ei mai mult.

Au avut de furca intreg sezonul

In ceea ce priveste munca la negru, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Munca din Constanta recunosc ca au avut de furca de-a lungul intregului sezonul estival cu acei angajatori care au preferat sa incadreze personal fara acte. Practica este dezavantajoasa pentru acesti salariati din cauza ca, in caz de accident la locul de munca sau alte situatii de acest gen, ei nu au niciun drept. Indemnizatia pentru cresterea copilului, ajutorul de deces, toate aceste drepturi le sunt interzise acestor persoane care aleg sa se angajeze la un patron fara carte de munca. Mai mult, neacordarea repausului saptamanal va fi dur amendata din 2007. Eugen Bola, inspectorul-sef al ITM Constanta, sustine ca in 2007 nu va mai fi cale de intoarcere si de ocolit legea: fiecare patron care calca stramb va risca amenzi de 100 de milioane de lei vechi pentru fiecare muncitor fara forme legale.

Ore suplimentare

Neplata de catre o parte a patronilor romani a orelor suplimentare nu este privita cu ochi buni de europeni. In topul reclamatiilor sosite la Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta, potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Florina Visan, se afla, pe langa neplata salariului lunar la timp, si neplata orelor suplimentare. Exista zeci de cazuri cand salariatii se prezinta la ITM si reclama faptul ca nu si-au primit salariul de trei luni si ca au de primit cel putin un salariu de 10.000.000 de lei vechi pe luna. Inspectorii muncii pot sa-i ia la rost pe patroni doar daca nu este vorba de acele intelegeri tacite intre angajator si angajati – angajatul avand pe cartea de munca salariul minim, restul de bani primindu-i ca urmare a unei intelegeri verbale. Daca se constata in timpul anchetei ca este vorba de asa ceva, inspectorii de munca nu au ce face. Visan a subliniat ca important este ca aceste reclamatii sa fie facute imediat, si nu dupa ce salariatul a parasit respectivul loc de munca de luni bune. Insa in cazul unor asemenea conflicte sfant este ceea ce este trecut in cartea de munca, suma, perioada pe care salariatul este angajat etc.

Cartea de munca inca e… sfanta

Eugen Bola, inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta, ii sfatuieste pe cei care isi schimba locul de munca sa nu plece fara carnetul de munca. In urma centralizarii reclamatiilor la inspectorat s-a constatat ca multe persoane au neglijat acest aspect cativa ani la rand si s-au trezit ca nu mai au de unde sa-si ridice acest carnet din cauza ca fostul angajator a dat faliment, a subliniat seful ITM Constanta. Angajatorul este obligat sa restituie angajatului carnetul de munca, completat la zi cu toate inscrierile, indiferent din ce cauza partile s-au hotarat sa se desparta. Cartea de munca este importanta pentru ca in ea apare traseul profesional al fiecarui angajat. In functie de acest traseu, salariatului i se recunosc si i se dau o serie de drepturi, cum ar fi sporul de vechime. Pana vor aparea cartile de munca electronice, angajatul isi demonstreaza vechimea cu traditionalul carnet de munca.

Cele mai citite

Înotătoarea Rebecca Aimee Diaconescu merge la Jocurile Olimpice de la Paris

Înotătoarea Rebecca Aimee Diaconescu a obținut un loc de universalitate din partea Federației Internaționale de Înot. Anunțul a fost făcut de Comitetul Olimpic şi...

Macron i-a cerut lui Netanyahu să nu declanșeze noi operațiuni în Gaza

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, i-a cerut, în cadrul unei convorbiri telefonice, premierului israelian Benjamin Netanyahu să nu iniţieze o "nouă operaţiune" în apropiere de...

Cele 3 scenarii principale privind alegerile prezidențiale și parlamentare care vor fi dezbătute în data de 4 iulie 2024 în ședința coaliției de guvernare...

Care dintre cele 3 variante este mai plauzibilă? După ce consultările în ceea ce privește alegerile prezidențiale s-au încheiat la Palatul Victoria și după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă